Δευτέρα , 8 Αυγούστου 2022
Τελευταία Νέα

Οι ανεπλήρωτες μεταρρυθμίσεις μένουν πίσω καθώς παραιτείται ο Ντράγκι

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι παραιτήθηκε την Πέμπτη μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, θέτοντας τη χώρα σε πορεία πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο και πλήττοντας τις χρηματοπιστωτικές αγορές, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

Ακολουθούν ορισμένα μέτρα που ενδέχεται να επηρεαστούν από την κυβερνητική κρίση στην Ιταλία:

Υποστήριξη στην Ουκρανία
Ο Ντράγκι συνέβαλε στη διαμόρφωση της σκληρής αντίδρασης της Ευρώπης απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προκαλώντας την οργή της Μόσχας.

Ο Ντράγκι παραμένει στη θέση του ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός και η κυβέρνηση επιτρέπεται να στείλει όπλα στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους χάρη σε νομοσχέδιο που εγκρίθηκε στο κοινοβούλιο νωρίτερα φέτος, δήλωσε στο Reuters ανώτερη κυβερνητική πηγή.

Μέτρα για τον μετριαμσό του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους
Πριν από το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης, το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών επεξεργαζόταν ένα νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας ύψους τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ για να βοηθήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Αρκετοί υπουργοί δήλωσαν ότι η κυβέρνηση σχεδίαζε να εγκρίνει το πρόγραμμα μέχρι τις αρχές Αυγούστου.

Ταμείο Ανάκαμψης
Η Ιταλία δικαιούται από περισσότερα από 200 δισ. ευρώ σε κεφάλαια για την ανάκαμψη μετά την πανδημία του κορονοϊού από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2026, αλλά πρέπει να περάσει μια σειρά από σταδιακές μεταρρυθμίσεις για να διασφαλίσει ότι τα χρήματα θα συνεχίσουν να ρέουν.

Η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει μέχρι στιγμής σχεδόν 67 δισ. ευρώ από τα κονδύλια της ΕΕ. Η Ρώμη πρέπει τώρα να επιτύχει 55 νέους στόχους το β’ εξάμηνο του 2022 για να λάβει μια πρόσθετη δόση ύψους 19 δισ. ευρώ, κάτι που οι αναλυτές λένε ότι μπορεί να αποδειχθεί πιο δύσκολο χωρίς τον Ντράγκι στην εξουσία.

Μεταξύ των στόχων που πρέπει να επιτευχθούν, η Ιταλία πρέπει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να εγκρίνει μέτρα για την προώθηση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Αυτό προκαλεί διαμαρτυρίες από συγκεκριμένους κλάδους, ιδίως από οδηγούς ταξί που διαδήλωσαν στη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα.

 

Μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη
Πιθανώς η πιο αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση της 17μηνης πρωθυπουργίας του Ντράγκι, η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης αποσκοπεί στη μείωση της διάρκειας των δικών κατά 25% σε διάστημα πέντε ετών στις ποινικές υποθέσεις και κατά 40% στις αστικές υποθέσεις, όπου η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Οι επικριτές λένε ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές κινδυνεύουν να επιτρέψουν σε χιλιάδες εγκληματίες να ξεφύγουν από τη δικαιοσύνη, μέσω της εγκατάλλειψης των υποθέσεων όταν η διαδικασία έφεσης παρατείνεται κατά πολύ.

Πριν παραιτηθεί ο Ντράγκι, η υπουργός Δικαιοσύνης Μάρτα Καρτάμπια είχε υποσχεθεί ότι η μεταρρύθμιση θα ολοκληρωνόταν ακόμη και κατά το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

 

Προϋπολογισμός 2023
Στην Ιταλία δεν έχουν διεξαχθεί εκλογές το φθινόπωρο εδώ και έναν αιώνα, επειδή παραδοσιακά τότε το κοινοβούλιο ψηφίζει τον τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Αν το κοινοβούλιο δεν εγκρίνει τον προϋπολογισμό έως τον Δεκέμβριο, οι δαπάνες για τους 4 πρώτους μήνες του επόμενου έτους κατανέμονται αυτόματα, μήνα προς μήνα, βάσει ενός σχεδίου προϋπολογισμού από το Υπουργείο Οικονομικών.

Πώληση της ITA Airways
Δεν είναι σαφές πώς η παραίτηση του Ντράγκι θα μπορούσε να επηρεάσει τη σχεδιαζόμενη πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της κρατικής αεροπορικής εταιρείας ITA Airways, της διαδόχου της Alitalia.

Ο ναυτιλιακός όμιλος MSC έχει καταθέσει προσφορά μαζί με τη γερμανική Lufthansa. Προσφορά έχει καταθέσει και η αμερικανική Certares, ο οποία συνεργάζεται με την Air France-KLM και την Delta Air Lines.

Χρηματοδότηη της Monte dei Paschi
Στρατηγικός στόχος του Υπουργείου Οικονομικών υπό τη διοίκηση Ντράγκι ήταν να βοηθήσει την κρατικά ελεγχόμενη τράπεζα Monte dei Paschi di Siena (MPS) να αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ σε μετρητά με την έκδοση νέω μετοχών.

Μια εκλογική αναμέτρηση το φθινόπωρο πιθανόν να προκαλέσει νευρικότητα στις αγορές, καθιστώντας δυσκολότερο για την τράπεζα να αξιοποιήσει ιδιώτες επενδυτές για το μέρος της αύξησης κεφαλαίου που δεν θα καλυφθεί από το κράτος, αναφέρουν αναλυτές.

 

Το ενοποιημένο ευρυζωνικό δίκτυο της Ιταλίας
Η τράπεζα Cassa Depositi e Prestiti (CDP) βρίσκεται σε συνομιλίες με την Telecom Italia (TIM) σχετικά με ένα σχέδιο για τη δημιουργία ενός ενοποιημένου ευρυζωνικού φορέα συνδυάζοντας την υποδομή σταθερού δικτύου της TIM με την υποδομή της ανταγωνίστριας Open Fiber που υποστηρίζεται από το κράτος.

Η CDP, η οποία κατέχει το 60% των μετοχών της Open Fiber, ανέφερε την Κυριακή ότι το σχέδιο είναι βιομηχανικά βιώσιμο και ότι οι συνομιλίες μεταξύ των πλευρών θα συνεχιστούν παρά την πολιτική κρίση.

Ωστόσο, το ακροδεξιό κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας, το οποίο είναι πιθανό να αναδειχθεί ως το μεγαλύτερο ενιαίο κόμμα στις επόμενες κελογές, καλεί το CDP να σταματήσει τις συνομιλίες με την TIM, δήλωσε στο Reuters ο βουλευτής του κόμματος Alessio Butti.

 

capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares