Τετάρτη , 20 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

Οι Αρμένιοι στον μακρύ δρόμο της προσφυγιάς (BINTEO)

Το Λατσίν είναι το τελευταίο από τρεις περιοχές που η Αρμενία παραδίδει στο Αζερμπαϊτζάν μετά την συμφωνία ειρήνης που επετεύχθη με τη μεσολάβηση της Ρωσίας και έθεσε τέλος στις σφοδρές μάχες μεταξύ των δύο πλευρών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Στο βίντεο που ακολουθεί οι Αρμένιοι κάτοικοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους μέσα στον βαρύ χειμώνα αφηγούμενοι τον ξεριζωμό από τα εδάφη τους,  παίρνοντας μαζί τα ζώα τους. Ακολουθούν την βασική αρτηρία που οδηγεί εκτός του Ναγκόρνο – Καρμαπάχ πριν οι Αζέροι καταλάβουν την περιοχή.

“Αφήσαμε όλα τα υπάρχοντα μας πίσω. Πήραμε μόνο τα βοοειδή. Αφήσαμε τα σπίτια μας και  ό,τι υπήρχε μέσα στα σπίτια μας.”, λέει ο Αρσάκ Ναζαργιάν.

“Ζούσαμε εκεί (στο χωριό Κιρσαβάν) αλλά αφού θα δοθεί στους Τούρκους (Αζερμπαϊτζάν) το εγκαταλείπουμε. Θα πάρουμε τα βοοειδή Γκόρις. Αυτή είναι η ζωή μας.”, λέει η Άσυα Πετροσγιάν.

” Αυτό είναι το σπίτι των συγγενών μας. Εκείνοι έφυγαν για το Γιερεβάν και άφησαν τα παιδιά τους στο Γκόρις. Παίρνουμε τα ξύλα για να ζεστάνουμε εμάς και τα παιδιά. Και παίρνω και αυτόν τον σωλήνα νερού που είναι δικός τους (των συγγενών). Μπορεί να τον χρειαστούμε.” λέει ο Σερυόζα Ορντιγιάν.

Πηγή: AFP (Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων)

Του ειδικού συνεργάτη

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares