Σάββατο , 3 Δεκεμβρίου 2022
Τελευταία Νέα

«Ο Έβρος δεν πέφτει»! Ένας χρόνος από την απόπειρα εισβολής – Ο υβριδικός πόλεμος των Τούρκων

Ήταν τέλη Φεβρουαρίου του 2020 όταν η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με μία πρωτοφανή μεταναστευτική κρίση. Μια επίμονη προσπάθεια διάρρηξης των ελληνικών συνόρων στον Έβρο από χιλιάδες λαθρομετανάστες  προφανώς υποκινούμενη από τον τουρκικό κρατικό μηχανισμό προεξάρχοντος του μετέπειτα παραιτηθέντος Υπουργού Εσωτερικών Σοϊλού, ο οποίος μάλιστα έφτανε και στο σημείο να διαθέτει απροκάλυπτα μεταφορικά μέσα όπως λεωφορεία, για τη διοχέτευση του οργανωμένου πλήθους στα σύνορα.

Για πρώτη φορά, στις 28 Φεβρουαρίου 2020, η πολιτική ηγεσία της Χώρας μας έκανε λόγο για ασύμμετρη απειλή που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και η Ελληνική Αστυνομία. Ήταν η πρώτη φορά που γίνονταν λόγος για υβριδικό πόλεμο που εξαπολύει το καθεστώς Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας.

Τα επεισόδια στον Έβρο το 2020 ξεκίνησαν στις 28 Φεβρουαρίου 2020, όταν η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ως αντίποινα για τον θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών στην Ιντλίμπ της βόρειας Συρίας, προχωράει μονομερώς στο άνοιγμα των συνόρων της προς την Ελλάδα για να περάσουν οι πρόσφυγες και μετανάστες που επιδιώκουν να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Τουρκία, κινήθηκε βάσει καλά οργανωμένου σχεδίου, χρησιμοποιώντας ως εμπροσθοφυλακή άμαχους και κατατρεγμένους ανθρώπους, μέσα στους οποίους ωστόσο είχαν εισχωρήσει κακοποιοί και τζιχαντιστές. Με την καθοδήγηση της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των πρακτόρων της ΜΙΤ (Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών), επιχείρησε εισβολή στη συνοριακή γραμμή του Έβρου, με στόχο την είσοδό τους στην ελληνική επικράτεια.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Μέσα σε λίγες ώρες τα ελληνοτουρκικά σύνορα άρχισαν να πολιορκούνται από ορδές λαθρομεταναστών, με το τουρκικό κράτος να έχει φροντίσει να τους έχει εφοδιάσει με πυρομαχικά!

Η χρησιμοποίηση των αμάχων ως εμπροσθοφυλακή έγινε για να εξουδετερώσει τον στρατιωτικό μηχανισμό της Ελλάδας. Τι εννοούμε; Πως ο Στρατός δεν θα μπορούσε ποτέ να ανοίξει πυρ εναντίον αμάχων. Ο Στρατός χτυπά μόνο αντίπαλο στρατό και ποτέ πολίτες.

Επομένως, στόχος της Τουρκίας ήταν να ακυρώσει τα σχέδια φύλαξης και αποτροπής της Ελλάδας στον Έβρο και να εξευτελίσει τον Ελληνικό Στρατό που θα φαινόταν ότι αδυνατεί να φυλάξει τα ελληνικά σύνορα. Έτσι, θα περνούσαν από τον Έβρο περί τις 50.000 ή και περισσότεροι λαθρομετανάστες  μουσουλμάνοι, ομάδες τζιχαντιστών και πρακτόρων και θα εγκλωβίζονταν στη Θράκη, αφού τα σύνορα από την Ελλάδα προς την Ευρώπη ήταν ερμητικά κλειστά. Κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει τα μελλούμενα αν οι δεκάδες χιλιάδες εισβολείς κατάφερναν τελικά να «ρίξουν» τον Έβρο.

Άμεσα σταμάτησε η λειτουργία του τελωνείου των Καστανεών Έβρου, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτροπή ανεξέλεγκτης εισόδου των λαθρομεταναστών στο ελληνικό έδαφος.

Το πρωί του Σαββάτου 29 Φεβρουαρίου ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι τα σύνορα της Τουρκίας προς την Ευρώπη είναι ανοιχτά, σημειώνοντας: «Δεν θα κλείσουμε τις πύλες στους πρόσφυγες. Περίπου 18.000 πρόσφυγες έχουν ήδη περάσει και σήμερα ο αριθμός θα είναι 25.000 με 30.000 και δεν θα κλείσουμε τις πόρτες μας, διότι η Ε.Ε. πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

Οι εικόνες από τη μάχη στο συνοριακό σταθμό των Καστανιών Έβρου έκαναν το γύρο του πλανήτη. Η Ελληνική Αστυνομία, με τη βοήθεια του Στρατού προσπαθούσε να αποκρούσει τις επιθέσεις των λαθρομεταναστών που επιχειρούσαν άτακτη εισβολή στη χώρα μας, βοηθούμενοι από το επίσημο τουρκικό κράτος και την τουρκική αστυνομία.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε επίσκεψή του στον Έβρο δήλωνε: «Χιλιάδες δυστυχισμένοι άνθρωποι στοιβάζονται στα σύνορά μας. Δεν έχουν έρθει εδώ από μόνοι τους. Τους διώχνει, τους απωθεί και τους χρησιμοποιεί η γείτονα χώρα, η Τουρκία. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, oτι δεν πρόκειται να αφήσουμε να περάσει κανείς χωρίς νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα. Η Ελλάδα έχει σύνορα. Η Ευρώπη έχει σύνορα».

Αυτή η εξέλιξη (κατάρρευση των συνόρων, εγκλωβισμός εισβολέων από χώρες της Μέσης Ανατολής) θα προκαλούσε σοβαρότατο πολιτικό πρόβλημα στην Ελλάδα, με ισχυρές κοινωνικές και οικονομικές παρενέργειες. Η ξεκάθαρη «υβριδική» επίθεση αντιμετωπίστηκε με απόλυτη επιτυχία χάρη στην αποφασιστικότητα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά και των ντόπιων της περιοχής. Η επιτυχής αντιμετώπιση αυτής της κρίσης δεν ιδώθηκε όμως ως μεμονωμένο γεγονός αλλά εντάχθηκε σ’ ένα πλαίσιο προκλητικών ενεργειών από την Τουρκία, το οποίο δυνητικά και με την κατάλληλη «υποκίνηση» θα μπορούσε να επαναληφθεί, ίσως δε σε ακόμα μεγαλύτερη κλίμακα. Η ουσία είναι πως το μήνυμα είχε φτάσει στον Ερντογάν: «Ο Έβρος δεν πέφτει»!

Μόνα θύματα, οι οικογένειες των προσφύγων, οι οποίοι πίστεψαν τα ψέματα του Ερντογάν πως θα άνοιγε η πύλη προς την Ευρώπη. Όταν κατάλαβαν την κοροϊδία, επέστρεψαν στα τουρκικά χωριά και την Κωνσταντινούπολη.

Αντίθετα, οι φανατικοί μουσουλμάνοι λαθρομετανάστες, καθοδηγούμενοι από το τουρκικό καθεστώς, παρέμειναν στα ελληνοτουρκικά σύνορα πετώντας πέτρες, φωτοβολίδες και οτιδήποτε άλλο κατά των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. και του Στρατού που έπραξαν το καθήκον τους στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στο «παλάτι» ότι ο Έβρος δεν πέφτει.

Στην πρώτη γραμμή της μάχης και οι γυναίκες του Εβρου, με τις αυθόρμητες εκδηλώσεις υποστήριξης προς τους συνοριοφύλακες πέρασαν με τον τρόπο τους στην «πρώτη γραμμή».

Δεν κρατούσαν ασπίδες, ούτε όπλα. Είχαν στα χέρια τους πίτες, παραδοσιακά εδέσματα και ένα πλατύ χαμόγελο που τονώνει καθημερινά το ηθικό και την ψυχολογία όλων εκείνων που έχουν επωμισθεί το δύσκολο έργο της φύλαξης των ελληνικών συνόρων.

Η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων είναι διαρκής αγώνας δρόμου γι’ αυτό και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό και αδικαιολόγητες αδράνειες. Πρέπει ως Χώρα να τρέξουμε με όλες μας τις δυνάμεις σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και αμυντικής θωράκισης, βγαίνοντας μπροστά από κάθε πιθανό αντίπαλο που επιδιώκει να λειτουργήσει σε βάρος μας. Ειδικά αυτήν την περίοδο, που οι γείτονές μας φαίνεται να ξεπερνούν και τον χειρότερο εαυτό τους.

 

newsbomb.gr

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares