Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Ο Μητσοτάκης φωτογραφίζεται και γελάει στα καμένα ενώ συγκλονίζουν οι καταθέσεις ψυχής κατοίκων που πάλεψαν μόνοι τους με τις φωτιές

Γελούσε μιλώντας στους Πυροσβέστες και με το τοπίο καμένο γύρω του ο Πρωθυπουργός! – «Δεν υπήρχε βοήθεια από πουθενά» – «Είχαμε πολύ λίγο νερό, είχα μαζέψει στην μπανιέρα»

Άκρως αιφνίδια και με ανακοίνωση της τελευταίας στιγμής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε νωρίτερα σε πυρόπληκτες περιοχές της Πεντέλης και στο Νοσοκομείο Παίδων (το οποίο σώθηκε την τελευταία στιγμή), σε μια καθαρά επικοινωνιακή εμφάνιση χωρίς κανένα ουσιαστικό νόημα.

Ο Πρωθυπουργός πήρε μαζί την αποτυχημένη επιλογή του για το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τον Χρήστο Στυλιανίδη (από κοντά και ο Άκης Σκέρτσος) και πήγαν για… σεργιάνι, χαριεντισμούς και φωτογραφίες στα καμένα.

Αλγεινή εντύπωση –μεταξύ άλλων- έκανε το γεγονός ότι… γελούσε μιλώντας στους Πυροσβέστες που συνάντησε, λέγοντας, αφού τους ευχαρίστησε, ότι «έχουμε ακόμα δουλειά μπροστά μας, αλλά θα είμαστε στην πρώτη γραμμή».

Των φωτογραφιών μάλλον εννοούσε ο Πρωθυπουργός, γιατί εκτός από την Πυροσβεστική, τους εθελοντές και τους κατοίκους, κανένας άλλος δεν είναι πραγματικά στην πρώτη γραμμή.

«Δεν υπήρχε βοήθεια από πουθενά»… «Είχαμε πολύ λίγο νερό, είχα μαζέψει στην μπανιέρα»

Την ίδια στιγμή, τα όσα ακούστηκαν στο Open από κατοίκους της Παλλήνης και των Μεγάρων που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές, είναι ανατριχιαστικά.

Άνθρωποι που πάλεψαν μόνοι τους για να σώσουν τα σπίτια τους κατήγγειλαν ότι το έκαναν χωρίς καμία βοήθεια και με ελάχιστο νερό.

«Τη φωτιά την έβλεπα από πολύ νωρίς, από τον λόφο Παλλήνης που κατέβαινε. Μέσα σε ένα τέταρτο είχε φτάσει στο σπίτι. Δώσαμε μάχη να την κρατήσουμε μακριά, δεν τα καταφέραμε. Μας κύκλωσε η φωτιά. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γείτονές μου που έτρεξαν και βοήθησαν και μπορέσαμε να αντεπεξέλθουμε και να μην πάθουμε μεγαλύτερη ζημιά στο σπίτι. Είχα μείνει με τον γιο μου, ενώ τη σύζυγο, τα εγγόνια και το σκυλάκι τα φυγαδεύσαμε. Με τους γείτονες και τρεις εθελοντές δώσαμε μεγάλη μάχη για να μην καεί το σπίτι. Είχαμε πολύ λίγο νερό, είχα μαζέψει στην μπανιέρα, το είχε μαζέψει η γυναίκα μου και από εκεί μπορέσαμε γιατί ήταν ελάχιστο το νερό, είχαν ανοίξει όλες τις βρύσες», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Χρήστος από την Παλλήνη, ο οποίος ζει σε αυτό το σπίτι 35 χρόνια.

Και πρόσθεσε: «Αυτό το σπίτι είναι όλη η ζωή μας … Δεν είχαμε βοήθεια, δεν είχαμε πυροσβεστική, από δήμο τίποτα. Ήρθε η πυροσβεστική όταν εμείς είχαμε τελειώσει και έσβησε τα αποκαΐδια. Δηλαδή αν δεν είχαμε προλάβει εμείς, θα ερχόταν όταν το σπίτι θα είχε καεί. Δεν υπήρχε βοήθεια από πουθενά. Παλεύαμε από τις 18:00 έως τις 20:00. Φοβήθηκα ότι μπορεί και να την πάθουμε τη ζημιά, αλλά δεν σκέφτηκα ούτε στιγμή να τα παρατήσω και να φύγω».

Με τη σειρά του ο κ.Γιάννης, κάτοικος Μεγάρων περιέγραψε τις δικές του δραματικές στιγμές και το πώς έσωσε το σπίτι του:

«Το σώσαμε το σπίτι μας, γιατί είχα καθαρίσει τον περιβάλλοντα χώρο πολύ καλά και νομίζω με αυτόν τον τρόπο το σώσαμε. Πολύ δύσκολα, είμαι ψυχολογικά ράκος, άγχος πολύ. Στην περιοχή της Ζάχουλη είναι πρώτη φορά, αλλά πέρσι όλο το καλοκαίρι είχαμε το άγχος. Εγώ κατέβρεχα τον περιβάλλοντα χώρο, δεν μπορούσα να κάνω κάτι άλλο».

 

newsbreak.gr

 

Shares