Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Ο κωμικός Τζον Όλιβερ «καρφώνει» το Βρετανικό Μουσείο: Αν ψάχνετε αρχαία που λείπουν, εννέα στις δέκα φορές είναι εκεί

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι υπέρ αυτής της κίνησης, στον αέρα μιας από τις δημοφιλέστερες εκπομπές του ΗΒΟ, ακουγόταν δυνατά πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι προϊόν κλοπής και πρέπει οπωσδήποτε να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Με το γνώριμο καυστικό ύψος του ο γνωστός Βρετανός κωμικός Τζον Όλιβερ αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της χθεσινής εκπομπής του «Tonight with John Oliver», που σημειώνει υψηλότατες θεαματικότητες, στο πάγιο ελληνικό αίτημα για επιστροφή των αρχαίων ελληνικών Γλυπτών. Έκανε ξεκάθαρα λόγο για κλοπή, ενώ κατακεραύνωσε το Βρετανικό Μουσείο για τις πολιτικές του αλλά και για τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί κατά καιρούς προκειμένου να μην επιστρέψει τους κλεμμένους αρχαιολογικούς θησαυρούς που φιλοξενεί στις χώρες όπου ανήκουν.

«Εάν πας στην Ελλάδα, θα επισκεφθείς σίγουρα το Μουσείο της Ακρόπολης και θα παρατηρήσεις πως κάποια μέλη των Γλυπτών του Παρθενώνα έχουν διαφορετικό χρώμα, είναι από γύψο. Τα μέλη αυτά που λείπουν βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Ναι, εμείς τα κλέψαμε» υπογράμμισε ο ίδιος για να συνεχίσει με μια χιουμοριστική μεν ιδιαίτερα δεικτική δε παρομοίωση σχετικά με το θέμα.

«Ο Λόρδος Έλγιν απέσπασε τα Γλυπτά από τον Παρθενώνα τον 19ο αιώνα και οι Έλληνες είναι, δικαίως, έξαλλοι γιατί δεν χάθηκαν αλλά εκλάπησαν. Είναι σαν να ψάχνεις το χαμένο κομμάτι ενός παζλ που όμως δεν το έχει τοποθετήσει εσύ σε λάθος θέση αλλά ήρθε κάποιος στο σπίτι σου και σού το έκλεψε κι έπειτα το πούλησε σε κάποιο μουσείο που βρίσκεται χιλιάδες μίλια μακριά!»

Παράλληλα, ο Τζον Όλιβερ άσκησε σκληρή κριτική στο Βρετανικό Μουσείο για την πολιτική του να φιλοξενεί κλεμμένες αρχαιότητες χαρακτηρίζοντάς το «γραφείο απωλεσθέντων» ενώ αποδήμησε πλήρως και τα επιχειρήματα που επικαλείται η βρετανική πλευρά.

Απαντώντας στο βίντεο με παλαιότερη, προκλητική δήλωση της αρχαιολόγου Ντόροθι Κινγκ, ότι «το Βρετανικό Μουσείο δεν μπορεί να επιτρέψει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα μέχρι η Αθήνα να αρχίσει να φροντίζει τις αρχαιότητες που ήδη έχει» και πως «αν μια μητέρα κακομεταχειριζόταν τα παιδιά της δεν θα τής επέτρεπαν να υιοθετήσει κι άλλο…» ο Όλιβερ ξεκαθάρισε, σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο: «Αυτή ήταν μια ατυχέστατη σύγκριση από τη στιγμή που στην συγκεκριμένη περίπτωση το «παιδί» απήχθη. Άρα δεν ζητά η Ελλάδα να υιοθετήσει άλλο παιδί αλλά να τής επιστρέψουν το πρώτο». Και κατέληξε δηλώνοντας απερίφραστα: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει οπωσδήποτε να επιστρέψουν στην Ελλάδα».

Ο Τζον Όλιβερ αναφέρθηκε εκτενώς στο παγκόσμιο πρόβλημα έκθεσης κλεμμένων αρχαιοτήτων σε μεγάλα μουσεία. Για να καταδείξει μάλιστα το μέγεθος του προβλήματος παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας γαλλικής έρευνας σύμφωνα με την οποία το 90% – 95% της αφρικανικής πολιτιστικής κληρονομιάς βρίσκεται εκτός Αφρικής!

 

πρωτο θεμα

 

Shares