Παρασκευή , 18 Ιουνίου 2021
Τελευταία Νέα

“ΟΧΙ” από Μέρκελ για κυρώσεις -“Πολύτιμος εταίρος” η Τουρκία – Άλλαξε την ατζέντα ο Μισέλ…

Άλλαξε η σειρά των θεμάτων στη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αποτέλεσμα να είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για την Τουρκία και την Ανατολική Μεσόγειο…

Νωρίτερα, το Reuters μετέδιδε πως η Κύπρος είναι αποφασισμένη να ασκήσει βέτο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αν δεν υπάρχει αναφορά σε κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Όπως ανέφερε το σχετικό δημοσίευμα, η Κύπρος δεν πτοείται από τις πιέσεις που ασκούνται να δεχθεί τις κυρώσεις που θέλει να επιβάλλει η ΕΕ στην Λευκορωσία και καλεί τις κυβερνήσεις των χωρών μελών να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία η οποία εξακολουθεί να κάνει γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου.

“Πολύτιμος εταίρος” η Τουρκία – Άλλαξε το πρόγραμμα ο Μισέλ

Μέρκελ: Όχι σε κυρώσεις στην Τουρκία

Η Άνγκελα Μέρκελ και νωρίτερα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έδωσαν τον τόνο για το τι πρέπει να περιμένουμε από την Σύνοδο Κορυφής όσον αφορά στην στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθάρισε φτάνοντας στην Σύνοδο Κορυφής ότι δεν είναι υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία.

«Θέλω να τονίσω ότι η σχέση μας με την Τουρκία είναι φυσικά περίπλοκη και η ΕΕ ενδιαφέρεται πολύ να αναπτύξει μια πραγματικά δημιουργική σχέση με την Τουρκία παρά τις δυσκολίες. Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και εξαρτώμαστε ο ένας από τον άλλον όταν έχει να κάνει με την μετανάστευση και πρέπει να υποστηρίξουμε την Τουρκία που έχει να αντιμετωπίσει μεγάλο προσφυγικό κύμα», είπε.

Και πρόσθεσε ότι «φυσικά πρέπει να αποκλιμακώσουμε τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και για μένα η διπλωματία παίζει κυρίαρχο ρόλο».

Αιφνιδίασε ο Μισέλ – Άλλαξε την ατζέντα

Ο Σαρλ Μισέλ πριν από λίγο αιφνιδίασε του Ευρωπαίους ηγέτες αφού άλλαξε την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής και έφερε στο τραπέζι το ζήτημα της Τουρκίας και της Λευκορωσίας.

Το ζήτημα συνολικά της σχέσης της ΕΕ με την Άγκυρα – περιλαμβανομένων και των προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο- άρχισε να συζητείται με την έναρξη της Συνόδου και όχι στο γεύμα των ηγετών της ΕΕ όπως ειχε προγραμματιστεί αρχικά.

Να σημειώσουμε ότι δύο στρατόπεδα έχουν διαμορφωθεί εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει το μπλοκ απέναντι στην Τουρκία και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής.

Το ζήτημα συνολικά της σχέσης της ΕΕ με την Άγκυρα – περιλαμβανομένων και των προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο- άρχισε να συζητείται με την έναρξη της Συνόδου και όχι στο γεύμα των ηγετών της ΕΕ όπως ειχε προγραμματιστεί αρχικά, σύμφωνα με το Politico.

onalert.gr/pentapostagma.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares