Σάββατο , 31 Οκτωβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Ο Γερμανικός τύπος «χτυπά» την ΕΕ – Γιατί κρατάει ουδέτερη στάση απέναντι στην προκλητική κίνηση της Τουρκίας προς την Αγία Σοφία….

Ο Γερμανικός τύπος «χτυπά» την ΕΕ  - Γιατί  κρατάει ουδέτερη στάση απέναντι στην προκλητική κίνηση της Τουρκίας προς την Αγία Σοφία....

H EE φαίνεται να κρατάει ουδέτερη στάση για την Αγία Σοφία καθώς ούτε επιβάλει κυρώσεις αλλά ούτε τοποθετείται κατηγορηματικά προς την Τουρκία

Οι σχέσεις της Ε.Ε. με τη Τουρκία, υπό τη σκιά και των εξελίξεων με την Αγία Σοφία, βρίσκονται στο επίκεντρο δημοσιευμάτων του γερμανικού Τύπου.

«Η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, αρχικά εκκλησία, μετά τζαμί και από το 1935 μουσείο θα είναι σύντομα πάλι μουσουλμανικό τέμενος. Με δικαστική απόφαση ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν μπορεί να αλλάξει τη χρήση του κτηρίου σε μουσουλμανικό τέμενος» γράφει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, σημειώνοντας πως η εξέλιξη αυτή συνιστά και ένα μάθημα για την Ευρώπη. «Και αυτό το μάθημα είναι εν μέρει δίκαιο… Στις Βρυξέλλες δεν υπάρχει εδώ και καιρό καμία κοινή γραμμή για τα καμώματα του Ερντογάν» παρατηρεί η εφημερίδα και συνεχίζει:

«O Ερντογάν όλο και αλληθωρίζει προς τη γηραιά ήπειρο για να πάει μπροστά τη χώρα του. Τώρα όμως άλλαξαν τα πράγματα. Τώρα είναι ο αρχηγός της τουρκικής κυβέρνησης που επιβάλλει την ατζέντα του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η αλλαγή στην Αγία Σοφία δεν είναι παρά μια επίδειξη ισχύος. Ένα σαφές πλάνο θα βοηθούσε όμως και τις δυο πλευρές. Και το σχέδιο αυτό θα πρέπει να αναγνωρίζει την πραγματικότητα. Κι αυτή είναι πως η Ε.Ε. δεν έχει θέση για έναν υποχθόνιο. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα πρέπει να διακοπούν. Αυτό θα άνοιγε το δρόμο για ένα νέο επίπεδο στις σχέσεις με την Άγκυρα. Παράλληλα όμως η Τουρκία είναι ένας στρατηγικός εταίρος της Ευρώπης, που σε μεγάλο βαθμό μπορεί να προσφέρει στήριξη».

Πόσο αλληλέγγυα είναι η Ε.Ε. με τους εταίρους της;

H Süddeutsche Zeitung σχολιάζει το ρόλο της Ε.Ε. στο διεθνές γίγνεσθαι σημειώνοντας: «Η Ε.Ε. είναι πολύ αδύναμη για να δώσει απαντήσεις σε επιθέσεις που πλήττουν τις αξίες της και το σύστημα δικαίου της. Έτσι ο χαρακτήρας της δέχεται όλο και μεγαλύτερα πλήγματα, η αξιοπιστία της φθείρεται και η ικανότητά της για πράξεις αποδυναμώνεται. Πού είναι η αλληλεγγύη της με τους Βρετανούς στις διαμαρτυρίες τους για το Χονγκ Κονγκ; Πού είναι η αλληλεγγύη της με την Ελλάδα στη διένεξη με την Τουρκία; Πού είναι οι ξεκάθαρες κουβέντες στη Ρωσία για τις αποκαλύψεις σχετικά με τα συμβόλαια θανάτου στο Αφγανιστάν; 1.300 Γερμανοί στρατιώτες υπηρετούν στο Αφγανιστάν. Δεν ενδιαφέρει τη γερμανική κυβέρνηση ότι η Ρωσία πληρώνει χρήματα για να δολοφονηθούν Αμερικανοί στρατιώτες, οι οποίοι είναι εταίροι μας; Η Ε.Ε. έχει διολισθήσει υπό τη γερμανική καθοδήγηση σε μια αδυναμία που δεν μπορεί να σταματήσει. Είναι παγιδευμένη, αμήχανη και δεν μπορεί να πράξει».

Πηγή: DW, Ναυτεμπορική

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares