Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Οι δικηγόροι ζητούν αυτεπάγγελτη πειθαρχική δίωξη για τηλεδίκες και αντιδεοντολογικές συμπεριφορές

«Τη ρητή και κατηγορηματική αντίθεσή της σε όποιες αντιδεοντολογικές συμπεριφορές» εξέφρασε η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, μετά τις δημόσιες δηλώσεις ορισμένων δικηγόρων επί θεμάτων επικαιρότητας, σε σημερινή ανακοίνωσή της εκφράζει «τη ρητή και κατηγορηματική αντίθεσή της σε όποιες αντιδεοντολογικές συμπεριφορές» και στις τηλεδίκες και ζητεί την άμεση τροποποίηση του Κώδικα Δικηγόρων, έτσι ώστε να παρέχεται δυνατότητα αυτεπάγγελτης δίωξης από τους προέδρους των πειθαρχικών συμβουλίων.

Ξεκαθαρίζει η Ολομέλεια ότι οι αντιδεοντολογικές συμπεριφορές δικηγόρων, θα κριθούν από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα.

Παράλληλα, η Ολομέλεια δήλωσε ότι εμμένει στο διεκδικητικό της πλαίσιο, στα ζητήματα της απαλλαγής, άλλως αναστολής, καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων, της απαλλαγής του τέλους επιτηδεύματος, κ.λπ.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια των προέδρων επισημαίνει ότι «η άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος επιβάλλει την πιστή τήρηση της κείμενης νομοθεσίας και δεοντολογίας για τη λυσιτελή άσκηση του έργου του δικηγόρου στην απονομή της Δικαιοσύνης, ως συλλειτουργού αυτής και για την επιβαλλόμενη διαφύλαξη του κύρους και της αξιοπρέπειάς του».

Παράλληλα, «εκφράζει τη ρητή και κατηγορηματική αντίθεσή της σε όποιες αντιδεοντολογικές συμπεριφορές συναδέλφων, οι οποίες θα και κριθούν από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα» και υπογραμμίζει ότι «δεν συγχωρούνται, ιδίως σε δικηγόρους, παραβιάσεις της μυστικότητας της ποινικής προδικασίας και του τεκμηρίου αθωότητας του κατηγορουμένου, καταχρηστικές συμπεριφορές και συμμετοχή σε τηλεδίκες».

Μετά από αυτά η Ολομέλεια ζητάει «την άμεση τροποποίηση του Κώδικα Δικηγόρων, ώστε να επανέλθει η δυνατότητα αυτεπάγγελτης δίωξης πειθαρχικού αδικήματος από τον πρόεδρο του Πειθαρχικού Συμβουλίου, δυνατότητα που καταργήθηκε με το άρθρο 61 του ν. 4745/2020 και μέχρι τότε, καλούνται οι πρόεδροι των οικείων Πειθαρχικών Συμβουλίων να προβαίνουν στην υποβολή αναφορών προς τους προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων για την κίνηση των πειθαρχικών διαδικασιών».

Ομαδικές αγωγές

Ακόμη, στα πλαίσια των διεκδικήσεών της, η Ολομέλεια αποφάσισε:

α) Να συνεχιστεί η συλλογή υπογραφών διαμαρτυρίας από τους δικηγόρους και των λοιπών Συλλόγων, πλην Αθηνών, μέσω του portal.olomeleia.gr, σε πανελλαδικό επίπεδο.

β) Να διανείμει ήδη εκπονηθέν σχέδιο δικογράφου στους συναδέλφους για την κατάθεση ομαδικών αγωγών κατά του αποκλεισμού τους από τους τρεις πρώτους κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής, λόγω παραβίασης της αρχής της ισότητος και της ίσης μεταχείρισης.

γ) Να διανείμει ήδη εκπονηθέν από την Ολομέλεια σχέδιο δικογράφου στους συναδέλφους για τη διεκδίκηση της άμεσης καταβολής της αποζημίωσης από παροχή υπηρεσιών νομικής βοήθειας και μέσω της προσωρινής δικαστικής προστασίας.

Shares