Παρασκευή , 1 Ιουλίου 2022
Τελευταία Νέα

Ο Τραμπ «βιάζεται» να βάλει τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ -Ζητά να επικυρωθεί το πρωτόκολλο….

Την επικύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ζητά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε επιστολή που έστειλε χθες Δευτέρα (30/4) στην αμερικανική Γερουσία.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης του πρωτοκόλλου από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών θα επιτρέψει στη γειτονική χώρα να γίνει -και επίσημα- το 30ό μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Στην επιστολή του, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνει πως για την καλύτερη ενημέρωση της Γερουσίας διαβιβάστηκε επίσης μια επισκόπηση του Πρωτοκόλλου από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ υπενθυμίζει τις κεντρικές επισημάνσεις που συμπεριλαμβάνονται στη συνοδευτική έκθεση του πρωτοκόλλου ένταξης που παρέλαβε το Κογκρέσο την 27η Μαρτίου.

«Όπως εξηγείται περαιτέρω στην έκθεση για την ένταξη των Σκοπίων  στο ΝΑΤΟ, που διαβιβάστηκε στο Κογκρέσο την 27η Μαρτίου 2019, τα Σκόπια  είναι ένας σταθερός εταίρος ασφαλείας των ΗΠΑ και η ένταξή της στο ΝΑΤΟ θα ωφελήσει άμεσα τα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών (της Αμερικής) και της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ», σημειώνεται χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι 29 χώρες του ΝΑΤΟ και τα Σκόπια  υπέγραψαν τον Φεβρουάριο το πρωτόκολλο της ένταξης της χώρας στο Σύμφωνο στις Βρυξέλλες. Μέχρι όμως την ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης από τα εθνικά κοινοβούλια, η γειτονική χώρα  θα αρχίσει να συμμετέχει στα θεσμικά όργανα της Συμμαχίας ως προσκεκλημένη χώρα.

 

iefimerida

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares