Πέμπτη , 22 Οκτωβρίου 2020
Τελευταία Νέα

O K. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ “ξεσκεπάζει” τον Κοτζιά! Ψεύδεται ο πρώην υπουργός…

O K. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ "ξεσκεπάζει" τον Κοτζιά! Ψεύδεται ο πρώην υπουργός...

Είναι ραγδαίες οι εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα και το ελληνικό πολιτικό σύστημα εμφανίζεται κατώτερο των περιστάσεων.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του ψεύδους των όσων είπε ο τέως ΥΠΕΞ κ.Κοτζιάς, θα ξεκινήσουμε από τα βασικά. Τι είναι Αιγιαλίτιδα Ζώνη.

Αιγιαλίτιδα Ζώνη είναι τα χωρικά ύδατα, δηλαδή η επέκταση στη θάλασσα της εθνικής κυριαρχίας μιας χώρας πέρα από τις ακτές της. Θεωρούνται μέρος του εθνικού εδάφους και επ’ αυτών ασκείται πλήρης εξουσία από την παράκτια χώρα. Πρόκειται δηλαδή για μια ζώνη συνέχεια των ακτών, που καλύπτει ένα τέτοιο πλάτος, απόσταση από την ακτογραμμή, η οποία καθορίζεται από τους ισχύοντες κάθε φορά κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Τονίζουμε πως περιλαμβάνει και το υπέδαφος και τον εναέριο χώρο.

Η ανακοίνωση που έγινε για την τμηματική επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια αποτελεί μια εξέλιξη η οποία αλλάζει την πάγια στάση της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας στο συγκεκριμένο ζήτημα για 80 χρόνια.

Τα 6 ναυτικά μίλια ισχύουν από το 1936 και έκτοτε υπάρχει μια διαρκής συζήτηση περί του αν η Ελλάδα θα πρέπει να τα επεκτείνει στα 12, βάσει του εθιμικού δικαιώματος που ορίζεται από την ίδια τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Από τον Ιούνιο του 1996 και έπειτα, το συγκεκριμένο ζήτημα κατέστη κεντρικό για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς η Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας εξουσιοδότησε το κράτος να κηρύξει πόλεμο εναντίον της Ελλάδας σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ.

Στην ουσία, η Τουρκία εφαρμόζει την πολιτική του εξαναγκασμού, όπου πιέζει συνεχώς την ελληνική πλευρά (μια και δεν βρίσκει αντίσταση) για να προωθεί τα συμφέροντά της. Μία φορά που η Ελλάδα επέδειξε πυγμή, το 1987, η Τουρκία υποχώρησε. Η Τουρκία επιθυμεί μεν κλιμάκωση, όχι όμως γενικευμένο πόλεμο, άρα το 1987 μπορεί να αποτελέσει οδηγό για το παρόν και το μέλλον.

Μέσω δε της στρατιωτικής ισχυροποίησής της και των γεωστρατηγικών συμμαχιών, η χώρα μας μπορεί να προωθήσει τα πραγματικά της συμφέροντα, κι όχι αυτά που λανθασμένα (ψευδώς 😉 o κ.Κοτζιάς είπε. Αναφερόμαστε στα περί ΑΟΖ, όπου ο κ. Κοτζιάς είπε πως η επέκταση στα 12ν.μ επεκτείνει την ΑΟΖ, κάτι που δεν ισχύει, καθώς η ΑΟΖ έχει έκταση έως 200 ν.μ., άρα δεν τίθεται ζήτημα επέκτασης.

Η Ελλάδα πρέπει άμεσα να ισχυροποιηθεί στρατιωτικά και γεωστρατηγικά με σωστές συμμαχίες. Παράλληλα με όλα αυτά να ανακηρύξει ΑΟΖ, δηλώνοντας επιτέλους πως δεν είναι θύμα, αλλά ένα κυρίαρχο κράτος με συμφέροντα και πυγμή στην πολιτική της.

Την ίδια πυγμή που επέδειξε στις 28 Οκτωβρίου του 1940, όταν δεν υποχώρησε στις ορέξεις ενός εχθρού.

του Κυριάκου Βελόπουλου
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares