Κυριακή , 14 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Ο Τζο Μπάιντεν δηλώνει πως θα απαγορεύσει τα ημιαυτόματα όπλα

Ο Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε για ακόμη μία φορά για την απαγόρευση των ημιαυτόματων όπλων.


Για ακόμη μία φορά, ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε την απαγόρευση των τουφεκιών εφόδου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέφερε το θέμα αυτό, την Τετάρτη, σε ομιλία του στη διάρκεια τελετής στη μνήμη των θυμάτων περιστατικών με μαζικούς πυροβολισμούς, δέκα χρόνια μετά το μακελειό στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ.

Ακόμη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπενθύμισε ότι είχαν απαγορευτεί από το 1994 ως το 2004 τα ημιαυτόματα όπλα, αναφέροντας: «Δούλεψε», «σημαντικός αριθμός ζωών σώθηκαν». «Μπορούμε να το ξανακάνουμε», τόνισε ο 80χρονος Μπάιντεν, ο οποίος συμμετείχε στη δέκατη «Εθνική ετήσια αγρύπνια για όλα τα θύματα βίας με πυροβόλα όπλα» στην επισκοπική εκκλησία του Αγίου Μάρκου στην Ουάσιγκτον.

«Μιας μαύρης τρύπας στο στήθος»
Ο Μπάιντεν επεσήμανε ότι και ο ίδιος έχει γνωρίσει το πένθος -τον θάνατο της πρώτης του συζύγου και της κόρης του τον Δεκέμβριο του 1972 και στη συνέχεια τον θάνατο του μεγάλου γιου του Μπο τον Μάιο του 2015- και περιέγραψε, όπως το έχει κάνει και στο παρελθόν, την αίσθηση «μιας μαύρης τρύπας στο στήθος».

Αφού εξέφρασε τον θαυμασμό του για τους γονείς και τους φίλους των θυμάτων, καθώς και για τους επιζώντες, ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή. Σχεδόν καθημερινά σημειώνονται στις ΗΠΑ επιθέσεις με πυροβόλα όπλα σε διάφορους δημόσιους χώρους, από σχολεία ως χώρους λατρείας και σουπερμάρκετ.

Πληθαίνουν τα θύματα
Σύμφωνα με τον ιστότοπο Gun Violence Archive, περισσότερα περιστατικά μαζικών πυροβολισμών -στα οποία έχουν τραυματιστεί ή σκοτωθεί τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι- έχουν καταγραφεί από την αρχή του έτους στις ΗΠΑ.

Η πλειονότητα των Ρεπουμπλικάνων κοινοβουλευτικών και το ισχυρό λόμπι των όπλων NRA αντιτίθενται σε οποιαδήποτε νομοθεσία που θα περιορίζει πραγματικά την οπλοκατοχή, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο στο αμερικανικό Σύνταγμα. Είκοσι έξι άνθρωποι, ανάμεσά τους 20 παιδιά ηλικίας 6 με 7 ετών, σκοτώθηκαν στο μακελειό στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ στο Νιούταουν του Κονέκτικατ, στις 14 Δεκεμβρίου 2012.

 

in.gr

Shares