Κυριακή , 7 Μαρτίου 2021
Τελευταία Νέα

O “ψυχρός πόλεμος” Κίνας και ΗΠΑ είχε προβλεφθεί πριν δεκαπέντε χρόνια – Tί διαπιστώνουν οι Κινέζοι σήμερα

Όταν ο ρεαλιστής στρατηγικός αναλυτής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, Τζων Μερσχάιμερ υποστήριζε πριν από δεκαπέντε χρόνια ότι η σύγκρουση μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών ήταν αναπόφευκτη, λίγοι άνθρωποι θεωρούσαν την ιδέα σοβαρή.

Για την ακρίβεια ήταν η «περίοδος του μέλιτος» στις διμερείς τους σχέσεις, με τον τότε αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ζέλλικ, να αποκαλεί την Κίνα “υπεύθυνο συμμέτοχο”, στη διεθνή σκηνή.

Ωστόσο, μετά από έναν πολύ δύσκολο χρόνο, ο οποίος χαρακτηρίζεται από μετατοπίσεις στις διεθνείς σχέσεις εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και τη δραματική επιδείνωση στις σχέσεις Ουάσινγκτον και Πεκίνου, ένας νέος “ψυχρός πόλεμος” δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Δημοσκόπηση στην κοινή γνώμη, η οποία δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα από την κυβερνητική εφημερίδα Global Times δείχνει ότι ο κινεζικός πληθυσμός φαίνεται να αντιλαμβάνεται τον επερχόμενο “ψυχρό πόλεμο” μεταξύ των δύο πλευρών, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση αρνείται εμφατικά κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με το εθνικιστικό ταμπλόιντ, το 56% των σχεδόν δύο χιλιάδων ατόμων που ερωτήθηκαν και απάντησαν σε δεκαέξι πόλεις της Κίνας είπε ότι ο “ψυχρός πόλεμος” είναι πιθανός ή αναπόφευκτος ενώ ένα 12% απάντησε ότι έχει ήδη ξεκινήσει.

Η δημοσκόπηση παρουσίασε και ορισμένα ενδιαφέροντα συμπεράσματα σχετικά με την άνοδο του εθνικιστικού αισθήματος στην Κίνα, γεγονός που συμπίπτει με την σημερινή πολιτική του Πεκίνου να υποδαυλίζει την αντί-αμερικανική προπαγάνδα, σε μία αλλαγή πλεύσης σε σχέση τον άγραφο νόμο να αποφεύγονται ιδεολογικές αντιδικίες, έπειτα από την εξομάλυνση των σχέσεων Ουάσινγκτον και Πεκίνου, κατά τη δεκαετία του 1970.

Πάνω από το 70% εκείνων που απάντησαν, τόνισαν ότι η Κίνα βρίσκεται στην πλέον πλεονεκτική θέση στην αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, ενώ ποσοστό μεγαλύτερο του 85% είπαν ότι το Πεκίνο θα πρέπει να αντιτάξει “πείσμονα αντίσταση” στην ή “να παραπονεθεί και να απορρίψει ανοικτά” την Αμερικανική ηγεμονία.

Πηγή: South China Morning Post

Του ειδικού συνεργάτη

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares