Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Ο Κορωνοιός βρίσκει και τα (παρα) κάνει

Κώστα Δημ Χρονόπουλου
(Αρθρογράφου –Σχολιογράφου)

Αντιδρούμε σπασμωδικώς, ενστικτωδώς, ανευθύνως . Δίνουμε την εντύπωση πως έχουμε αποκοπεί από την πραγματικότητα. Πως διαζευχτήκαμε τηνμκοινή λογική και περιφερόμαστε αδέσποτοι ανοχύρωτοι για την αντιμετώπιση του κορωνοιού. Γνωρίζω –και το έχω αναδείξει στα κείμενά,μου- πως είμαστε (διαπιστωμένα και με test DNA συμπεριφοράς) γνήσιοι απόγονοι του Επιμηθέα.

Πρώτα –άσκεφτα- πράττουμε και, κατόπιν, αναλογιζόμαστε τις συνέπειες και … σχεδιάζουμε τρόπους αντιδράσεων και επανορθώσεων.
Φυσικό είναι το ότι καταλήγουμε σε … φαιδρή δικαιολόγηση των πεπραγμένων, των αστοχιών και αβλεψιών μας. Θα σας δώσω ένα πρόσφατο –πλην τυπικό /χαρακτηριστικό- παράδειγμα. Ως χώρα, συστήσαμε (ως οφείλαμε) μια επιστημονική Επιτροπή λοιμωξιολόγων
κ. α ειδικοτήτων επιστημόνων, ως συμβουλευτικό σώμα της Κυβερνήσεως για καλύτερη αντιμετώπιση της «Πανδημίας» (σ.σ αναντίστοιχος όρος).

Υποτίθεται πως οφείλουν όλοι και βέβαια οι εξουσιαστές μας, να σέβονται τις –όποιες – αποφάσεις της Επιτροπής. «Περιέργως» -πλην παραδοσιακώς- οι προτάσεις των ειδικών επιστημόνων λαμβάνονται υπ’ όψιν κατά το δοκούν από τους ανειδίκευτους πολιτικούς «πανεπιστήμονες» (!). Αυτό συνέβη κατά την εορτή του Αγίου Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη. Συνεστήθη καραντίνα, αλλά οι … πολιτικοκοστολογούντες κυβερνώντες .. επέτρεψαν τα γιορταστικά «κλαρίνα». «Από σεβασμό στην παράδοση , στην πίστη, στην Ορθοδοξία, δεν ακούσαμε τους ειδικούς. Ήταν λάθος μας» δήλωσε πρωτοκλασάτος Υπουργός. Έκτακτα! Δεν άκουσαν (;), παράκουσαν
(;) , πάσχουν από έντονη πρεσβυακουσία (αν και πολλοί είναι νέοι) , ή από παράκ(ρ)ουση οφειλόμενη σε συνήθη πολιτικοκοστολόγηση; Άβυσσος η ψυχή –και του πολιτευόμενου – ανθρώπου. Θα (τους) θυμίσω πως οι συμβουλευτικές επιστημονικές Επιτροπές δεν είναι διακοσμητικό στοιχείο /ποίκιλμα, ούτε (πρέπει να) χρησιμοποιούνται ως άλλοθι. Συνεπώς καλό θα είναι ή να τις καταργήσουν ή να τις σεβαστούν. Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, κυρίως όμως στα Θεοφάνεια, υπήρξε πολύπλευρη, ποικιλώνυμη ασυνεννοησία και ασυναρτησία από όλους: λαϊκούς , κληρικούς, πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες.

Όλοι έκαναν ό, τι τους ήταν μπορετό προκειμένου να εκτονώσουν (μήπως και να τιμήσουν;) τα … απωθημένα τους: πολιτικά, κομματικά, ιδεολογικά /ιδεοληπτικά, θρησκευτικά, εγωκεντρικά. Χωρίς, δυστυχώς, αίσθηση του επικρεμάμενου κινδύνου, ούτε (αυτό δα έλειπε) καθήκοντος!. Δεν πειθάρχησαν (σ. σ ακόμη και ορισμένοι «απείθαρχοι» Ιεράρχες!), ούτε συνδιαλέχθηκαν με την λογική, ούτε αναλογίστηκαν τις συνέπειες. Κρίμα, αλλά και άδικο, για τους υπόλοιπους που συμμορφώνονται, στερούνται , καταπιέζονται, αλλάζουν ριζικά τον τρόπο ζωής τους.

ΥΓ Αν νομίζουμε πως αναλισκόμενοι σε κριτικές, ονοματολογίες, περιπτωσιολογίες, συμπάθειες ή κομματικές συγγένειες, ή ακόμα και
θρησκευτικές /θρησκειολογικές αναλύσεις, ατομικές τοποθετήσεις, κ.ο.κ , θα λύσουμε τα προβλήματα, είμαστε σε λάθος δρόμο.

Η τακτική της αντιμετώπισης σοβαρότατων θεμάτων /ασθενειών με επίπαση ανευθυνότητας ή με επάλειψη της αλοιφής του
πολιτικαντισμού, δεν οδηγεί σε ίαση.

Πολλώ μάλλον όταν έχουμε να κάνουμε με έναν θανατηφόρο κορωνοιό . Ας συνέλθουν άπαντες οι ταγοί μας/ αρμόδιοι, όσο είναι καιρός.
Άλλωστε οι καιροί ου μενετοί!

Shares