Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ο πρόεδρος καταδικάζει ρατσιστικό παραλήρημα εναντίον της αντιπροέδρου του

gustavo_francia

Διαδηλώτρια προσκείμενη στην αντιπολίτευση παρομοίασε την Αφροαμερικανή Φράντσα Μάρκες με «μαϊμού» και διατύπωσε απειλές κατά της ζωής της

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Γουστάβο Πέτρο καταδίκασε χθες Τρίτη τις βαριές ρατσιστικές εκφράσεις εναντίον της αφροκολομβιανής αντιπροέδρου του κατά τη διάρκεια διαδήλωσης της αντιπολίτευσης εναντίον της φορολογικής πολιτικής του την προηγουμένη.

Την πολεμική προκάλεσε βίντεο που γνώρισε ευρεία διάδοση, στο οποίο διαδηλώτρια προσκείμενη στην αντιπολίτευση παρομοιάζει την Φράντσα Μάρκες με «μαϊμού», εξακοντίζει κι άλλες ρατσιστικές ύβρεις και απειλές κατά της ζωής της. «Αυτό το ρατσιστικό μίσος είναι παράλογο (…) αλλά έτσι κάνουν πολιτική», στηλίτευσε ο πρόεδρος Πέτρο μέσω Twitter.

Χωρίς να αναφερθεί άμεσα στις ύβρεις σε βάρος της, η ενδιαφερόμενη κατήγγειλε μέσω Twitter «τον ρατσισμό (ο οποίος) τραυματίζει όσους από εμάς τον υπομένουμε. Αλλά, πάνω απ’ όλα, φέρνει στο φως την ανάγκη να εργαστούμε για την ισότητα στην Κολομβία».

Ο διευθυντής της αστυνομίας, ο στρατηγός Χένρι Σανάμπρια, μεταφόρτωσε στον ίδιο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία της γυναίκας που εξύβρισε την αντιπρόεδρο και ζήτησε από τους πολίτες να ενημερώσουν τις αρχές για τα στοιχεία της. Από την πλευρά της «η εισαγγελία (…) άρχισε να διενεργεί επίσημη έρευνα για το θέμα», δήλωσε εκπρόσωπός της στο Γαλλικό Πρακτορείο. Στην Κολομβία, ενέργειες «ρατσισμού ή διακρίσεων» επισύρουν ποινές ως και τεσσάρων ετών φυλάκισης.

Προχθές Δευτέρα, χιλιάδες διαδηλωτές έκαναν πορείες σε μεγάλες πόλεις εναντίον των μεταρρυθμίσεων, ιδίως στο φορολογικό πεδίο, που προωθεί ο κ. Πέτρο, στην εξουσία από τις αρχές Αυγούστου. Η Φράντσα Μάρκες, οικολόγος ακτιβίστρια, 40 ετών, προκάλεσε έκπληξη στις εσωκομματικές εκλογές του Μαρτίου, όταν κέρδισε πολύ γνωστότερους πολιτικούς πρώτης γραμμής, κάτι που της άνοιξε τον δρόμο για την αντιπροεδρία.

Ο κ. Πέτρο και η κυρία Μάρκες επικράτησαν με αντιπάλους εκπρόσωπος της λευκής και συντηρητικής ελίτ. Η κυρία Μάρκες έγινε η πρώτη αντιπρόεδρος της χώρας με καταγωγή από την Αφρική έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία στην οποία έγινε στόχος πολυάριθμων ρατσιστικών προσβολών.

Στη χώρα των Άνδεων, ο ρατσισμός προς τους Αφροκολομβιανούς και τους αυτόχθονες είναι μάλλον διαδεδομένος. Τον Αύγουστο λαϊκή τραγουδίστρια αναγκάστηκε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από την αντιπρόεδρο έπειτα από tweet στο οποίο συνέκρινε τη Φράντσα Μάρκες με πίθηκο, συμμορφούμενη έτσι με απόφαση της δικαιοσύνης της Κολομβίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Shares