Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ο ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του ΚΙΝΔΥΝΟΥ για την Λιβύη και την εμπόλεμη κατάσταση…

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο να ξεσπάσει μια σύγκρουση στη Λιβύη, μετά τη μετακίνηση προς το δυτικό τμήμα της χώρας μονάδων των δυνάμεων…που ελέγχουν το ανατολικό της τμήμα, οι οποίες ενεπλάκησαν σε εχθροπραξίες για σύντομο διάστημα νότια της Τρίπολης με αντίπαλα στρατεύματα που είναι πιστά στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση.

“Μου προκαλεί μεγάλη ανησυχία η μετακίνηση στρατιωτικών μονάδων που γίνεται στη Λιβύη και ο κίνδυνος αντιπαράθεσης. Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση. Μόνον ένας ενδολιβυκός διάλογος μπορεί να λύσει τα λιβυκά προβλήματα.

Απευθύνω έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση καθώς ετοιμάζομαι να συναντηθώ με τους Λίβυους ηγέτες στη χώρα”, αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο Γκουτέρες.

Ο Γκουτέρες είχε δηλώσει χθες κατά την άφιξή του στην πρωτεύουσα της Λιβύης ότι ο ίδιος είναι προσηλωμένος σε μια πολιτική διαδικασία των Λίβυων ηγετών που θα οδηγήσει στην ειρήνη, τη σταθερότητα, τη δημοκρατία και την ευημερία στη χώρα.

Ωστόσο χθες μονάδες του Λιβυκού Εθνικού Στρατού μετακινήθηκαν προς τη δυτική Λιβύη κι ενεπλάκησαν σε εχθροπραξίες για σύντομο διάστημα με μια αντίπαλη δύναμη, πιστή στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας, σε μια κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στα αντίπαλα μέρη στην πετρελαιοπαραγωγική χώρα.

Η προέλαση των μονάδων αυτών κατέλαβε εξαπίνης διπλωμάτες και αναλυτές, καθώς φάνηκε να εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι η προσοχή ήταν στραμμένη στη γειτονική Αλγερία, όπου ο πρώην, πλέον, πρόεδρος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα υπέβαλε την παραίτησή του προχθές Τρίτη έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του.

Η Λιβύη, όπου η κατάσταση παραμένει χαοτική μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, βρίσκεται μοιρασμένη ανάμεσα στα εδάφη που ελέγχει η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, που εδρεύει στην Τρίπολη, και οι παραστρατιωτικές οργανώσεις που δηλώνουν πίστη σε αυτήν, και στα εδάφη που ελέγχουν οι δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ στα ανατολικά, όπου έχει εγκατασταθεί μια παράλληλη κυβέρνηση κι ένα εναλλακτικό κοινοβούλιο.

Οι δυνάμεις του Χάφταρ ελέγχουν την ανατολική και πρόσφατα επεκτάθηκαν στη νότια Λιβύη.

Σε μια νέα κλιμάκωση, οι μονάδες του κινήθηκαν τις τελευταίες ημέρες προς τη δύση. Χθες βράδυ, σημειώθηκε μάχη ανάμεσα στις δυνάμεις του και μια αντίπαλη δύναμη πιστή στον πρωθυπουργό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης Φάγεζ αλ Σάρατζ στη Γαριάν, που κράτησε περίπου μία ώρα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες.

Οι εξελίξεις στη Λιβύη χαρακτηρίζονται πλήγμα για τον ΟΗΕ και τις δυτικές χώρες που προσπαθούν να μεσολαβήσουν ώστε να υπάρξει συμφωνία Σάρατζ-Χάφταρ και να μοιραστούν την εξουσία.

Ο Γκουτέρες μετέβη χθες στην Τρίπολη με στόχο να προωθήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στους δύο ηγέτες για να υπάρξει μια πολιτική διευθέτηση της κρίσης.
ΑΠΕ – ΜΠΕ

Shares