Τρίτη , 7 Φεβρουαρίου 2023
Τελευταία Νέα

Ο Μακρόν στην Ουάσιγκτον

Ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος που επισκέπτεται δύο φορές επισήμως τις ΗΠΑ.


Επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες θα πραγματοποιήσει την προσεχή Τρίτη ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, με στόχο να αποσπάσει εξαιρέσεις από τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, για τους Ευρωπαίους βιομήχανους που τιμωρούνται από την αμερικανική νομοθεσία.

Πρόκειται για τον αμερικανικό νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA), που τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Αύγουστο και προβλέπει τεράστιες επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις « Made in America», στοχεύοντας στη μείωση του κόστους για τους βορειοαμερικανούς βιομήχανους. Περιλαμβάνει όχι μόνο τεράστιες επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα και υπέρ του κλίματος, αλλά και γενναιόδωρες επιδοτήσεις για ηλεκτρικά οχήματα, μπαταρίες και έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ωστόσο, πολλές επιδοτήσεις θα καταβάλλονται μόνο για προϊόντα που κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμβουλος του Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι μπορεί η αμερικανική κυβέρνηση να χορηγήσει εξαιρέσεις για έναν συγκεκριμένο αριθμό ευρωπαϊκών βιομηχανιών.

Πέρα από τις εξαιρέσεις, οι Ευρωπαίοι πρέπει να προχωρήσουν από κοινού για να παραμείνουν στον παγκόσμιο ανταγωνισμό υιοθετώντας τον δικό τους IRA, τον «Buy European Act», υποστήριξε ο σύμβουλος, προσθέτοντας ότι αυτό είναι το μήνυμα προς τους Αμερικανούς. «Είναι προς το κοινό συμφέρον των ευρωπαϊκών χωρών. Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε μια μεγαλύτερη αποβιομηχάνιση της Ευρώπης σε μια εποχή που στόχος μας είναι η εκβιομηχάνιση», τόνισε η ίδια πηγή.

Η γαλλική προεδρία παραδέχεται ότι η Ευρώπη θα δυσκολευτεί να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά τους πόρους, καθώς η νομοθεσία IRA συνοδεύεται από ενισχύσεις ύψους 350 έως 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων που παράγουν στην Αμερική. «Θα χρειαστεί, στην Ευρώπη να βρεθούν τα μέσα για να υποστηριχθεί αυτός ο ανταγωνισμός», είπε ο σύμβουλος των Ηλυσίων.

Δεύτερη επίσημη επίσκεψη

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα φτάσει το απόγευμα της Τρίτης στην Ουάσιγκτον και θα ξεκινήσει την επίσημη επίσκεψή του την επόμενη μέρα. Θα είναι ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος που θα πραγματοποιήσει δύο επίσημες επισκέψεις στις ΗΠΑ. Η πρώτη έγινε τον Απρίλιο του 2018 μετά από πρόσκληση του ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε ξεκινήσει έναν εμπορικό πόλεμο κατά της Κίνας που λίγους μήνες αργότερα έπληξε και τις ευρωπαϊκές χώρες.

«Είναι μια επίσκεψη που έχει εξαιρετικό χαρακτήρα γιατί είναι η πρώτη κρατική επίσκεψη που διοργανώνεται από την κυβέρνηση Μπάιντεν. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό για τη φιλία μεταξύ Γαλλίας και Ηνωμένων Πολιτειών», εκτιμούν τα Ηλύσια.

Το Παρίσι φιλοδοξεί να πετύχει μια εταιρική σχέση και ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης με «σαφείς πολιτικούς στόχους για να βγούμε πιο δυνατοί από την ουκρανική κρίση», τόνισε ο σύμβουλος του Μακρόν.

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares