Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ο Σουηδός πρωθυπουργός θέλει να αποκαταστήσει τον διάλογο με την Τουρκία

26179272

Η Σουηδία θέλει να αποκαταστήσει τον διάλογο με την Τουρκία σε σχέση με τις αιτήσεις ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον.

“Δεν υπάρχει άλλο θέμα εθνικής ασφάλειας πιο σημαντικό από το γεγονός ότι εμείς, μαζί με τη Φινλανδία, να γίνουμε γρήγορα μέλη του ΝΑΤΟ”, δήλωσε ο Κρίστερσον στους δημοσιογράφους.

Ο Κρίστερσον δήλωσε ότι θέλει να επανέλθει σε έναν λειτουργικό διάλογο για την ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Εάν δεν έχουμε έναν λειτουργικό διάλογο, θα είναι δυσκολότερο για τη Σουηδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και αυτό θα έχει συνέπειες για την ασφάλεια της χώρας, τόνισε.

“Θέλω να επαναλάβω έναν διάλογο εργασίας με την Τουρκία”, τόνισε επικρίνοντας τους “προβοκάτορες” που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την σουηδική υποψηφιότητα και απευθύνοντας έκκληση για “ηρεμία” απέναντι σε μια “σοβαρή” κατάσταση.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη ότι η χώρα του χρειάζεται την πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ ώστε να έχει την εγγύηση ασφαλείας που προβλέπει το Άρθρο 5.

Η Τουρκία ανέβαλε επ΄αόριστον τις τριμερείς συνομιλίες με τη Σουηδία και τη Φινλανδία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ μετά τις αντιτουρκικές διαδηλώσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο στη Στοκχόλμη, στη μια εκ των οποίων ένας ακροδεξιός πολιτικός έκαψε αντίγραφο του Κορανίου κοντά στην τουρκική πρεσβεία.

Πηγή: capital.gr

Shares