Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ο Τζο Μπάιντεν έφθασε στο Ισραήλ για το πρώτο επίσημο ταξίδι του στη Μέση Ανατολή

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έφτασε στο Ισραήλ σήμερα Τετάρτη για την πρώτη του επίσκεψη στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.

Έγινε δεκτός από τον Ισραηλινό Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ, τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ και τον πρωθυπουργό Γιαΐρ Λαπίντ.

Ο Μπάιντεν και οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, στην ομιλία του, υποσχέθηκε να «προωθήσει την ενσωμάτωση του Ισραήλ» στη Μέση Ανατολή και να ενισχύσει τους διμερείς δεσμούς ΗΠΑ-Ισραήλ.

Στην ομιλία του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ είπε ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θα συνομιλήσουν για την ανανέωση ενός «παγκόσμιου συνασπισμού» κατά του Ιράν.

«Θα συζητήσουμε την ανάγκη ανανέωσης ενός ισχυρού παγκόσμιου συνασπισμού που θα σταματήσει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα», είπε ο Λάπιντ, λίγες στιγμές μετά την προσγείωση του Air Force One στο Ισραήλ.

Στο τετραήμερο ταξίδι του στη Μέση Ανατολή, ο Τζο Μπάιντεν θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους του Ισραήλ, της Παλαιστίνης και της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα λάβει ενημέρωση για τα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ, Iron Dome και Iron Beam.

Αργότερα θα πάει στην Ιερουσαλήμ για μια τελετή κατάθεσης στεφάνων στο Γιαντ Βασέμ, το μνημείο του Ισραήλ στα θύματα του Ολοκαυτώματος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Μπάιντεν θα περάσει δύο ημέρες στην Ιερουσαλήμ για συνομιλίες με τους Ισραηλινούς ηγέτες πριν συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς την Παρασκευή στη Δυτική Όχθη, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία.

zougla.gr

Shares