Δευτέρα , 8 Αυγούστου 2022
Τελευταία Νέα

Οι “χρησμοί” των επενδυτικών οίκων, οι αναταράξεις των διεθνών αγορών και τα σενάρια για το Χρηματιστήριο και τις ελληνικές τράπεζες

Οι διεθνείς αγορές φαίνεται να αποτιμούν την παράταση της εμπόλεμης κατάστασης, την άνοδο του πληθωρισμού, την πιο επιθετική αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες αλλά και τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού, με τα μηνύματα από τους διεθνείς οίκους για την πορεία των μετοχών να είναι επιφυλακτικά. Το φετινό καλοκαίρι κάθε άλλο παρά ήσυχο αναμένεται για το Χρηματιστήριο, ενώ η επανάληψη μιας αυτόνομης πορείας του Χ.Α. ανάλογης εκείνης που σημειώθηκε στο α’ τετράμηνο δείχνει να μην είναι είναι πλέον πιθανή, με τον Γενικό Δείκτη να ακολουθεί πιστά τις… διεθνείς διαθέσεις.

H BlackRock προχώρησε πριν από μερικές ημέρες σε υποβάθμιση της θετικής της στάσης σε ουδέτερη και αυτή την εβδομάδα τόνισε πως το τρέχον ασταθές μακροοικονομικό τοπίο και το τοπίο των αγορών θα συνεχιστεί, κατά την άποψή της. Εκτιμά ότι οι κεντρικές τράπεζες θα δώσουν τελικά μια ιστορικά σιωπηλή απάντηση στον πληθωρισμό, δηλαδή δεν θα αποδειχθούν τόσο επιθετικές όσο αποτιμάται από την αγορά αυτήν τη στιγμή. Αυτό στηρίζει το βασικό της σενάριο για την προτίμηση μετοχών έναντι των κρατικών ομολόγων μακροπρόθεσμα. Ωστόσο βραχυπρόθεσμα οι αγορές θα δυσκολευτούν, καθώς θα συνεχίσουν να τιμολογούν επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, πιέζοντας το επενδυτικό κλίμα. “Όταν στη συνέχεια και μέσα στους επόμενους μήνες δούμε άλλη μία απότομη στροφή της νομισματικής πολιτική, προς την πιο ήπια ρητορική, αυτό θα αποτελέσει και τον καταλύτη για επιστροφή στη στάση overweight για τις μετοχές”, πρόσθεσε η BlackRock.

H HSBC παραμένει risk-off και είναι underweight στις μετοχές, καθώς, όπως σημειώνει, οι μετοχές έχουν σταθεροποιηθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες και προέρχονται από ένα ισχυρό sell-off, το οποίο έχει μειώσει τις αποτιμήσεις, ωστόσο απαιτείται προσοχή. Υπάρχουν σημαντικοί λόγοι, όπως επισημαίνει, που οι αποτιμήσεις δεν μπορούν να αποτελέσουν λόγο για αύξηση της έκθεσης στις μετοχές. Όπως εξηγεί, οι αποτιμήσεις από μόνες τους σπάνια αποτελούν καλό οδηγό για την επενδυτική στρατηγική, ενώ οι αγορές δεν είναι τόσο φθηνές όσο φαίνονται. Το P/Ε του S&P 500 μπορεί να έχει υποχωρήσει κάτω από τον μέσο όρο των 5 ετών, ωστόσο τα τελευταία 5 έτη ήταν μια ασυνήθιστη και “ειδική” περίοδος, με πρωτοφανή δημοσιονομική και νομισματική τόνωση, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια.

Επιπλέον, η HSBC εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι προσδοκίες για την ανάπτυξη και την κερδοφορία των εταιρειών είναι πολύ αισιόδοξες, με τους μακροοικονομικούς δείκτες να εξακολουθούν να υποδηλώνουν περαιτέρω πτώση τούς επόμενους μήνες.

Ο S&P 500 πρόκειται να σημειώσει απότομη βουτιά, προειδοποίησε η Morgan Stanley αυτή την εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές αγωνίζονται να βρουν καταφύγια εν μέσω φόβων για ύφεση και επιθετική αυστηροποίηση από τη Federal Reserve. “με τις αμυντικές μετοχές τώρα να είναι ακριβές και να προσφέρουν ελάχιστα ανοδικά περιθώρια, ο S&P 500 φαίνεται έτοιμος να ενταχθεί στη συνεχιζόμενη bear market”, ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας, βλέποντας πτώση για τον δείκτη στις 3.400 μονάδες έως τα μέσα ή τα τέλη Αυγούστου – δηλαδή βουτιά της τάξης του 18% περίπου από τα τρέχοντα επίπεδα. “Η αγορά έχει βιώσει έντονες επιλεκτικές τοποθετήσεις από τους επενδυτές και δεν είναι καθόλου σαφές πού θα είναι το επόμενο rotation. Σύμφωνα με την εμπειρία μας, όταν συμβαίνει αυτό, συνήθως σημαίνει ότι ο συνολικός δείκτης πρόκειται να πέσει απότομα, με όλες σχεδόν τις μετοχές να σημειώνουν βουτιά”, πρόσθεσαν χαρακτηριστικά.

Πάντως, αντίθετα με τις BlackRock, Morgan Stanley και HSBC, η J.P. Morgan εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη. Όπως τονίζει σε νέα έκθεσή της, παραμένει θετική στις μετοχές, λόγω του ότι οι τοποθετήσεις των επενδυτών είναι κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, η ψυχολογία στην αγορά παραμένει αρνητική, ενώ κατά την άποψή της δεν θα υπάρξει ύφεση, δεδομένης της στήριξης από τους καταναλωτές των ΗΠΑ, του ανοίγματος της παγκόσμιας οικονομίας και της ανάκαμψης της Κίνας. Ο πόλεμος στην Ανατολική Ευρώπη είναι ένας σημαντικός κίνδυνος για τον τρέχοντα κύκλο, όπως επισημαίνει, αλλά πιθανότατα θα υπάρξει λύση το δεύτερο εξάμηνο. “Παρά το απότομο sell-off, πιστεύουμε ότι οι αγορές θα ανακτήσουν τις φετινές απώλειες που σημειώνουν από τις αρχές του 2022 και θα καταλήξουν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες τη φετινή χρονιά”, τονίζει.

Τέλος, εκτιμά ότι το μοτίβο των αγορών τον Μάιο θα αποτελέσει πρότυπο για ολόκληρο το έτος, υπό την έννοια ότι η αγορά σημείωσε sell-off το πρώτο εξάμηνο (όπως συνέβη και στο πρώτο μισό του Μαΐου) και θα ακολουθήσει σταδιακή ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο (όπως στο δεύτερο μισό του μήνα).

 

Πού βλέπουν οι αναλυτές το Χ.Α. και τις τράπεζες

Οι επιδόσεις του ελληνικού ΑΕΠ στο α’ τρίμηνο, οι οποίες εξέπληξαν ανοδικά τους αναλυτές και υποδηλώνουν αναβαθμίσεις προσεχώς σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στο σύνολο του έτους, δεν “κεφαλαιοποιήθηκαν” στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών.

Όπως σημείωσε η Axia Research, οι ισχυρές επιδόσεις στο ΑΕΠ πρώτου τριμήνου (+7% ετησίως, +2,3% σε τριμηνιαία βάση) επιβεβαιώνουν την αναπτυξιακή τροχιά της ελληνικής οικονομίας παρά τους αντίθετους ανέμους που σχετίζονται με τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και τις πληθωριστικές πιέσεις, ιδιαίτερα στην ενέργεια. Κοιτάζοντας το μέλλον, για το υπόλοιπο του έτους, αν και οι αντίθετοι άνεμοι θα επιμείνουν, η Axia τονίζει πως ο τουρισμός (ενδεχομένως να κινηθεί κοντά στα επίπεδα του 2019), η έναρξη μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών έργων, καθώς και οι επενδύσεις που σχετίζονται με τα κεφάλαια του RRF που αρχίζουν σταδιακά να διοχετεύονται στην οικονομία, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε καλύτερα αποτελέσματα για το ελληνικό ΑΕΠ από ό,τι έχει εκτιμηθεί.

Η Capital Economics, από την πλευρά της, έδωσε σχεδόν… αυτόματα νέα σημαντικά αναθεωρημένη πρόβλεψη, σημειώνοντας πως, δεδομένης της ισχυρής απόδοσης της ελληνικής οικονομίας το α’ τρίμηνο, αναμένει πλέον ότι η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ θα είναι περίπου 5,5% φέτος, από 3,5% που προέβλεπε πριν.

