Πέμπτη , 8 Δεκεμβρίου 2022

Οι αγορές ετοιμάζονται για νέα αστάθεια καθώς η πολιτική Covid-Zero παραμένει

Οι κινεζικές αγορές βρίσκονται αντιμέτωπες με άλλη μια ασταθή εβδομάδα μετά την υπόσχεση των αξιωματούχων υγείας να επιμείνουν “αταλάντευτα” στην προσέγγιση Covid Zero, μειώνοντας την αισιοδοξία των επενδυτών ότι το Πεκίνο εργάζεται προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης των περιορισμών, σύμφωνα με το Bloomberg.


Τα assets, από τις μετοχές έως το πετρέλαιο, πίστεψαν ράλι την περασμένη εβδομάδα ότι η Κίνα κάνει συγκεκριμένα βήματα προς την επαναλειτουργία. Ο δείκτης Hang Seng China Enterprises Index σημείωσε την καλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από το 2015, το αργό τύπου Brent έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών, τα iron ore future σημείωσαν άλμα και το οffshore γουάν ενισχύθηκε πάνω από 1% σε ένα στάδιο.

Αλλά οι αρχές μετρίασαν αυτές τις ελπίδες σε μια ενημέρωση το Σάββατο.

“Οι προηγούμενες πρακτικές έχουν αποδείξει ότι τα σχέδια πρόληψης και ελέγχου μας και μια σειρά στρατηγικών μέτρων είναι απολύτως σωστά”, δήλωσε ο Hu Xiang, αξιωματούχος του γραφείου πρόληψης και ελέγχου ασθενειών της Εθνικής Επιτροπής Υγείας.

Το σχόλιο είναι το τελευταίο από κυβερνητικούς αξιωματούχους που υποστηρίζουν την αυστηρή τήρηση της εξάρτησης της Κίνας από τα λουκέτα και τις μαζικές εξετάσεις για την εξάλειψη των λοιμώξεων. Η προσέγγιση αυτή έχει επιβαρύνει την οικονομία, η οποία με τη σειρά της έχει παρασύρει τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η Goldman Sachs δήλωσε ότι η Κίνα έχει δώσει κάποια σημάδια πιθανής εξόδου από το Covid Zero, όπως η προσπάθεια να αμβλυνθούν οι φόβοι του κοινού για τον κορονoϊό και άλλα ιατρικά παρασκευάσματα. Ωστόσο, “η κυβέρνηση εξακολουθεί να χρειάζεται να διατηρήσει την πολιτική της για το μηδενικό Covid μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι προετοιμασίες”, έγραψαν οικονομολόγοι, συμπεριλαμβανομένου του Hui Shan, σε σημείωμά τους.

Αυτό μπορεί να πάρει μήνες, σύμφωνα με την Goldman, η οποία αναμένει επαναλειτουργία το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Παρόλα αυτά, οι επανειλημμένες ενδείξεις για επαναλειτουργία, ακολουθούμενες από κυβερνητικές διαψεύσεις για οποιεσδήποτε αλλαγές, έχουν κρατήσει τους επενδυτές σε εγρήγορση και έχουν αυξήσει τη μεταβλητότητα της αγοράς. Οι επενδυτές αναζητούν λόγους για να αγοράσουν κινεζικές μετοχές, οι οποίες συγκαταλέγονται στις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο φέτος, καθώς η οικονομία αναπτύσσεται με τον πιο αργό ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.

Οι αγορές ενισχύθηκαν την περασμένη εβδομάδα από ανεπιβεβαίωτες αναρτήσεις στο διαδίκτυο σχετικά με την επαναλειτουργία της Κίνας, καθώς και από τίτλους που υποστήριζαν το σενάριο χαλάρωσης καθώς ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η Κίνα θα καταστήσει τα εμβόλια κατά της Covid-19 της BioNTech διαθέσιμες στους ξένους στη χώρα.

Η ανάκαμψη έλαβε χώρα μόλις μία εβδομάδα μετά την ιστορική πτώση των μετοχών που προκλήθηκε από τις ανησυχίες για την κατάληψη εξουσίας από τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ενώ οι κινεζικές μετοχές είναι πιθανό να υποχωρήσουν τη Δευτέρα, οι προσδοκίες για περαιτέρω κίνητρα από την κυβέρνηση μετά τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία και τα κέρδη στις περιπτώσεις του Covid-19 τον Οκτώβριο θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον περιορισμό της πτώσης, σύμφωνα με τον Cui Xuehua, αναλυτή μετοχών της Κίνας στη Meritz Securities Co. στη Σεούλ.

“Αναμένω ότι θα υπάρξει αντιστροφή των κερδών της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά πιστεύω ότι τα χρηματιστήρια δεν είναι πιθανό να σπάσουν τα προηγούμενα χαμηλά”, δήλωσε. “Το γεγονός ότι οι φήμες έχουν εξαπλωθεί είναι ένα θετικό μήνυμα ότι η κινεζική κυβέρνηση συζητά εσωτερικά τη χαλάρωση των περιορισμών για τους ιούς”.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές προειδοποίησαν για συνεχιζόμενη αναταραχή στην αγορά ακόμη και πριν από τα σχόλια των αξιωματούχων υγείας το Σαββατοκύριακο.

“Αναμένουμε ότι η σύγχυση θα μπορούσε να συνεχιστεί για λίγο”, ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές της KB Securities, συμπεριλαμβανομένου του Park Su-Hyun, σε σημείωμα με ημερομηνία Παρασκευή.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares