Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ο στρατός της Συρίας αναπτύσσεται στα σύνορα με την Τουρκία

Σύροι στρατιώτες έχουν κινητοποιηθεί προς τα βόρεια σύνορα της χώρας με την Τουρκία, καθώς αναμένεται πιθανή τουρκική στρατιωτική επιχείρηση κατά των κουρδικών δυνάμεων που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ στη βορειοανατολική Συρία.

«Είμαστε αναπτυγμένοι στα ανατολικά του Ευφράτη και στα σύνορα παράλληλα με τα τουρκικά σύνορα», δήλωσε ο Αλί αλ-Νάσερ, λοχαγός του συριακού στρατού.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις υπό την ηγεσία των Κούρδων βρέθηκαν σε αντιπαράθεση με τη συριακή κυβέρνηση στη Δαμασκό, υπό την ηγεσία του Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά οι δυνάμεις τους συντονίζονταν στην Αΐν Ίσσα και στο Κομπάνι.

Παράλληλα στην περιοχή περιπολούν και ρωσικά ελικόπτερα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι μια στρατιωτική επιχείρηση παραμένει στο τραπέζι όσο οι Κούρδοι μαχητές αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της χώρας, μετά από συνομιλίες με τον Ιρανό Πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τεχεράνη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η Τουρκία και οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία αντάρτες στη βορειοδυτική Συρία συνεχίζουν να συγκρούονται κατά διαστήματα με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις.

Το Ιράν και η Ρωσία είναι βασικοί υποστηρικτές του Άσαντ. Αξιωματούχοι του Ιράν, της Ρωσίας και της Συρίας έχουν αντιταχθεί σε μια νέα τουρκική επιχείρηση στα βορειοανατολικά της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας.

Τον Μάιο, ο Ερντογάν ανακοίνωσε σχέδια για μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία για την εκδίωξη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, που η Άγκυρα λέει ότι αποτελούν επέκταση του απαγορευμένου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν ή PKK.

Η Άγκυρα σκοπεύει να δημιουργήσει μια ασφαλή ζώνη 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία και να επιτρέψει στους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία να επιστρέψουν.

zougla.gr

Shares