Συνολικά πάντως, το Χ.Α. συνεχίζει να βρίσκεται σε μια εύθραυστη ισορροπία, φλερτάροντας με τις 900 μονάδες και δεχόμενο πιέσεις όταν τις κατοχυρώνει, ωστόσο οι αναλυτές επισημαίνουν πως για τον Γενικό Δείκτη δημιουργείται περαιτέρω ανοδικό περιθώριο βραχυπρόθεσμα προς την περιοχή των 930 μονάδων, αλλά οι εξελίξεις θα επισφραγίσουν τη βιωσιμότητα της όποιας κίνησης.

Στο εξής η αγορά θα ακολουθεί περισσότερο τα επιμέρους επιχειρηματικά νέα, καθώς η επίδραση των υψηλών τιμών στο κόστος πωληθέντων αναμένεται να έχει εντονότερο χαρακτήρα στα τρίμηνα που ακολουθούν, γεγονός που αποτυπώθηκε και στο σταδιακό σβήσιμο των ημερήσιων τζίρων, εκτιμά η Beta Securities. H σταδιακή υποχώρηση του τζίρου δεν μπορεί να θεωρηθεί υποστηρικτική για την περαιτέρω άνοδο των τιμών, εκτιμά η χρηματιστηριακή. Παρ’ όλα αυτά, όσο η αγορά διαπραγματεύεται πάνω από τους κινητούς μέσους των 30, 50 και 200 ημερών σε μια σπάνια ταυτόχρονη σύγκλιση των τριών δεικτών τάσης στις 886 μονάδες, δίνει στους αγοραστές ένα μικρό προβάδισμα. Το εγχείρημα πάντως νέας ανοδικής διαφυγής θα απαιτήσει πολύ καλύτερα συναλλακτικά δεδομένα, καθώς είναι εμφανής η αύξηση της προσφοράς πάνω από τα επίπεδα των 900 μονάδων.

Κατά τη Fast Finance το 2022 είναι μια ιδιαίτερη χρονιά, με το Ελληνικό Χρηματιστήριο να έχει καταφέρει να βρίσκεται σε κέρδη και τα υπόλοιπα απλώς να κάνουν προσπάθεια να μαζέψουν μέρος των απωλειών. Αυτό και μόνο ως δεδομένο δείχνει κατά τον αναλυτή ότι η ελληνική οικονομία είναι σε μια άλλη φάση και μπορεί να κάνει τη διαφορά ακόμα και σε μια περίοδο που οι υπόλοιπες χώρες θα κάνουν απλώς προσπάθεια να μην μπουν σε ύφεση. Παράλληλα, νέα deals στην αγορά θα μπορούσαν να την τονώσουν, ενώ ο τουρισμός φαίνεται ότι μπορεί να φτάσει ακόμα και το ρεκόρ του 2019.

Τεχνικά οι 900 μονάδες είναι πολύ σημαντικό επίπεδο και μια κατοχύρωση θα μπορούσε, αν μη τι άλλο, να δώσει ένα momentum προς τις 935 μονάδες. μέχρι στιγμής αυτό που βλέπουμε είναι ένα rotation (στροφή) σε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, διατηρώντας απλώς την εικόνα στην αγορά. Η μεσαία κεφαλαιοποίηση εδώ και μεγάλο διάστημα υστερεί έναντι των υπολοίπων, έχοντας χάσει την καλή εικόνα των τελευταίων δύο ετών.

Οι αναμετρήσεις του Γενικού Δείκτη με τις 900 μονάδες οδηγούν, κατά την Κύκλος Χρηματιστηριακή, σε αλλεπάλληλες αποτυχίες τις προσπάθειες υπέρβασής τους, διαμορφώνοντας προϋποθέσεις για σενάρια πλαγιοκαθοδικής κίνησης. Η επανάληψη μιας αυτόνομης πορείας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου ανάλογης εκείνης που σημειώθηκε στο α’ τετράμηνο δεν είναι πλέον πιθανή, όπως σημειώνει. Παράλληλα, οι επιδόσεις που καταγράφουν τα μεγέθη των εταιρειών κατά το πρώτο τρίμηνο (+145% για 28 εισηγμένες με τη βοήθεια των τραπεζών, των διυλιστηρίων αλλά και άλλων δεικτοβαρών τίτλων) είναι ελπιδοφόρες.

“Είναι φανερό ότι η διατήρηση του ομιχλώδους σκηνικού περί την ουκρανική κρίση τροφοδοτεί την επιφυλακτικότητα των επενδυτών, καθώς συντηρείται η αβεβαιότητα για τα στοιχεία κόστους αλλά και τις συνθήκες ζήτησης, εξαιτίας των οποίων η εικόνα των εταιρικών μεγεθών μπορεί να ανατραπεί στα επόμενα τρίμηνα”, σημειώνει η χρηματιστηριακή. Η τεχνική εικόνα επιτρέπει πλέον την αναφορά σε σημεία στήριξης στην περιοχή των 880 μονάδων και όριο αντίστασης τις 920 μονάδες, στον βαθμό που ξεπεραστεί το οχυρό των 900 μονάδων του Γενικού Δείκτη.

Πάντως οι αναλυτές συνεχίζουν να δίνουν σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες, υπογραμμίζοντας τις πολύ ελκυστικές αποτιμήσεις των μετοχών τους, ανεβάζοντας τις τιμές-στόχους και βλέποντας, έτσι, σημαντικά περιθώρια ανόδου στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών.

Η Eurobank Equities, δεδομένων των ισχυρών προοπτικών κερδοφορίας, θεωρεί ότι οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι αρκετά ελκυστικές και, έτσι, διατηρεί εποικοδομητική στάση, λόγω του θετικού μακροοικονομικού πλαισίου, των πολύ καθαρότερων ισολογισμών που επιτρέπουν την εστίαση στη δημιουργία κερδών, της προοπτικής υψηλότερων επιτοκίων και της στρατηγικής στροφής των τραπεζών σε δραστηριότητες δημιουργίας προμηθειών. Όσον αφορά την πορεία των μετοχών τους, πιστεύει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι το ασταθές και επισφαλές εξωτερικό περιβάλλον. Η χρηματιστηριακή προχώρησε σε αύξηση των τιμών-στόχων που δίνει για τις μετοχές τους, και συγκεκριμένα για την Alpha Bank η τιμήστόχος τοποθετείται στο 1,42 ευρώ από 1,31 ευρώ πριν, για την Εθνική Τράπεζα στα 4,50 ευρώ από 4,20 ευρώ πριν και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 1,80 ευρώ από 1,74 ευρώ πριν, με σύσταση “Βuy” σε όλες.

Aνοδο έως 57% βλέπει για τις μετοχές των ελληνικών τράπεζων η Deutsche Bank. Για την Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα δίνει σύσταση “Βuy”, ενώ για τις Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς η σύσταση είναι “Ηold”. Σε ό,τι αφορά τις τιμές-στόχους, κατά τη γερμανική τράπεζα, για την Alpha Βank είναι στο 1,55 ευρώ, για τη Eurobank στo 1,15 ευρώ, για την Τράπεζα Πειραιώς στο 1,55 ευρώ και για την Εθνική Τράπεζα στα 4,50 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τη μερισματική απόδοση, βλέπει πως από το 2023 θα πάψει να είναι μηδενική, καθώς οι συστημικές τράπεζες θα μπουν και πάλι στον κύκλο διανομής μερισμάτων, και έτσι για την Alpha Bank διαμορφώνεται στο 1,6%, για την Εθνική Τράπεζα στο 1,4% και για την Τράπεζα Πειραιώς στο 4%. Το 2021 οι μερισματικές αποδόσεις διαμορφώνονται στο 7,4%, 2,3% και 7,6% αντίστοιχα για τις τρεις συστημικές.

Λίγες μέρες νωρίτερα και μετά την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, η Euroxx Securities είχε δηλώσει και αυτή την bullish άποψή της για τον κλάδο. Όπως είχε σημειώσει, το story των ελληνικών τραπεζών παραμένει ισχυρό και ελκυστικό, παρά την έκρηξη της κρίσης στην Ουκρανία και την ενέργεια και τις ανησυχίες για επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ. Έτσι, διατηρεί την overweight σύσταση και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και την τιμή-στόχο του 1,60 ευρώ για την Alpha Bank, του 1,30 ευρώ για τη Eurobank, των 4,20 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και των 2,20 ευρώ για την Πειραιώς. Η Euroxx αναμένει ότι οι στόχοι των ελληνικών τραπεζών θα επιτευχθούν σε γενικές γραμμές όσον αφορά την επέκταση των εξυπηρετούμενων δανείων και την απόδοση ιδίων κεφαλαίων ROE.

Της Ελευθερίας Κούρταλη/capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares