Τετάρτη , 25 Μαΐου 2022
Τελευταία Νέα

Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται: Οι Τούρκοι επιθυμούν διακαώς να ξαναχτίσουν το λιμάνι της Βηρυτού…

Τουρκικοί επιχειρηματικοί κύκλοι επιδιώκουν να ανοικοδομήσουν το λιμάνι της πόλης που καταστράφηκε μετά από μεγάλη έκρηξη τον Αύγουστο του 2020.

Τη σχετική δήλωση έκανε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Τουρκίας – Λιβάνου του Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας, (DEIK). “Στη συνάντησή μας με τον υπουργό Οικονομίας του Λιβάνου Raoul Nehme τον περασμένο μήνα, εκφράσαμε το ενδιαφέρον μας να ανακατασκευάσουμε το λιμάνι με βάση το μοντέλο μεταφοράς-λειτουργίας-μεταφοράς”, δήλωσε ο Aμπντουλακντίρ Άκκους στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων “Ανατολή”, (Anadolu Agency).

Abdülkadir Akkuş: Yabancı yatırımcı, her koşulda Türkiye'ye güveniyor | İnşaat Manşet

O Αμπντουλκαντίρ Άκκους 

Αφού κάποτε η Βηρυτός χαρακτηρίστηκε ως το “Παρίσι της Μέσης Ανατολής”, σήμερα ο Λίβανος αγωνίζεται ενάντια σε μία καταστροφική οικονομική κρίση για σχεδόν τρία χρόνια, εν μέσω παρατεταμένου εμφυλίου πολέμου, περιφερειακών συγκρούσεων και πολιτικής αστάθειας. Η κρίση, η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019, βαθαίνει ακόμη περισσότερο με φονικές εκρήξεις, που άφησαν τουλάχιστον 200 ανθρώπους νεκρούς και χιλιάδες άλλους τραυματίες πέρα από τις τεράστιες υλικές ζημιές.

Ο Άκκους υπογράμμισε ότι Λιβανέζοι αξιωματούχοι βρίσκονται επίσης σε συνομιλίες με τη Γαλλία και την Κίνα σχετικά με την ανοικοδόμηση  του λιμανιού. “Θα θέλαμε να αναλάβουμε αυτή τη δουλειά … έχουμε αποδείξει την ικανότητά μας (σε ​​αυτόν τον τομέα),” συνέχισε ο ίδιος.

Satellite images of Beirut explosion show massive crater at port - CNN

O λιμένας της Βηρυτoύ πριν και μετά την έκρηξη

Η έλλειψη ξένου νομίσματος και η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος έχουν πλήξει το κράτος, το οποίο εξαρτάται από τις εισαγωγές, οδηγώντας σε έλλειψη καυσίμων, φαρμάκων και βασικών προμηθειών. Το υπουργικό συμβούλιο του Χασάν Ντιάμπ παραιτήθηκε πέρυσι μετά την έκρηξη, αλλά οι πολιτικοί δεν έχουν μέχρι στιγμής αποφασίσει να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση.

Από τότε το υπουργικό σχήμα του ενεργεί απλά ως επιμελητής. Ο Άκκους ζητά μάλιστα τον επείγοντα σχηματισμό νέας κυβέρνησης και, στη συνέχεια, χρηματοοικονομικά πακέτα στήριξης από διεθνή ιδρύματα όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Πηγή: Anadolu Agency

Του ειδικού συνεργάτη

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares