Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Ο Κρυφός Ρωσικός Στόλος – Πώς επηρεάζει τους Έλληνες Εφοπλιστές

Ο κρυφός ρωσικός στόλος

Στον τομέα της ναυτιλίας, σύμφωνα με τους FT η Ρωσία συγκέντρωσε αθόρυβα έναν στόλο με περισσότερα από 100 δεξαμενόπλοια – ηλικίας 10 έως 15 ετών. Ειδικότερα, το 2022 φορείς που συνδέονται με τη Ρωσία, είναι ύποπτοι πως αγόρασαν έως και 29 υπερδεξαμενόπλοια, γνωστά ως VLCC’s – πολύ μεγάλα πλοία αργού δηλαδή που το κάθε ένα είναι ικανό να μεταφέρει πάνω από 2 εκ. βαρέλια. Θεωρείται πως είναι πιθανόν να έχει προσθέσει επίσης 31 δεξαμενόπλοια μεγέθους Suezmax, ικανά να μεταφέρουν 1 εκ. βαρέλια το καθένα – επί πλέον 49 Aframax που είναι σε θέση να μεταφέρουν περίπου 700.000 βαρέλια.

Thank you for reading this post, don’t forget to subscribe!

Ο στόχος της είναι φυσικά να βοηθηθεί στην παράκαμψη των δυτικών περιορισμών στις πωλήσεις πετρελαίου – όπου όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα χρειαστεί πάνω από 240 τάνκερ. Οι περιορισμοί αυτοί συμπεριλαμβάνουν την απαγόρευση της ΕΕ για τις θαλάσσιες εισαγωγές που τίθεται σε λειτουργία τη Δευτέρα – καθώς επίσης το πλαφόν που τοποθετήθηκε στα 60 $ το βαρέλι, στα πλαίσια μίας ευρύτερης πρωτοβουλίας των G7.

https%3A%2F%2Fd1e00ek4ebabms.cloudfront.net%2Fproduction%2Fc1c51ffb 4dc7 45c1 8bfc 6ed6d5ace398

Εν προκειμένω, τα τιμωρητικά μέτρα της ΕΕ και των G7, αναμένεται να αποκόψουν τη Ρωσία από ένα μεγάλο μέρος του παγκοσμίου στόλου δεξαμενοπλοίων – επειδή οι ασφαλιστικές εταιρίες, όπως η λονδρέζικη Lloyd’s, θα απαγορεύεται να καλύπτουν πλοία που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, όποιος και αν είναι ο προορισμός τους, εκτός εάν πωληθεί κάτω από το ανώτατο όριο των 60 $.

Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία έχει δηλώσει προ πολλού ότι, δεν θα ασχοληθεί με καμία χώρα που θα επιβάλλει πλαφόν – κάτι που σημαίνει πως ενδεχομένως θα αρνηθεί να προμηθεύσει πετρέλαιο, υπό τους όρους που θέτει η Δύση. Αντίθετα, σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το νέο της στόλο, για να προσπαθήσει να προμηθεύσει χώρες όπως η Ινδία, η Κίνα και η Τουρκία που έχουν εξελιχθεί σε μεγάλους πελάτες της (γράφημα).

505

Το ενδεχόμενο αυτό θα προκαλέσει πολλές «ανακατατάξεις», όπως άλλωστε το ρωσικό φυσικό αέριο – με την έννοια πως θα ωφεληθεί η ανταγωνιστικότητα εκείνων των χωρών που δεν θα συμμετέχουν στις κυρώσεις, θα μειωθεί αυτών που θα συμμετέχουν όπως της Ευρώπης λόγω της πιθανής ανόδου των τιμών, θα υπάρξουν συνέπειες για τους εφοπλιστές της Δύσης, ειδικά για τους Έλληνες κοκ.

Shares