Κυριακή , 14 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Ο Μακρόν αναζητά “δεκανίκι” στην αντιπολίτευση

Ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα ο Γάλλος πρόεδρος προσκάλεσε σε διάλογο τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης. Μια συνάντηση – πρεμιέρα στην ιστορία της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας.

Ήταν μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης που εκπροσωπούνται στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση. Τα κινητά τηλέφωνα όλων έπρεπε να μείνουν εκτός αιθούσης. Eίχαν τοποθετηθεί και παρεμβολείς σημάτων κινητών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Εκτός αιθούσης και οι στενοί συνεργάτες των πολιτικών αρχηγών. Οι εργασίες ξεκίνησαν χθες στις 3 το μεσημέρι, συνεντεύξεις Τύπου δεν ήταν στο πρόγραμμα και τα τηλεοπτικά συνεργεία είχαν την άδεια να πάρουν εικόνα μόνο από τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις των πολιτικών. Κανένα μικρόφωνο, καμιά δήλωση, κανέναν τετ α τετ με δημοσιογράφους. Όλα με απόλυτη μυστικότητα.

“Να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί”
Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε ήδη πριν τελειώσει ιστορική, όχι γιατί ανέμενε κανείς κάποια άμεσα θετικά αποτελέσματα, αλλά επειδή υπό αυτήν τη μορφή γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας. Όμως ο πρόεδρος Μακρόν δεν είχε άλλη επιλογή. Μετά από άλλον ένα δύσκολο χειμώνα μαζικών διαδηλώσεων και βίαςκαι δεδομένου ότι η γαλλική κυβέρνηση δεν έχει πλειοψηφία στη Βουλή για να περάσει κρίσιμα νομοσχέδια στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο που ξεκινά, ο Γάλλος πρόεδρος και η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν έπρεπε να κινηθούν προς την αντιπολίτευση. Μιλώντας στην γαλλική τηλεόραση ο Ολιβιέ Βεράν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, περιέγραψε ως εξής τη συνάντηση “κορυφής” με την αντιπολίτευση.

“Είναι η πρώτη φορά που ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις γύρω από το τραπέζι και τους λέει, ‘τι θα κάνουμε’; Προφανώς, θα μοιραστεί μαζί τους τη διεθνή κατάσταση και τους εθνικούς περιορισμούς. Έχει θέσει το πλαίσιο των συζητήσεων, δηλαδή την αποτελεσματικότητα της δημόσιας δράσης, το πώς μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο για να είμαστε πιο λειτουργικοί, έτσι ώστε οι Γάλλοι να μπορούν να κάνουν κάτι καλύτερο με συγκεκριμένους όρους και στην καθημερινή τους ζωή.
Το ραντεβού έγινε στον εμβληματικό Οίκο Εκπαίδευσης της Λεγεώνας της Τιμής (Μaison d’ Education de la Légion d ‘Ηonneur), ένα σχολείο αξιοκρατίας που προορίζεται για τους απογόνους όσων έχουν τιμηθεί με γαλλικά παράσημα, στο προάστειο Σεν Ντενί που επλήγη από τις ταραχές στα τέλη Ιουνίου.

 
Σκεπτικισμός από την αντιπολίτευση
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν σε δύο στρογγυλά τραπέζια για τη διεθνή κατάσταση και τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, ενώ στη συνέχεια επρόκειτο να ακολουθήσει δείπνο, σύμφωνα με ανακοίνωση από το Μέγαρο Ηλυσίων, για να συζητηθούν όλα τα θέματα που ανέκυψαν από τις πρόσφατες ταραχές στις πόλεις, αλλά και η κατάσταση στα σχολεία, ζητήματα ένταξης και ανισότητας. Κανείς εκ των αρχηγών κομμάτων δεν προσήλθε με ενθουσιασμό σε αυτό το “προεδρικό ραντεβού”. Ο Ερίκ Κιοτί, πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών εξέφρασε τον σκεπτικισμό του. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 είπε ότι “στη χειρότερη περίπτωση δεν θα γίνει τίποτα, στην καλύτερη ίσως ορισμένες προτάσεις καρποφορήσουν”. Αλλά και ο αρχηγός της ακροδεξιάςΕθνικής Συσπείρωσης, ευρωβουλευτής Ζορντάν Μπαρντελά, ξεκαθάρισε τις προθέσεις του.

“Αυτό που είναι σαφές είναι ότι δεν ήρθα για να λειτουργήσω ως δεκανίκι για τον αρχηγό του κράτους. Ήρθα για να του μεταφέρω την πραγματικότητα των όσων περνάει σήμερα ο γαλλικός λαός.Μια χώρα όπου όλο και περισσότεροι συμπατριώτες μας επηρεάζονται από τις ανησυχίες στο τέλος του μήνα, την ανασφάλεια, που αυξάνεται παντού στην επικράτειά μας. Νομίζω ότι αυτά τα δύο θέματα είναι τα δύο μεγάλα ζητήματα του φθινοπώρου και αυτό ακριβώς θα έχω την ευκαιρία να πω στον αρχηγό του κράτους”. Στο τραπέζι επρόκειτο να συζητηθεί και το θέμα των δημοψηφισμάτων, αλλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έθεσε επίσης και την ιδέα ενός Préférendum, ενός προ-δημοψηφίσματος που θα καταγράφει τις προτιμήσεις των Γάλλων χωρίς δευσμευτικό αποτέλεσμα.

Πηγή: Deutsche Welle

Shares