Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024

Ο Ερσίν Τατάρ επιμένει στη λύση των δύο κρατών

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κανε λόγο για μοντέλο λύσης που βασίζεται «στην κυριαρχική ισότητα των δύο κρατών που ζουν δίπλα δίπλα και έχουν συνεργασία», το οποίο υποστηρίζεται και από την Τουρκία…

Όσο ο ΟΗΕ, η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα ξεκαθαρίζουν ότι μοναδικό μοντέλο λύσης του κυπριακού παραμένει η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, τόσο ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επιμένει στην επιδίωξη λύσης δύο κρατών.

Ο Ερσίν Τατάρ σε νέες δηλώσεις ανέφερε πως η προσπάθεια και η επιθυμία των Τουρκοκυπρίων είναι να υλοποιηθεί το μοντέλο λύσης που έχουν φέρει ο ίδιος και η Τουρκία στην ημερήσια διάταξη, με τρόπο που να ωφεληθεί η Κύπρος και η περιοχή.

Έκανε λόγο για μοντέλο λύσης που βασίζεται «στην κυριαρχική ισότητα των δύο κρατών που ζουν δίπλα δίπλα και έχουν συνεργασία», το οποίο υποστηρίζεται και από την Τουρκία.

Αν και συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν για την άτυπη συνάντηση των «5 συν τα Ηνωμένα Έθνη», στις 27-29 Απριλίου, στη Γενεύη, το μοντέλο λύσης δύο κρατών, είπε ο Τσάρλι, θα τεθεί στο τραπέζι, στη Γενεύη.

Με αφορμή την 57η επέτειο της έγκρισης του ψηφίσματος 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που υιοθετήθηκε στις 4 Μαρτίου 1964, ο κ. Τατάρ ανέφερε πως πρόκειται για «πολιτική και άδικη» απόφαση και τον «κύριο λόγο για τη μη επίλυση του Κυπριακού και την ελληνοκυπριακή αδιαλλαξία».

Με το ψήφισμα αυτό, συνέχισε, η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» αναγνωρίστηκε ως η μόνη νόμιμη Κυβέρνηση της Κύπρου, προσθέτοντας πως η απόφαση είναι ο λόγος που η ελληνοκυπριακή πλευρά «παραγνωρίζει την πολιτική ισότητα, την κυριαρχία και όλα τα δικαιώματα του λαού μας και προτείνει καθεστώς μειονότητας» για τους Τουρκοκύπριους.

«Αυτή η άδικη απόφαση είναι η βάση της απομόνωσης και των εμπάργκο και του μοντέλου λύσης που επιχειρείται να επιβληθεί όταν γίνεται λόγος για παραμέτρους του ΟΗΕ» συμπλήρωσε ο κ. Τατάρ.

Υποστήριξε, εξάλλου, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία ενθαρρύνεται και ενισχύεται από την αναγνώρισή της ως η μόνη νόμιμη Κυβέρνηση της Κύπρου, εξακολουθεί να διατηρεί την «αρνητική και μη συμβιβαστική στάση της σε όλες τις διαπραγματευτικές διαδικασίες από το 1968», κάτι που, κατά τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, προκάλεσε την αποτυχία του δημοψηφίσματος του Σχεδίου Ανάν και των συνομιλιών σε Μον Πελεράν και Κραν Μοντάνα.

Όλα αυτά, συνέχισε ο κ. Τατάρ, αποκαλύπτουν την πραγματικότητα γύρω από την κατάρρευση του μοντέλου λύσης που βασίζεται στην ομοσπονδία.

Είπε ακόμη ότι, σύμφωνα με τις πραγματικότητες στην Κύπρο και στην περιοχή «θέσαμε το μοντέλο λύσης που βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα των δύο κρατών που ζουν δίπλα δίπλα και έχουν συνεργασία» με την υποστήριξη και από την Τουρκία, που είναι «το μεγαλύτερο και ισχυρότερο κράτος στην περιοχή».

ΠΗΓΗ

Shares