Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

«Ο Ζελένσκι ταπείνωσε τη Μελόνι για τον Μπερλουσκόνι»: Το… ψυχρό κλίμα μεταξύ των δύο ηγετών που σχολιάστηκε

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, βρέθηκε στο Κίεβο την Τρίτη, εκφράζοντας την «πλήρη στήριξη» της χώρας της προς την Ουκρανία, όμως ήταν φανερό πως τη διέτρεχε ένα αίσθημα αμηχανίας. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός και ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έδωσαν μια κοινή συνέντευξη Τύπου η οποία σχολιάστηκε από τα ΜΜΕ για το… ψυχρό της κλίμα.

Πίσω από την παγωμάρα συσσωρεύτηκαν διάφορα θέματα, όπως οι πρόσφατες δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου της Μελόνι, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αλλά και η κάθετη άρνηση της Ιταλίδας να στείλει μαχητικά αεροπλάνα στην Ουκρανία.

Η Il Fatto Quotidiano τιτλοφόρησε το εξώφυλλό της σχετικά με τη συνάντηση των δύο ως εξής: «Ο Ζελένσκι ταπεινώνει τη Μελόνι προσβάλλοντας τον Μπερλουσκόνι». Ο παγκόσμιος Τύπος εστίασε στα σφιχτά χαμόγελα και τα έντονα βλέμματα.

Στις φωτογραφίες από τη συνάντηση των δύο στο προεδρικό μέγαρο στο Κίεβο που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι απεικονίζονται -μάλλον- εν μέσω μιας ψυχρής συζήτησης.

Η Ιταλίδα ηγέτιδα, σε ένα από τα σημαντικότερα ταξίδια της από τότε που ανέλαβε την εξουσία τον Οκτώβριο, επανέλαβε την υποστήριξη της χώρας της προς την Ουκρανία, αλλά δήλωσε ότι η χώρα της δεν προτίθεται να στείλει στην Ουκρανία ιταλικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη AMX. «Αυτή τη στιγμή η προμήθεια αεροσκαφών δεν είναι στο τραπέζι», δήλωσε η κα Mελόνι.

Ήταν όμως σαφές ότι οι εντάσεις υπήρχαν ήδη πριν από τη συνέντευξη Τύπου, καθώς οι δύο τους φωτογραφήθηκαν αντικρίζοντας ο ένας τον άλλον με μάλλον σκληρό ύφος, μια εβδομάδα αφότου ο κυβερνητικός εταίρος της Μελόνι, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, επέρριψε ευθύνες στον Ζελένσκι για την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ηγέτης της Forza Italia, και επί μακρόν φίλος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πόλεμος «δεν θα είχε συμβεί ποτέ» εάν ο κ. Ζελένσκι «είχε σταματήσει να επιτίθεται στις δύο αυτόνομες δημοκρατίες του Ντονμπάς» – τμήματα της χώρας που η Ρωσία έχει προσαρτήσει παράνομα.

Ο Ζελένσκι αντέκρουσε τα σχόλια του Μπερλουσκόνι, λέγοντας ότι ο 86χρονος μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης δεν είχε χρειαστεί να ζήσει κάτω από καθημερινούς βομβαρδισμούς και διακοπές ρεύματος που προκαλούν οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές.

Ο Ουκρανός ηγέτης δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι είναι σημαντικό το πώς το ιταλικό κοινό βλέπει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ότι η εμπόλεμη χώρα του μπορεί να αισθάνεται την υποστήριξη της Ιταλίας.

«Ο κ. Μπερλουσκόνι, όπως μου φαίνεται, δεν ξέρει τι σημαίνει να βομβαρδίζουν καθημερινά το σπίτι σου. Και δόξα τω Θεώ, ο φίλος του από τη Ρωσία δεν έστειλε ένα τανκ στο σπίτι του και δεν κατέστρεψε τους συγγενείς και τους οικείους του», δήλωσε ο Ζελένσκι.

«Νομίζω ότι ο κ. Μπερλουσκόνι δεν χρειάστηκε να σηκωθεί στις τρεις το πρωί λόγω διακοπής ρεύματος για να αρχίσει να πλένει ρούχα, να φτιάχνει φαγητό για τα παιδιά του δύο ημέρες νωρίτερα, επειδή μπορεί να μην υπάρχει ρεύμα για τις επόμενες δύο-τρεις ημέρες, λόγω της μεγάλης αγάπης του αδελφού ρωσικού λαού», πρόσθεσε.

Η Ρωσία εξαπέλυσε εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών κατά της Ουκρανίας τον Οκτώβριο, πλήττοντας κρίσιμες υποδομές και προκαλώντας τακτικές διακοπές ρεύματος.

Είπε ότι πιστεύει ότι ο κ. Μπερλουσκόνι θα ωφεληθεί αν ταξιδέψει στην Ουκρανία για να δει με τα ίδια του τα μάτια τα «αιματηρά ίχνη που άφησε η αδελφή Ρωσική Ομοσπονδία». «Τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε στο ίδιο επίπεδο», είπε.

Η Μελόνι από την πλευρά της, πάντως, τόνισε ότι η Ιταλία θα συνεχίσει να προσφέρει την υποστήριξή της στο Κίεβο, λέγοντας ότι η ήττα της Ουκρανίας «θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την πιθανή εισβολή άλλων ευρωπαϊκών κρατών».

Αναφερόμενη στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είπε ότι ο συνασπισμός της ήταν σταθερός στην υποστήριξη της Ουκρανίας με πράξεις και ψηφίσματα στο κοινοβούλιο, ανεξάρτητα από μεμονωμένα σχόλια πολιτικών.

Ενώ απέρριψε την ιδέα της προμήθειας αεροσκαφών στο Κίεβο, είπε ότι η Ιταλία εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει περισσότερα συστήματα αεράμυνας πέραν των “SAMP/T-MAMBA”, τα οποία η χώρα αναμένεται να παραδώσει σύντομα σε συνεργασία με τη Γαλλία.

Ωστόσο, ενώ Μελόνι κατέστησε σαφή τη δέσμευσή της στην Ουκρανία, έρευνες στην Ιταλία έδειξαν επίσης ότι η πλειοψηφία των Ιταλών αντιτίθεται στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία και θα προτιμούσε να συνάψει ειρήνη κάνοντας παραχωρήσεις στη Ρωσία – επιλογή που η κ. Μελόνι απέκλεισε κατηγορηματικά.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός έφθασε στο Κίεβο με τρένο από την Πολωνία και επισκέφθηκε τις κατεστραμμένες από τον πόλεμο πόλεις Μπούτσα και Ιρπίν στα περίχωρα του Κιέβου πριν συναντηθεί με τον Ζελένσκι στο Κίεβο.

Στο Ιρπίν, όπου βρέθηκαν μαζικοί τάφοι μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, η Μελόνι χαρακτήρισε την ομιλία του Πούτιν για την επέτειο της εισβολής, ρωσική προπαγάνδα.

Στην Μπούκα, όπου έγιναν αποτρόπαια εγκλήματα από τα ρωσικά στρατεύματα, η Μελόνι δάκρυσε και έκλεισε το στόμα της από τρόμο καθώς την ξενάγησαν σε μια εκκλησία που περιείχε μια έκθεση φωτογραφιών με νεκρούς αμάχους.

Ο δήμαρχος της Μπούκα, Anatolii Fedoruk, χάρισε στην Ιταλίδα ηγέτιδα ένα αναμνηστικό νόμισμα φτιαγμένο από τους κάλυκες των σφαιρών και των βλημάτων που βρέθηκαν στην πόλη.

zougla.gr

Shares