Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Ο Ζελένσκι προσκλήθηκε σε σύνοδο κορυφής της ΕΕ – Αναμένεται την Πέμπτη στις Βρυξέλλες

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσκλήθηκε να συμμετάσχει σε «μια μελλοντική σύνοδο κορυφής» των «27», ανακοίνωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ πηγές κάνουν λόγο για πιθανή άφιξή του στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Ο Σαρλ Μισέλ «προσκάλεσε τον (Βολοντίμιρ) Ζελένσκι να μετάσχει αυτοπροσώπως σε μια μελλοντική σύνοδο κορυφής (της ΕΕ). Για λόγους ασφαλείας, δεν θα αποκαλυφθεί καμιά πληροφορία», έγραψε στο Twitter ο Μπάρεντ Λέιτς, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου ηγέτη.

Ωστόσο, ευρωπαϊκές πηγές έκαναν λόγο στο Γαλλικό Πρακτορείο για πιθανή επίσκεψη του Ζελένσκι στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, με την ευκαιρία της συνάντησης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 27 χωρών μελών της ΕΕ.

Εάν αυτή επιβεβαιωθεί, θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου στις Βρυξέλλες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στη χώρα του στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Ο Ζελένσκι μπορεί να μιλήσει αυτοπροσώπως ενώπιον των ευρωβουλευτών: πηγή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μίλησε για «την πιθανότητα να διεξαχθεί έκτακτη σύνοδος της ολομέλειας την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου παρουσία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι».

Δύο άλλες κοινοβουλευτικές πηγές επιβεβαίωσαν αυτή την πληροφορία, ζητώντας να μην κατονομαστούν.

Ο Ουκρανός ηγέτης έχει «μόνιμη πρόσκληση» για τις Βρυξέλλες, αρκέστηκε να δηλώσει νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ.

Η ουκρανική προεδρία δεν επιβεβαίωσε ούτε και αυτή το ταξίδι στις Βρυξέλλες, το οποίο εγείρει θέματα ασφάλειας.

Ο Ζελένσκι μετέβη στην Ουάσινγκτον στις 22 Δεκεμβρίου για το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την έναρξη του πολέμου. Εκεί συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και μίλησε ενώπιον του Κογκρέσου.

Έκτακτη σύνοδος κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών έχει προγραμματιστεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, για να συζητηθεί, κυρίως, η εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία και η αλληλεγγύη της ΕΕ προς το Κίεβο.

Ο Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και άλλοι υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι εκπρόσωποι συναντήθηκαν την Παρασκευή στο Κίεβο με τον Ζελένσκι για να δείξουν την υποστήριξή τους στην διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Η χώρα είναι επισήμως υποψήφια προς ένταξη από τον Ιούνιο του 2022, μια επίπονη διαδικασία που απαιτεί πολλές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες μπορεί να χρειαστούν χρόνια, αλλά που το Κίεβο ελπίζει να επιταχύνει.

Η Ουκρανία λαμβάνει εξάλλου οικονομική υποστήριξη από την ΕΕ, η οποία έχει ήδη δεσμευτεί για ποσό ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής και της στρατιωτικής βοήθειας.

Πηγή: newsbomb

Shares