Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Οι 243 νύχτες αϋπνίας του Ερντογάν – Ο μεγάλος φόβος και ο κίνδυνος… εμφυλίου

Τι θα συμβεί αν ο Ερντογάν χάσει οριακά τις προεδρικές εκλογές και το κυβερνών ΑΚΡ με το συγκυβερνών ΜΗΡ χάσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία;

 

Τo Gatestone Institute δημοσιεύει άρθρο του Burak Bekdil για την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία και για αποτελέσματα δημοσκοπήσεων, με εκτιμήσεις εκλογικής δύναμης των κομμάτων, σε μια περίοδο που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να χάνει έδαφος καταγράφοντας απογοητευτικά για τον ίδιο αποτελέσματα.

Thank you for reading this post, don’t forget to subscribe!

Τίτλος του άρθρου για τον πρόεδρο της Τουρκίας είναι « Οι 243 νύχτες αϋπνίας τον Ταγίπ Ερντογάν».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Yöneylem, το 63% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η Τουρκία έχει «κακή διακυβέρνηση» και το 58,7% λέει ότι «δεν θα ψήφιζε ποτέ τον Ερντογάν».

Μόνο το 33,3% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ψήφιζε τον Ερντογάν, ενώ το 55,6% δήλωσε ότι θα ψήφιζε τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης προοιωνίζουν μια εύκολη επικράτηση της αντιπολίτευσης και μια ιστορική ήττα για τον τούρκο πρόεδρο. Είναι ξεκάθαρο ότι το 2023, για πρώτη φορά έπειτα από την πρώτη του εκλογή το 2002, ο Ερντογάν δεν θα είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος.

Ωστόσο δεν θεωρείται πιθανή μια ομαλή δημοκρατική μεταβίβαση εξουσίας, καθώς τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης (CHP, IYI και άλλα τέσσερα μικρότερα) έχουν διαφορετικές ιδεολογίες και ενώθηκαν για να κατεβάσουν κοινό υποψήφιο απέναντι στον Erdogan. Πιθανότερος υποψήφιος είναι ο ηγέτης του CHP, σοσιαλδημοκράτης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. a 63

Ο ρυθμιστής

Σε αυτή την περίπλοκη εικόνα, η κουρδική μειονότητα της Τουρκίας που αντιστοιχεί στο 11-13% του πληθυσμού της θα είναι ο ρυθμιστής, καθώς οι ακραία εθνικιστικές και αντικουρδικές πολιτικές του Ερντογάν τούς έχουν απομακρύνει από το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ.

Επίσης, ένα νέο σπιράλ τρομοκρατικών επιθέσεων ίσως συσπειρώσουν τους Τούρκους γύρω από τον πρόεδρό τους, ενώ ένας πακτωλός χρημάτων από φιλικές της Τουρκίας χώρες, όπως το Κατάρ και η Ρωσία, μπορεί να κάνουν τους πεινασμένους Τούρκους να νιώσουν ότι σύντομα τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα.

Εναλλακτικά, ο Ερντογάν θα μπορούσε να μπει στον πειρασμό να χειραγωγήσει το εκλογικό αποτέλεσμα. a 64

Εμφύλιος;

Τι θα συμβεί αν ο Ερντογάν χάσει οριακά τις προεδρικές εκλογές και το κυβερνών ΑΚΡ με το συγκυβερνών ΜΗΡ χάσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία;

Σχεδόν εμφύλιος, αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος, προσθέτοντας ότι οι βίαιοι υποστηρικτές του τούρκου προέδρου θα αποδώσουν την ήττα του σε ξένο ‘παράγοντα’ και θα κατηγορήσουν την CIA και την Mossad.

Σε κάθε σενάριο, μετά τον Ιούνιο 2023, η Τουρκία φαντάζει σαν ένα πλοίο που βυθίζεται αργά, αναφέρει ο αρθρογράφος, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Optimar, το 76,6% των Τούρκων θεωρούν σημαντικότατα τα προβλήματα της ανεργίας και του πληθωρισμού.

Αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι το διάστημα 2013-2021, το μέσο κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα στην Τουρκία έπεσε από τα 12.615 δολάρια  στα 9.587 δολάρια, ενώ ο επίσημος ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας έφθασε τον Αύγουστο στο 80%. Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο Οργανισμό ερευνών ENAG, ο πραγματικός ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία ανέρχεται στο 181%.

Άλλη δημοσκόπηση ανεξάρτητου φορέα (Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi) δείχνει ότι αν διεξάγοντο αύριο εκλογές στην Τουρκία, το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ θα έπαιρνε το 29,5% των ψήφων, το αντιπολιτευόμενο CHP το 29,7% και το συγκυβερνών με το ΑΚΡ εθνικιστικό ΜΗΡ μόνο το 6,4%.

Επίσης το κόμμα IYI θα έπαιρνε το 13,5%, ανεβάζοντας έτσι την συνολική δύναμη της ενωμένης αντιπολίτευσης στο  43,2%.

Shares