Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Οι 8+1 πιθανοί «μονομάχοι» των Ρεπουμπλικανών

Ξεκινάει η μάχη για τις προεδρικές εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε οτι θα είναι ξανά υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, αλλά οι ενδιάμεσες εκλογές ανακάτεψαν ξανά την τράπουλα. Όλα τα σενάρια ειναι ανοικτά για την μάχη του Λευκού Οίκου το 2024.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα είναι ξανά υποψήφιος για το Λευκό Οίκο στις προεδρικές εκλογές του 2024 από το κτήμα του στο Μαρ-α-Λάγο της Φλόριντα. Η είσοδος του Τραμπ στην κούρσα για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών το 2024 δημιουργεί υπαρξιακά ερωτήματα για το ίδιο το κόμμα.

Το τοπίο στη χώρα όμως έχει αλλάξει, καθώς οι ενδιάμεσες εκλογές της περασμένης εβδομάδας απέτυχαν να δημιουργήσουν το «κόκκινο κύμα» το οποίο προέβλεπαν οι αναλυτές, αφήνοντας τη Γερουσία στα χέρια των Δημοκρατικών και τη Βουλή μετά βίας υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών.

Ακολουθούν επτά Ρεπουμπλικάνοι που ενδέχεται να κονταροχτυπηθούν με τον Τραμπ στη μάχη για τον Λευκό Οίκο, και ένας που μπορεί να προσπαθήσει να τον εμποδίσει να κερδίσει ξανά.

 

Ρον Ντε Σάντις
Ο κυβερνήτης της Φλόριντα είναι ο μόνος Ρεπουμπλικανός που μπορεί να ανταγωνιστεί προς το παρόν τον Τραμπ στις δημοσκοπήσεις σχετικά με μία επόμενη υποψηφιότητα. Ο ντε Σάντις γνώρισε επίσης σημαντική επιτυχία εφαρμόζοντας τις πολιτικές του Τραμπ στην ίδια του την πολιτεία, με αποτέλεσμα τη θριαμβευτική επανεκλογή του.

Οι αναφορές που έλεγαν ότι ο ντε Σάντις γνώριζε ότι δεν θα μπορούσε να κερδίσει μια ευθεία μάχη με τον Τραμπ και αρνιόταν να μπει στο «ρινγκ» ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Ο χρόνος είναι επίσης με το μέρος του. Μέχρι το 2028, όταν το Σύνταγμα θα απαγορεύει στον Τραμπ μία νέα υποψηφιότητα, ακόμα κι αν κέρδιζε αυτή τη φορά, και θα είναι 82 ετών ο ΝτεΣάντης θα είναι μόλις 50 ετών.

 

Μάικ Πενς
Ο αντιπρόεδρος του Τραμπ έχει καταστήσει σαφή τη φιλοδοξία του, επισκεπτόμενος πολιτείες-κλειδιά, μιλώντας σε συντηρητικές ομάδες και γράφοντας τα απομνημονεύματά του. Όλο αυτό το διάστημα, προσπάθησε να τηρήσει αποστάσεις απο τα γεγονότα της εισβολής στο Καπιτώλιο και την προηγούμενη θητεία του.

Ο Πενς εμφανίστηκε στις ακροάσεις της 6ης Ιανουαρίου ως ήρωας, επειδή αρνήθηκε να εμποδίσει τα εκλογικά αποτελέσματα. Το βιβλίο το με τίτλο «So Help Me God», είναι πιο επικριτικό για τον Τραμπ από ό,τι θα περίμενε κανείς και κυκλοφορεί σε έναν αλλαγμένο πολιτικό κόσμο. Ωστόσο, είναι δύσκολο να δει κανείς τον πρώην αντιπρόεδρο να αποκτά μεγάλο έρεισμα.

 

Τεντ Κρουζ
Ο γερουσιαστής από το Τέξας που κονταροχτυπήθηκε και μετά στήριξε τον Τραμπ το 2016 παραμένει στη σκληρή δεξιά πλευρά του κόμματος. Ο Κρουζ είναι ο μόνος πολιτικός κοντά στον Τραμπ και τον Ντε Σάντις στις δημοσκοπήσεις για το 2024 – αν και συχνά εμφανίζεται να χάνει ακόμη και από τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ.

Είναι δύσκολο να δούμε τον Τεξανό να θέτει μια ισχυρή πρόκληση, εν μέρει λόγω αυτού που είπε κάποτε ο πρώην Δημοκρατικός γερουσιαστής Αλ Φράνκεν: «Μου αρέσει ο Τεντ Κρουζ περισσότερο από τους περισσότερους συναδέλφους μου όπως ο Τεντ Κρουζ. Και μισώ τον Τεντ Κρουζ».

 

Τζος Χάουλι
Ο γερουσιαστής από το Μισούρι που ύψωσε τη γροθιά του στους διαδηλωτές έξω από το Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, κινηματογραφήθηκε εξίσου να τρέχει όταν εισέβαλαν οι ταραχοποιοί και μετά ψήφισε κατά των αποτελεσμάτων σε βασικές πολιτείες ούτως ή άλλως. Είναι ψηλός, έξυπνος και σκληροπυρηνικός και καλεί σεευθεία αντιπαράθεση με την Κίνα. Λατρεύει τα κοστούμια σχεδιαστών ή τα στενά μπλουζάκια και τα τζιν. Στα 42 του, η ώρα του μπορεί να έρθει όταν ο Τραμπ δεν θα μπορεί πλέον να είναι υποψήφιος.

 

Γκλεν Γιάνγκιν
Ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια κέρδισε μια πολιτεία παραδοσιακά Δημοκρατική αποφεύγοντας την επαφή με τον Τραμπ, αλλά ακολουθώντας διακριτικά τις τακτικές του. Έχει επίσης δεχθεί επίθεση από τον πρώην πρόεδρο. Αν πράγματι αντιπροσωπεύει τη μετριοπαθή πτέρυγα των Ρεπουμπλικανών, δεν φαίνεται να υπάρχει πολύς χώρος για τον ίδιο σε ένα κόμμα που κυριαρχείται από τον Tραμπ και τον ντε Σάντις.

 

Νίκι Χέιλι
Η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας υπηρέτησε υπό τον Τραμπ ως πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη και παραιτήθηκε μετά από λιγότερο από δύο χρόνια.

Όπως ο Τιμ Σκοτ, ο μόνος Αφροαμερικανός Ρεπουμπλικανός στη Γερουσία, η ινδικής καταγωγής Χέιλι θα έφερνε σπάνια ποικιλομορφία στη μάχη για το χρίσμα. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές φαίνεται πιο πιθανό να γίνει υποψήφια αντιπρόεδρος του Tραμπ ή ακόμα και του ντε Σάντις

 

Μάικ Πομπέο
Αξιωματικός του στρατού στον πόλεμο του Κόλπου, επιχειρηματίας, βουλευτής στο Tea Party από το Κάνσας, διευθυντής της CIA και υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Τραμπ, ο Πομπέο έχει «περάσει» απο διάφορές θέσεις κλειδιά. Η προεδρία είναι για εκείνον παρόλο που παραδέχτηκε ότι προετοιμάζει το έδαφος.

«Έχουμε μια ομάδα στην Αϊόβα, μια ομάδα στο Νιου Χάμσαϊρ και τη Νότια Καρολίνα», είπε πρόσφατα ο Πομπέο. «Και αυτό δεν είναι τυχαίο. Κάνουμε τα πράγματα που θα έκανε κανείς για να ετοιμαστεί. Προσπαθούμε να καταλάβουμε αν αυτός [ο Λευκός Οίκος] είναι το επόμενο μέρος για να υπηρετήσουμε». Ολα δείχνουν οτι δεν θα είναι.

 

Λιζ Τσέινι
Η βουλευτής από το Ουαϊόμινγκ είναι η κόρη του Ντικ Τσένι, αντιπροέδρου του Τζορτζ Μπους. Είναι επίσης αυστηρή συντηρητική. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο Καπιτώλιο ωστόσο άλλαξε στάση και πήρε θέση ενάντια στον Τραμπ, με αποτέλεσμα να γίνει αντιπρόεδρος της επιτροπής της 6ης Ιανουαρίου. Η Τσένι δεν έχει πει αν θα θέσει υποψηφιότητα, αλλά ορισμένοι πιστεύουν ότι αν και δεν θα μπορέσει να κερδίσει τις προκριματικές εκλογές, η «κούρσα» της στις 50 πολιτείες μπορεί να διασπάσει τη δεξιά και να πετύχει τον στόχο της: να σταματήσει τον Τραμπ πάση θυσία.

Πηγή: newsbomb.gr

Shares