Πέμπτη , 3 Δεκεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Ο Τσαβούσογλου έβγαλε προκλητικούς χάρτες και απειλεί Ελλάδα-Κύπρο: Γαλλοϊταλικό «μπλόκο» στην Άγκυρα – «Κατεβαίνουν» πολεμικά πλοία…

Ο Τσαβούσογλου έβγαλε προκλητικούς χάρτες και απειλεί Ελλάδα-Κύπρο: Γαλλοϊταλικό «μπλόκο» στην Άγκυρα – «Κατεβαίνουν» πολεμικά πλοία...

Προκλητικούς χάρτες έβγαλε ο Τσαβούσογλου πριν λίγο, όπου στοχοποιεί την Κυπριακή ΑΟΖ και την Κρήτη

Πάντως Αθήνα-Πσρίσι-Ρώμη στέλνουν μήνυμα στην Τουρκία. Αύριο αρχίζει τριμερής άσκηση ναυτικής συνεργασίας Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας με την επωνυμία «CYP/FRA/IT 2019».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κυπριακού υπουργείου Άμυνας, στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Γαλλία και την Ιταλία, θα πραγματοποιηθεί τριμερής ναυτική άσκηση τύπου «PASSEX» στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου και εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν μέσα από το Πολεμικό Ναυτικό και των τριών χωρών με σκοπό τη βελτίωση των επιχειρησιακών ικανοτήτων των πληρωμάτων, την ενίσχυση του επίπεδου επικοινωνίας και κατανόησης και τη προαγωγή του πνεύματος συνεργασίας, αναφέρεται.

 

Η άσκηση έχει σαφές πολιτικό μήνυμα καθώς η γαλλική εταιρεία TOTAL και η ιταλική ENΙ έχουν εξασφαλίσει δικαιώματα ερευνών και γεωτρήσεων σε θαλάσσια τεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ, σε περιοχές που διεκδικεί ως δική της ΑΟΖ η Τουρκία, κατά παράβαση του δικαίου της θάλασσας.

 

Βόμβες έριξε πριν λίγο ο Τσαβούσογλου. Σε δηλώσεις που έκανε σε Τουρκικά ΜΜΕ, ανέφερε πως εάν η Τουρκία υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ λόγω S-400, τότε η Άγκυρα δεν έχει άλλη επιλογή από το να κλείσει την βάση του Ιντσιρλίκ.

Όπως σας ανέφερε χθες το Πενταπόσταγμα, με διακομματική συμφωνία των επιτροπών άμυνας της αμερικανικής Γερουσίας (ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς) και της Βουλής των Αντιπροσώπων (ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς) απαγορεύεται η πώληση των αμερικανικών μαχητικών F-35 στην Τουρκία, στο πλαίσιο των κυρώσεων για την αγορά ρωσικών S-400 από την Άγκυρα

Ταυτόχρονα έκανε αναφορά και στη συμφωνία με την Λιβύη. Επανέλαβε την θέση της Άγκυρας πως δεν θα επιτρέψει μονομερής ενέργειες στην Ελλάδα στην Α. Μεσόγειο.

Η βόμβα όμως ήταν αλλού. Ότι σύντομα η Τουρκία θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στην περιοχή που έκανε συμφωνία με την Λιβύη.

«Με την Λιβύη η συμφωνία είναι νόμιμη. Με την Λιβύη μπορούμε να κάνουμε και σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις. Κανένας δεν μπορεί να κάνει εργασίες στην υφαλοκρηπίδα μας χωρίς την άδεια μας. Αν μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας χωρίς την άδεια θα τους εμποδίσουμε»

 

 

 

 

 

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

 

pentapostagma

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares