Σάββατο , 24 Οκτωβρίου 2020
Τελευταία Νέα

O K. BEΛΟΠΟΥΛΟΣ το βροντοφωνάζει: Κλείστε τα σύνορα τώρα…

O K. BEΛΟΠΟΥΛΟΣ το βροντοφωνάζει: Κλείστε τα σύνορα τώρα...

Η δολοφονία του συν-Έλληνά μας, Κωνσταντίνου Κατσίφα, συγκλόνισε το Πανελλήνιο και ανέδειξε τα προβλήματα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Το Πανελλήνιο συνειδητοποίησε πως υπάρχει μία μειονότητα στη Βόρεια Ήπειρο που είναι ξεχασμένη από το ελλαδικό κράτος, μία μειονότητα η οποία βρίσκεται υπό την καταπίεση του αλβανικού κράτους, το οποίο επιθυμεί τη δήμευση των ελληνικών περιουσιών και τον ξεριζωμό του ελληνικού πατριωτικού αισθήματος από τους Βορειοηπειρώτες. Θέλει να τους αλβανοποιήσει.

Όμως οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου αντιστέκονται, όπως τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα έδειξαν.

Το κράτος μας τι μπορεί να κάνει; Ας δούμε τη σχέση Ελλάδας – Αλβανίας σε διάφορους τομείς κι ίσως εξάγουμε κάποια ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Ας ξεκινήσουμε με το αξίωμα πως η Ελλάδα από την κατάρρευση των συνόρων, το 1990, μέχρι και σήμερα προσφέρει ανελλιπώς βοήθεια, είτε σε χρήματα είτε σε εξοπλισμό, στην Αλβανία. Εξοπλισμός όπως πυροσβεστικά οχήματα, π.χ.

Ενισχύουμε την αλβανική Αστυνομία με τεχνογνωσία και πληροφορίες με σκοπό την πάταξη του εμπορίου ναρκωτικών, ωστόσο de facto η αλβανική πλευρά δεν δείχνει ιδιαίτερο ζήλο στον πόλεμο αυτόν.

Δεν πρέπει να παραμελούμε τα δεκάδες δισ. ευρώ που φεύγουν από την Ελλάδα ως συνάλλαγμα. Κι αν τώρα τα τελευταία χρόνια έχουν περιοριστεί κάπως τα ποσά, σας θυμίζουμε προ δεκαετίας τι γινόταν.

Το αλβανικό κράτος όμως παίρνει από την ΕΕ τα προενταξιακά κονδύλια. Ποιος συνεισφέρει στα κονδύλια αυτά; H Ελλάδα. Η Ελλάδα που δεν έθεσε κιόλας βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Όπως μαθαίνουμε δε από πηγή ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας στα Τίρανα, για το α΄ εξάμηνο του 2018 οι ροές ελληνικών επενδύσεων στην Αλβανία ανήλθαν σε 13 εκατ. ευρώ, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την 7η θέση μεταξύ των επενδυτριών χωρών. Μπορεί να μην είμαστε όσο ψηλά ήμασταν κάποτε, σίγουρα όμως δεν είμαστε αμελητέα ποσότητα.

Η Ελλάδα, λοιπόν, έχει τρόπους πίεσης της αλβανικής πλευράς.

Μπορεί να κλείσει τη στρόφιγγα των επενδύσεων.

Μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες στην κίνηση των προϊόντων. Μην ξεχνάμε πως από την Ελλάδα περνούν πολλά προϊόντα στην Αλβανία.

Μπορεί να θέσει το ζήτημα της ένταξης στην ΕΕ, που σημαίνει, υπό συνθήκες, τέρμα στα κονδύλια.

Μπορούμε να αναδείξουμε στα διεθνή fora το ζήτημα της ελληνικής μειονότητας. Η πίεση των διεθνών ΜΜΕ μπορεί να αποδειχτεί σύμμαχος.

Τρόποι υπάρχουν. Θέληση από την ελληνική πλευρά δεν υπάρχει. Η Βόρεια Ήπειρος όμως είναι Ελλάδα. Ας μην το ξεχνάμε.

του Κυριάκου Βελόπουλου
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares