Σάββατο , 8 Οκτωβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Οι απειλές της Τουρκίας και τα Ελληνικά νησιά

Την οργή της Τουρκίας έχουν προκαλέσει τα αρνητικά μηνύματα που λαμβάνει από τις ΗΠΑ σχετικά με την υπόθεση της προμήθειας F-16, την ώρα που για την Ελλάδα οι διαδικασίες για τα F-16 Viper εξελίσσονται ευνοϊκά. Ως αποτέλεσμα, η Άγκυρα έχει κλιμακώσει την επιθετική ρητορική εναντίον της χώρας, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να προχωρά σήμερα, Σάββατο, στην πιο ωμή απειλή που έχει ακουστεί μέχρι στιγμής από τουρκικά χείλη.

Ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε ευθέως με τουρκική εισβολή στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου και θύμισε την καταστροφή της Σμύρνης.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας. Με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η Ελλάδα καταγγέλλει τις απειλές της Τουρκίας και ξεκαθαρίζει ότι οι εταίροι θα ενημερωθούν για αυτήν την απαράδεκτη συμπεριφορά μεταξύ συμμαχικών δυνάμεων στο ΝΑΤΟ.

Με τον τρόπο αυτόν, η Αθήνα επιλέγει για ακόμη μια φορά -όπως είναι η πάγια τακτική τους τελευταίους μήνες- να διεθνοποιήσει τον ακραίο αναθεωρητισμό της Τουρκίας, εμπλέκοντας τους συμμάχους απέναντι στην αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας. Επί της ουσίας πρόκειται για μια υπενθύμιση προς τις ΗΠΑ ότι η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που θα μπορούσε να λάβει μαχητικά αεροσκάφη και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό, καθώς και μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης του ΝΑΤΟ που επιμένει σε μια χαρακτηριστική ουδετερότητα.

Πρόκειται για μια τακτική που έχει αποδώσει καρπούς, εάν εξεταστεί υπό το πρίσμα της στάσης που έχουν τηρήσει το τελευταίο διάστημα οι εταίροι και σύμμαχοι της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας, με πιο χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Γερμανίας.

 

Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, δε, μπορεί οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία σε τεχνικό επίπεδο για την προμήθεια των F-16 να βαίνουν ομαλά, ωστόσο -σύμφωνα με τις πληροφορίες- τα πολιτικά μηνύματα που λαμβάνει η Άγκυρα από την Ουάσινγκτον δεν φαίνεται να κινούνται προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των στόχων της.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, το ελληνικό πρόγραμμα στρατιωτικού εξοπλισμού με αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη νέας γενιάς προχωρά κανονικά. Πληροφορίες θέλουν, δε, τα πρώτα F-16 Viper να εντάσσονται επισήμως στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας στα μέσα Σεπτεμβρίου. Τα δύο πρώτα F-16 Viper αναμένεται να φθάσουν στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα.

Είναι μερικά από τα μαχητικά αεροσκάφη που εξασφαλίζουν ακόμη πιο πλεονεκτική θέση της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας στους ουρανούς του Αιγαίου, κάτι που προκαλεί την οργή της Άγκυρας, που εκτοξεύει πλέον ευθείες απειλές κατά των νησιών του Αιγαίου.

 

Δεν κρύβει την πρόθεσή του για εισβολή στα νησιά ο Ερντογάν
Σε μια εκτός ορίων πρόκληση, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απείλησε ευθέως με τουρκική εισβολή στα ελληνικά του Αιγαίου και κάνοντας αναφορές στη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922.

Είπε χαρακτηριστικά ο Ταγίπ Ερντογάν:

«Η Τουρκία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη δεύτερη θέση σε ανάπτυξη. Ξέρετε, λένε για μας οι “τρελοί Τούρκοι”… Οι τρελοί Τούρκοι συνεχίζουν το δρόμο τους αναπτυσσόμενοι. Ω Έλληνες! Κοιτάξτε την Ιστορία. Αν θα προχωρήσετε άλλο το τίμημα θα είναι βαρύ. Μία μόνο κουβέντα έχουμε για την Ελλάδα: Μην ξεχνάτε τη Σμύρνη. Δεν δεσμευόμαστε από την κατοχή που κάνατε στα νησιά. Όταν έρθει η ώρα θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Όπως λέμε, μία νύχτα μπορεί ξαφνικά να έρθουμε».

Οι δηλώσεις του Ερντογάν έγιναν κατά την επίσκεψη του στο φεστιβάλ τεχνολογίας “TEKNOFEST” που λαμβάνει χώρα στην Αμισό (Σαμψούντα), όπου παρουσιάστηκε το πρωτότυπο του τουρκικής κατασκευής μη επανδρομένου μαχητικού αεροσκάφους “Kizilelma”(Κόκκινη Μηλιά). Η κατασκευάστρια εταιρεία είναι η Baykar, που κατασκευάζει και τα τουρκικά drone (UAV), και ανήκει στην οικογένεια του γαμπρού του Ερντογάν, Μπαϊρακτάρ.

 

 

Πηγή: cnn.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares