Πέμπτη , 13 Ιουνίου 2024
Τελευταία Νέα

Ο Μητσοτάκης σχεδόν διπλασίασε τα χρέη της Νέας Δημοκρατίας – Στα 392 εκατ ευρώ τα δάνεια της ΝΔ – ΒΟΜΒΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Το νοικοκύρεμα που είχε υποσχεθεί ο Κ. Μητσοτάκης για τα οικονομικά του κόμματος φαίνεται ότι δεν έπιασε • Σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2021, η Ν.Δ. αύξησε τα χρέη της.


Τη μεγάλη ανηφόρα τραβάνε κάθε χρόνο τα χρέη της κυβερνητικής παράταξης, με τους άριστους της Ν.Δ. να χρωστούν πλέον στις τράπεζες πολύ περισσότερα από όσα χρωστούσαν επί δανείων «αέρα» της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Ευτυχώς, όμως, η κυβέρνηση έχει θεσπίσει την ασυλία των τραπεζικών στελεχών και έχει ταυτόχρονα αφαιρέσει από τη Δικαιοσύνη τη δυνατότητα αυτεπάγγελτης δίωξης, ειδικά για τα golden boys του ευρύτερου Δημοσίου, οπότε έχει προφανώς εξασφαλιστεί και το ακαταδίωκτο όσων κλείνουν τα μάτια στα «κόκκινα» αυτά δάνεια επιτρέποντας την αποπληρωμή τους σε περίπου δυο αιώνες.

Η Ν.Δ. διαμαρτύρεται σήμερα για τους υψηλούς τόκους αποδίδοντας εκεί τη συνεχή αύξηση των χρεών της. Η εικόνα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι και παρά το γεγονός ότι τα γνωστά ΜΜΕ Πέτσα δεν ασχολούνται πλέον με… ευτελή θέματα, όπως ότι το κόμμα που κυβερνά χρωστά «της Μιχαλούς», φαίνεται ότι επί αρχηγίας Κυριάκου Μητσοτάκη όλα τα χρέη και όχι μόνο εκείνα των δανείων έχουν εκτοξευτεί σε βάρος των γνωστών υποζυγίων.

Τα δε ψέματα του Άδωνι Γεωργιάδη είναι εξόφθαλμα

Η Ν.Δ. έχοντας, παρά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού περί χρηστής οικονομικής διαχείρισης, μεγάλες ανάγκες για την ευημερία του κόμματος προσαύξησε τα χρέη και μέσα στο 2021. Στο τελευταίο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», τον Ιανουάριο του 2022 («Με χρέη 661 εκατ. μπήκε το 2022 για Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.», 3.1.2022) διαπιστώσαμε ότι τα δυο κόμματα βρίσκονται στην κορυφή της λίστας χρέους των κομμάτων της Ε.Ε. Αδιάψευστα στοιχεία για το νοικοκύρεμα που είχε υποσχεθεί ο κ. Μητσοτάκης, ο ισολογισμός του κόμματος το 2020 σύμφωνα με τον οποίο ειδικά η Ν.Δ. χρωστούσε 342 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 118 εκατ. από τότε που ο ίδιος ανέλαβε την αρχηγία και 34,5 εκατ. μόνο μέσα στον προηγούμενο χρόνο.

Σήμερα, σύμφωνα και με τον ισολογισμό του 2021 που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια, οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις της Ν.Δ. αγγίζουν τα 392 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, τα έσοδα του κόμματος το 2021 ανέρχονται στα 12,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά έξοδα φτάνουν τα 49 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε εδώ ότι εξοφλήσεις μέσω διαγραφής, όπως στο παρελθόν, δανείων δεν είναι πλέον εύκολες, μια και οι τράπεζες παρακολουθούνται πια στενά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και φυσικά τον κ. Στουρνάρα. Για δε τις αποπληρωμές παρόμοιων «κόκκινων» δανείων υπάρχουν βέβαια μέθοδοι «ευκολίας» πληρωμών και δόσεων του κυβερνητικού κόμματος σε βάθος δύο αιώνων.

Συνοπτικά: το 2017 το χρέος ήταν στα 250,6 εκατ. ευρώ, το 2018 στα 278,9 εκατ. ευρώ, το 2019 στα 308,7 εκατ. ευρώ και το 2020 στα 343 εκατ. ευρώ. Σήμερα το χρέος έχει πλέον φτάσει τα 391,6 εκατ. ευρώ μαζί με τα χρέη σε προμηθευτές. Μια εύρωστη δηλαδή ιδιωτική επιχείρηση που λειτουργεί με το γνωστό μοντέλο της Ν.Δ. «Λίγα από πολλούς με διαφάνεια και με σεβασμό στον Ελληνα φορολογούμενο». Τώρα, ποιοι είναι οι πολλοί που χρηματοδοτούν τα χρέη της Ν.Δ. ασφαλώς το γνωρίζουν οι πολίτες.

 

Shares