Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Ο πόλεμος του ΜΥΘΙΚΟΥ Ρωμύλου που έκανε τη Ρώμη ΔΥΝΑΜΗ της Ιταλίας…

του Νικολάου Π. Παππά, Πολιτικού Επιστήμονος
Βρισκόμαστε ακόμη στα μυθικά χρόνια. Κατά τον 8ο αιώνα π.Χ. τη νεοϊδρυθείσα Ρώμη κυβερνούσε ο πρώτος βασιλιάς της, Ρωμύλος.
Καθώς ο Λατίνος μονάρχης νικούσε τους Σαβίνους (Sabines) σε διάφορα μέτωπα και ισχυροποιούταν, η ετρουσκική πόλη Φιδήνα (Fidenae) αποφάσισε να τον χτυπήσει για να προλάβει την πιθανότητα μελλοντικής απειλής για την πόλη τους.

Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, πίσω από την επίθεση αυτή ήταν οι Βήιοι (Veii), μια άλλη ετρουσκική πόλη η οποία βρισκόταν πολύ κοντά τόσο στη Ρώμη όσο και στη Φιδήνα (βλ. παρακάτω χάρτη) και φοβήθηκαν την ισχυροποίηση των Λατίνων. Παρότι οι Βήιοι έδωσαν εντολή στους Φιδηνιάτες να επιτεθούν στον Ρωμύλο δεν έδωσαν την παραμικρή βοήθεια σε αυτούς.

Οι Ετρούσκοι έστειλαν μια ομάδα νεαρών ανδρών οι οποίοι άρχισαν να λεηλατούν τις περιοχές ανάμεσα στη Φιδήνα και τη Ρώμη τρομοκρατώντας τους αγρότες που βρίσκονταν γύρω από τον ποταμό Τίβερη. Ο Ρωμύλος αντέδρασε άμεσα και βάδισε προς την αντίπαλη πόλη. Τότε μηχανεύτηκε ένα σχέδιο. Αφού έβαλε μια μικρή φρουρά σε απόσταση από την πόλη, έφερε τον υπόλοιπο στρατό του κοντά από τις πύλες της πόλεως και τους έβαλε να κρυφτούν στα δέντρα.

Οι Φιδηνιάτες έπεσαν στην παγίδα και μόλις άνοιξαν τις πύλες για να βγει ο στρατός οι Ρωμαίοι τους επιτέθηκαν και προκλήθηκε πανικός. Τα στρατεύματα του Ρωμύλου κατάφεραν να διεισδύσουν τόσο βαθιά στο αντίπαλο στράτευμα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κλείσουν τις πύλες και οι Ρωμαίοι εκπόρθησαν την πόλη.

Ἡ τοῦ/τῆς Ετρούσκοι, Τυρρηνοί ή Ρασίννες - Φίλοι Αρχαίας Ιστορίας εἰκὼν

Αυτή η εξέλιξη ανησύχησε πολύ, όπως ήταν φυσικό, τους Βηίους. Όπως αναφέραμε, η πόλη βρισκόταν πολύ κοντά στη Ρώμη και θορυβημένοι από την άλωση της Φιδήνας ξεκίνησαν μια νέα επίθεση κατά του Ρωμύλου. Έτσι, κι αυτοί με τη σειρά τους λεηλάτησαν την ρωμαϊκή επικράτεια και επέστρεψαν στους Βηίους με τη λεία τους.

Μαθαίνοντας, όμως, ότι ο Ρωμύλος στρατοπέδευε εναντίον τους αποφάσισαν να βγουν από την πόλη και να δώσουν κανονική μάχη, αντί απλώς να αποκρούσουν μια πολιορκία. Αφού ο ρωμαϊκός στρατός συνάντησε τον βηιικό έξω από τα τείχη της πόλης, δόθηκε σκληρή μάχη κατά την οποία οι Ρωμαίοι νίκησαν και έφτασαν έξω από τα τείχη των Βηίων.

Οι επιζήσαντες του ετρουσκικού στρατού κατέφυγαν μέσα στην πόλη. Οι Ρωμαίοι βλέποντας ότι δεν είχαν τη δύναμη να επιτεθούν και να πολιορκήσουν την πόλη, καθώς η φυσική της θέση και τα τείχη της ήταν πολύ ισχυρά, αποφάσισαν να αποσυρθούν. Καθώς έφευγαν λεηλατούσαν τα πάντα στο πέρασμά τους. Τελικά οι Βήιοι, τρομοκρατημένοι από την ήττα και τις καταστροφές των Ρωμαίων στην επικράτειά τους, πρότειναν στον Ρωμύλο ειρήνη η οποία συνήφθη για 100 χρόνια και περιλάμβανε και την κατοχύρωση ενός μέρους της επικράτειας των Ετρούσκων υπέρ της Ρώμης. Ο Πλούταρχος και ο Διονύσιος ο Αλικαρνασσεύς αναφέρουν ότι οι Βήιοι παρέδωσαν στον Ρωμύλο το Επτάκωμον, που σημαίνει οι επτά πόλεις.

Πηγή: Ετρούσκοι, Τυρρηνοί ή Ρασίννες – Φίλοι Αρχαίας Ιστορίας

Shares