Τετάρτη , 22 Μαρτίου 2023

Ο Κιλιτσντάρογλου θα είναι αντίπαλος του Ερντογάν στις εκλογές

Τουρκία: Ο Κιλιτσντάρογλου θα είναι αντίπαλος του Ερντογάν στις εκλογές

Έξω από τα γραφεία του Κόμματος Ευδαιμονίας, η συμμαχία της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα είναι υποψήφιος πρόεδρος της Τουρκίας, με τη σύμφωνη γνώμη της Μεράλ Ακσενέρ.

“Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είναι ο υποψήφιός μας για τις προεδρικές”, είπε ο Τεμέλ Καραμολάογλου, ο ηγέτης του Κόμματος Ευτυχίας, απευθυνόμενος στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από την έδρα του κόμματος, στην Άγκυρα, όπου συνεδρίαζαν οι πρόεδροι των έξι κομμάτων.

Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του CHP είπε μεταξύ άλλων “Θα πετύχουμε μαζί” και συμπλήρωσε: “Ξεκινήσαμε να ενώσουμε όλα τα χρώματα της Τουρκίας.

Το τραπέζι μας είναι το τραπέζι της ειρήνης και της αδελφοσύνης. Με τη βοήθεια του Θεού θα το πετύχουμε μαζί. Ως Εθνική Συμμαχία, θα κυβερνήσουμε την Τουρκία μέσω διαβουλεύσεων και συναίνεσης”.

Όπως ανακοινώθηκε οι πρόεδροι των υπολοίπων πέντε κομμάτων θα υπηρετήσουν ως αντιπρόεδροι.

Η συμφωνία των Έξι Κομμάτων αποτυπώθηκε σε έγγραφο δώδεκα σημείων που υπεγράφη από τους προέδρους των κομμάτων και φέρει και πρόβλεψη για μελλοντικό διορισμό των δημάρχων Άγκυρας και Κωνσταντινούπολης.

Η επανέναρξη συνομιλιών

Με μια ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, που έλεγε “πού είχαμε μείνει;”, ο αντιπρόεδρος του Καλού Κόμματος (İyi parti), του ακροδεξιού προεκλογικού εταίρου των κεμαλιστών, Μπαχαντίρ Ερντέμ ανακοίνωσε την επιστροφή της προέδρου του Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ, στο “Τραπέζι των Έξι”, το μεσημέρι της Δευτέρας μετά από το φαινομενικό διαζύγιο της Παρασκευής.

Οι μητροπολιτικοί δήμαρχοι Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς και Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, επισκέφθηκαν την Ακσενέρ, στα γραφεία του Καλού Κόμματος προσπαθώντας να γεφυρώσουν το χάσμα που φάνηκε να δημιουργείται.

Για σήμερα ήταν προγραμματισμένο το μεγάλο ραντεβού των έξι ηγετών της Εθνικής Συμμαχίας της αντιπολίτευσης, με στόχο να ανακοινωθεί επιτέλους ο υποψήφιος που θα κατέβει ως αντίπλαος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές της 14ης Μαΐου.

Το παρασκήνιο

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Καλού Κόμματος Κουρσάντ Ζορλού είπε ότι η πρόεδρος δεν θα παρίστατο στη συνεδρίαση του “Τραπεζιού των Έξι” στα γραφεία του Κόμματος Ευδαιμονίας (Saadet Partisi) και θα είχε αντ’ αυτού κατ’ ιδίαν συνατήσεις.

Όπως έγινε γνωστό η Ακσενέρ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σε ένα ξενοδοχείο. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι Ιμάμογλου και Γιαβάς. Βασική πρόταση που φέρεται να αποδέχτηκε η “λύκαινα” είναι οι δύο δήμαρχοι να είναι άτυποι αντιπρόεδροι της επόμενης κυβέρνησης.

Μιλώντας μετά τη συνάντησή τους, και οι δύο δήμαρχοι τόνισαν τη σημασία της ενότητας του μπλοκ.

Η Ακσενέρ συμφώνησε και αμέσως ο εκπρόσωπός της εξέδωσε ανακοίνωση που έλεγε ότι η πρόεδρος του Καλού Κόμματος θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Τραπεζιού των Έξι, η οποία ξεκίνησε στις 17:00, ώρα Ελλάδας.

Αντίδραση ΑΚΡ

Φυσικά το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν δεν άφησε την ευκαιρία να πέσει κάτω.

Με ανακοίνωσή του και ανάρτησή του στο Twitter ο επικεφαλής σύμβουλος του προέδρου του κόμματος, Αϊχάν Ογκάν δήλωσε ότι η πρόταση να κατέβουν ως άτυποι υποψήφιοι αντιπρόεδροι οι Γιαβάς και Ιμάμογλου είναι αντισυνταγματική και δεν μπορεί να εφαρμοστεί. “Δεν υπάρχει ισχυρότερο, πιο ισχυρό αξίωμα όπως ο αντιπρόεδρος στο σύστημα προεδρικής διακυβέρνησης. Η χρήση των εξουσιών του εκλεγμένου προέδρου από άλλους είναι αντισυνταγματική. Τέτοια άγνοια είναι αδύνατο να επικρατεί”, δήλωσε.

Η “αποχώρηση” Ακσενέρ

Σε μια έντονα διατυπωμένη δήλωση την Παρασκευή, η Ακσενέρ επέκρινε τη συμμαχία για την απόφαση του Κιλιτσντάρογλου να θέσει υποψηφιότητα εναντίον του Ερντογάν. Το Καλό Κόμμα, εξ αρχής πιέζει το μπλοκ για να κατεβάσει τον Μανσούρ Γιαβάς ή τον Εκρεμ Ιμάμογλου. Η δήλωσή της ερμηνεύτηκε ευρέως ότι σήμαινε ότι αποχωρούσε από τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης με μόλις 10 εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες εκλογές της Τουρκίας.

Οι δήμαρχοι ανακοίνωσαν την πίστη τους στον ηγέτη τους Κιλιτσντάρογλου το Σαββατοκύριακο, αλλά παράλληλα επιδόθηκαν σε διπλωματικές κινήσεις για να γεφυρώσουν το χάσμα και να διατηρήσουν τη συμμαχία ανέπαφη.

Οι δηλώσεις του Ακσενέρ πυροδότησαν μια ευρείας κλίμακας συζήτηση για την τύχη της συμμαχίας της αντιπολίτευσης το Σαββατοκύριακο, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι η ρήξη παρείχε τα τόσο απαραίτητα πυρομαχικά στον Ερντογάν και την κυβερνώσα συμμαχία της χώρας.

Η φαινομενική αποχώρηση της Ακσενέρ έγινε δεκτή με οργή από ψηφοφόρους από όλη τη χώρα, καθώς πολλοί ψηφοφόροι θεώρησαν πως η “λύκαινα” έπαιζε με την αντιπολίτευση τόσον καιρό και ότι σχεδιάζει να καλύψει το κενό που δημιουργείται στις τάξεις των φανατικά ακροδεξιών και Γκρίζων Λύκων, εξαιτιάς της ηλικίας του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Αυτό ενισχύθηκε από το γεγονός ότι η Ακσενέρ προέρχεται από αυτό τον χώρο, αλλά και από το γεγονός ότι ο Κιλιτσντάρογλου είναι Αλεβίτης και Κούρδος, κάτι ασύμβατο με το ακροδεξιό υπόβαθρο και την ακραίως εθνικιστική ύπαρξη της Ακσενέρ.

Πέτρος Κράνιας/capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares