Παρασκευή , 22 Οκτωβρίου 2021
Τελευταία Νέα

Ο ΟΗΕ ζητά εκ νέου την αποχώρηση της Ρωσίας από την Κριμαία

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε απόφαση, σύμφωνα με την οποία καλεί επειγόντως τη Ρωσία να αποσύρει όλες τις στρατιωτικές της δυνάμεις από την Κριμαία “και να τερματίσει την προσωρινή κατοχή του εδάφους της Ουκρανίας χωρίς καθυστέρηση.”

Η απόφαση καταδικάζει την κατοχή της Κριμαίας και της πόλης της της Σεβαστούπολης και “δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της.” Προσθέτει δε ότι “η αρπαγή της Κριμαίας με τη βία είναι παράνομη και αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου ενώ θα πρέπει να επιστραφεί αμέσως.”

Η Γενική Συνέλευση, μάλιστα, καλεί όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ και τους διεθνείς οργανισμούς να συνεργαστούν με τα Ηνωμένα Έθνη για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες για τερματισμό της ρωσικής κατοχής της Κριμαίας “το ταχύτερο δυνατόν.”

Η ψηφοφορία που διεξήχθη μεταξύ των 193 κρατών μελών του σώματος έλαβε 63 θετικές ψήφους έναντι 17 αρνητικών ενώ υπήρξαν 62 αποχές. Η απόφαση είναι παρόμοια με εκείνη που ελήφθη πριν από έναν χρόνο.

Το μέτρο δεν είναι νομικά δεσμευτικό. Αντανακλά τη γνώμη της διεθνούς κοινότητας. Η παρούσα απόφαση υποστηρίχθηκε από τα κράτη της Δύσης και τους συμμάχους τους. Απορρίφθηκε από την Ρωσία και τους συμμάχους της, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Κούβα, η Βενεζουέλα, η Συρία και το Ιράν.

Πηγή: The Sydney Morning Herlad

Του ειδικού συνεργάτη

 

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares