Σάββατο , 3 Δεκεμβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Ο Τραμπ ξαναμπήκε στη λίστα Forbes 400

Τραμπ

Ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης άσκησε αγωγή ύψους 250 εκατ. δολαρίων την περασμένη, κατηγορώντας τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ για οικονομική απάτη, ότι είπε ψέματα για την αξία των περιουσιακών του στοιχείων.

Αλλά μην μπερδευτείτε, ο Τραμπ είναι εξαιρετικά πλούσιος. Στην πραγματικότητα, ο Τραμπ ξαναμπήκε στη λίστα Forbes 400 φέτος, αφού είχε βγει εκτός λίστας πριν από 12 μήνες, με την εκτιμώμενη καθαρή περιουσία του να εκτοξεύεται από 2,5 δισ. δολάρια στα 3,2 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα να ανεβεί στην 343η θέση της λίστας των πλουσιότερων ανθρώπων στις ΗΠΑ.

Η ανάκαμψή του ξεκίνησε μετά τις βίαιες διαδηλώσεις στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, όταν τα γεγονότα προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις εις βάρος του. Αρκετές εταιρείες προσπάθησαν να αποστασιοποιηθούν από τον Τραμπ και το Twitter μάλιστα τον απέκλεισε μόνιμα από την πλατφόρμα του. Εννέα μήνες αργότερα, έχοντας χάσει την προεδρία και βρισκόμενος στην κορυφή μιας στάσιμης επιχειρηματικής αυτοκρατορίας, ο Τραμπ ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας, της Trump Media and Technology Group, και του (όπως ελπίζει) ανταγωνιστή του Twitter, Truth Social.

Το Trump Media and Technology Group είναι πλέον το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ. Μια ανάλυση των αρχείων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δείχνει ότι ο Τραμπ κατέχει περισσότερο από το 80% της επιχείρησης, η οποία αντιμετώπισε μια σειρά από προβλήματα προσπαθώντας να εισαχθεί στο χρηματιστήριο μέσω μιας εταιρείας εξαγορών ειδικού σκοπού. Παρά τις ομοσπονδιακές έρευνες και τις φήμες για προβλήματα πληρωμών, οι μικροεπενδυτές αγόραζαν μετοχές έναντι 25 δολαρίων στις 2 Σεπτεμβρίου, όταν το Forbes “κλείδωσε” την αξία των διαπραγματεύσιμων μετοχών στο χρηματιστήριο για τη φετινή λίστα. Σε αυτή την τιμή, η αξία των 73 εκατ. μετοχών του Τραμπ άγγιζε τα 1,8 δισ. δολάρια. Όμως το Forbes αποτιμά σε πιο συντηρητικά επίπεδα τη συμμετοχή του Τραμπ, στα 10 δολάρια ανά μετοχή, αντανακλώντας το γεγονός ότι η εταιρεία προσέλκυσε μονάχα ένα μικρό αριθμό μεγαλοεπενδυτών. Σε αυτή την τιμή, το μερίδιο του Τραμπ ανέρχεται περίπου στα 730 εκατ. δολάρια.

Αυτό από μόνο του θα ήταν αρκετό για να επαναφέρει τον Τραμπ στη λίστα του Forbes 400, αλλά ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είχε και άλλες πρόσφατες επιτυχίες. Τον Μάιο, ο Τραμπ πούλησε το ξενοδοχείο του στην Ουάσινγκτον έναντι 375 εκατ. δολαρίων, σε αξία πολύ μεγαλύτερη από όση πίστευαν ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες ότι άξιζε. Η συναλλαγή αυτή επέτρεψε στον Τραμπ να αποπληρώσει ένα δάνειο ύψους 170 εκατ. δολαρίων από τη Deutsche Bank και να βάλει ταυτόχρονα στην τσέπη του περίπου 135 εκατ. δολάρια. Μέσω μιας σειράς άλλων συμφωνιών, ο Τραμπ αναχρηματοδότησε ή αποπλήρωσε μερικά ακόμη δάνεια, αφήνοντας τον ισολογισμό του σήμερα σε ισχυρότερη θέση από ό,τι ήταν εδώ και χρόνια, με περίπου 375 εκατ. δολάρια σε μετρητά, ποσό που εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 79 εκατ. δολάρια σε σχέση με πέρυσι.

Δεν πάνε όλα ρόδινα όμως. Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του Τραμπ στη Νέα Υόρκη, που αποτελούσε για πολλά χρόνια τη βάση της περιουσίας του, συνεχίζει να πλήττεται από τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού. Το The Trump Organization φέρεται να ανανέωσε τη μίσθωση του Trump Tower με τη Gucci, τον σημαντικότερο ενοικιαστή του, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αν και οι λεπτομέρειες της εν λόγω συναλλαγής παραμένουν ασαφείς, είναι πιθανό ότι η Gucci πήρε μια μεγάλη έκπτωση, δεδομένου ότι τα κέρδη του ακινήτου έπεσαν πρόσφατα κατακόρυφα. Σήμερα, η αξία του Trump Tower εκτιμάται στα 207 εκατ. δολάρια, 78 εκατ. δολάρια λιγότερα σε σχέση με πέρυσι.

Υπάρχουν περαιτέρω προβλήματα και με το 40 Wall Street, ένα κτίριο γραφείων στο κέντρο του Μανχάταν. Οι ενοικιαστές έφυγαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τα αρχεία δείχνουν ότι η πληρότητα έπεσε στο 84%, που φαίνεται να είναι το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και 10 χρόνια. Τα καθαρά λειτουργικά έσοδα μειώθηκαν σε 12,7 εκατ. δολάρια το 2021, μειωμένα κατά 30% από το 2019. Το Forbes εκτιμά ότι η αξία του 40 Wall Street ανέρχεται σήμερα στα 211 εκατ. δολάρια. Ο Τραμπ δεν θέλησε να σχολιάσει τις εκτιμήσεις μας, αλλά πιθανότατα θα διαφωνούσε με αυτές αν το είχε κάνει. Για χρόνια, ο Τραμπ και οι υφιστάμενοί του έλεγαν ψέματα στο Forbes για το 40 Wall Street και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Αυτού του είδους οι παραποιήσεις στοιχείων αποτελούν μέρος της υπόθεσης του γενικού εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, με τον Τραμπ να τον κατηγορεί για κυνήγι μαγισσών. Σύμφωνα με τις αρχές, ο ισολογισμός του Τραμπ πέρυσι ανέφερε ότι η αξία του 40 Wall Street ανερχόταν στα 664 εκατ. δολάρια, βασιζόμενος στη ψευδή τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο για να δικαιολογηθεί το υψηλό νούμερο. Αυτό αποτελεί μόλις ένα παράδειγμα μιας ευρύτερης τάσης στο χαρτοφυλάκιο του Τραμπ. Η αξία των περιουσιακών του στοιχείων δεν προσεγγίζει ούτε κατά διάνοια όσα ισχυρίζεται, αλλά εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά πολύτιμα.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares