Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ο Τσίπρας προχωρά στον διορισμό νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη παρά τις αντιδράσεις – Γυναίκες στον Άρειο Πάγο…

Έπειτα από τεσσερισήμιση ώρες, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε ότι νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα είναι η Ειρήνη Καλού και νέα εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου η Δήμητρα Κοκοτίνη – Άγνωστο αν θα υπογράψει τελικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Στην απόφασή του να διορίσει νέα ηγεσία στην κορυφή της ελληνικής Δικαιοσύνης -δηλαδή στον Άρειο Πάγο, το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο- εν μέσω προεκλογικής περιόδου προχωρά ο Αλέξης Τσίπρας παρά τις αντιδράσεις κορυφαίων συνταγματολόγων αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Έπειτα από τεσσερισήμιση ώρες συνεδρίασης, η συζήτηση του πρωθυπουργού με τα μέλη της κυβέρνησής του στο υπουργικό συμβούλιο ολοκληρώθηκε. Κατά την αποχώρησή τους από την αίθουσα συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου, υπουργοί ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους ότι νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα είναι η Ειρήνη Καλού και νέα εισαγγελέας η Δήμητρα Κοκοτίνη.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο τόνισε:

«Η διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που είναι και θεσμικά έγκυρη και επιβεβλημένη, είχε ξεκινήσει ήδη όπως ο νόμος ορίζει πολύ πριν τις ευρωεκλογές, μέσα από τη διαδικασία προεπιλογής από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Σε αυτήν συμμετείχαν όλα τα κόμματα, εκφράζοντας μάλιστα και τις προτιμήσεις τους.

Για λόγους δεοντολογίας αλλά και δημοκρατικής ευαισθησίας ζήτησα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να αποστείλει επιστολή στην αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να βρεθεί μία συναινετική λύση.

Ζητήσαμε συναίνεση, προκειμένου κανείς να μην μπορεί να ισχυριστεί ψευδώς ότι η εκάστοτε ηγεσία της Δικαιοσύνης είναι ενεργούμενο της εκάστοτε κυβέρνησης. Ήλπιζα ότι η ΝΔ υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος από την άρνησή της, δε θα έκανε αυτή την επιλογή.

Η άρνησή της φανερώνει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αντιλαμβάνεται τη διαδικασία επιλογής ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τρόπο προσβλητικό για την ανεξαρτησία του θεσμού, αλλά και δηλωτικό των προθέσεών της. Δεν εξέφρασε θεσμικά επιχειρήματα αλλά δεοντολογικά. Μετά τη χθεσινή πρότασή μας όμως για συναινετική λύση, επιβεβαίωσε ότι ουδόλως την ενδιαφέρει ούτε η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης ούτε η τήρηση του Συντάγματος και των νόμων. Ονειρεύεται την επάνοδο στην διακυβέρνηση προκειμένου να ελέγξει κρίσιμους θεσμικούς κρίκους, για να προστατεύσει άνομα συμφέροντα αλλά και για να εκδικηθεί.

Η χθεσινή άρνηση της ΝΔ στη συναινετική επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης φανερώνει επίσης την αλαζονεία της και τη βαθιά περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών. Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους οι πολίτες από αυτή τη συμπεριφορά της ΝΔ και ας κρίνουν.

Εγώ σας προτείνω σήμερα να μην επιτρέψουμε την περαιτέρω προσβολή στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, στη διάκριση των εξουσιών καθώς και στο Σύνταγμα και τους νόμους».

 

πρωτο θεμα

Shares