Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Ο Nord Stream 2 εξακολουθεί να διχάζει την Ευρώπη (βίντεο)

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται το έργο του αγωγού Nord Stream 2. Η υπόθεση Ναβάλνι και οι τελευταίες μαζικές συλλήψεις στη Ρωσία οδήγησαν τους Ευρωπαίους νομοθέτες να απαιτήσουν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Την περασμένη εβδομάδα, το Κοινοβούλιο ψήφισε συντριπτικά υπέρ ενός μη δεσμευτικού ψηφίσματος που ζητούσε τη διακοπή της κατασκευής του Nord Stream 2. Ο στόχος είναι να τιμωρήσει τη Ρωσία εκεί που πονάει.

“Οποιαδήποτε καθυστέρηση αυτή τη στιγμή του Nord Stream δεν είναι τόσο σημαντική. Ο Nord Stream μπορεί να υποστεί καθυστερήσεις εάν επιβληθούν κυρώσεις σήμερα, αλλά θα γίνει ούτως ή άλλως και οι συνέπειες δεν θα είναι τόσο σοβαρές. Ειδικά με την πανδημία, έχουμε δει μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου. Οπότε, εάν υπάρχει μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου, αλλά έχουμε αρκετή υποδομή να κατασκευάσουμε για να φέρουμε το απαραίτητο αέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Ζαν Άρνολντ Βινουά από το Ινστιτούτο Ντελόρ των Παρισίων.

Ο αγωγός Nord Stream II αλλάζει τα δεδομένα στην ενεργειακή αγορά της  Ευρώπης

Ο Νord Stream 2 με πορτοκαλί χρώμα – Με πράσινο χρώμα ο αγωγός Nord Stream 

Το Nord Stream 2 έχει ολοκληρωθεί κατά περίπου 90%, ωστόσο από την αρχή έχει προσελκύσει σημαντική κριτική και διχάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι αντίπαλοι ερμήνευσαν την κατασκευή του ως κίνηση από τη Ρωσία να παρακάμψει τις παραδοσιακές χώρες διέλευσης στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά και η Άνγκελα Μέρκελ είναι αόριστη.

Το Βερολίνο επισημαίνει τα οικονομικά οφέλη για όλη την Ευρώπη – δηλαδή το φτηνό ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Γερμανία θα πιέσει την ΕΕ για αντίποινα στις ΗΠΑ λόγω του Nord Stream 2

Πλοίο πόντισης σωληνώσεων 

“Οι Γερμανοί βρίσκονται σε μια παράξενη κατάσταση που ούτε οι Ευρωπαίοι ούτε οι Αμερικανοί καταλαβαίνουν. Ισχυρίζονται ότι αυτό είναι καθαρά ένα εμπορικό σχέδιο και ότι είναι δικαίωμα της Γερμανίας να πραγματοποιεί ένα τέτοιο έργο. Παρακάμπτει τον ευρωπαϊκό νόμο, επειδή βρήκαν ουσιαστικά ένα κενό για να το κατασκευάσουν και θέλουν να το προχωρήσουν”, λέει ο Γκουστάβ Γκρεσέλ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις Διεθνείς Σχέσεις.

Gustav Gressel – European Council on Foreign Relations

Ο Γκουστάβ Γκρεσέλ 

Οι επικριτές λένε ότι η Γερμανία αγνοεί την πτυχή της ασφάλειας: η Ευρώπη θα εξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο – κάτι που θα επέτρεπε στη Μόσχα να ελέγξει κάπως τους δυτικούς γείτονές της.

Ένα επιχείρημα που εξέφρασε από καιρό η Ουάσινγκτον. Αλλά για τους Γερμανούς υπερασπιστές του έργου, ακούγεται ανέντιμο.

Pieper, Markus-1800.jpg

Ο Μάρκους Πίπερ

“Αν βγούμε ταυτόχρονα από την πυρηνική ενέργεια και τον άνθρακα, τότε χρειαζόμαστε το φυσικό αέριο ως γέφυρα στην εποχή του υδρογόνου. Αν σκεφτεί κανείς με αυτόν τον τρόπο, το τέλος του Nord Stream είναι η αρχή του αμερικανικού υγροποιημένου αερίου. Είναι πολύ πιο ακριβό και ρυπογόνο, αλλά είναι δουλειά για τις Η.Π.Α. Έτσι, για τις Η.Π.Α., ανεξάρτητα από το ποιος διοικεί, ο Τραμπ ή ο Μπάιντεν δεν αφορά τα συμφέροντα ασφάλειας, αλλά για τη δική τους επιχείρηση και μάλιστα σε βάρος του περιβάλλοντος”, λέει ο Μάρκους Πίπερ, Γερμανός ευρωβουλευτής του Ε.Λ.Κ.

Ο Nord Stream 2 παραμένει αμφιλεγόμενος επειδή η Ευρώπη δεν απάντησε ποτέ πραγματικά στο ερώτημα του κατά πόσο το εμπόριο ενέργειας με τη Ρωσία είναι σωστό…

Παρακολουθείστε το βίντεο:

Πηγή: Euronews

Του ειδικού συνεργάτη

Shares