Τρίτη , 22 Σεπτεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Ο Ερντογάν ζήτησε από τη Μέρκελ αναθεώρηση της συμφωνίας Τουρκίας – ΕΕ για το «μεταναστευτικό»…

Ο Ερντογάν ζήτησε από τη Μέρκελ αναθεώρηση της συμφωνίας Τουρκίας – ΕΕ για το «μεταναστευτικό»...

Διμερή συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο θα έχει τη Δευτέρα στο Βερολίνο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


Τηλεφωνική επικοινωνία για την κρισιμότητα του μεταναστευτικού ζητήματος και την τραγική κατάσταση στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ είχαν, την Παρασκευή, η Άνγκελα Μέρκελ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, ο Ερντογάν ζήτησε από τη Γερμανίδα καγκελάριο την αναθεώρηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το λαθρομεταναστευτικό καθώς η υπάρχουσα δεν λειτουργεί. Ο πρόεδρος της Τουρκίας επισήμανε ότι η Ελλάδα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, ενώ νωρίτερα είχε επαναλάβει ότι τα σύνορα θα παραμένουν ανοιχτά για τους λαθρομετανάστες.

“Ο πρόεδρος ενημέρωσε τη Μέρκελ, τηλεφωνικά, για τη συμφωνία με τη Ρωσία για την Ιντλίμπ, σημειώνοντας ότι θα προστατευθούν πολίτες και τουρκικός στρατός, καθώς και ότι θα διασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή. Ζήτησε επίσης την αναθεώρηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, καθώς η προηγούμενη συμφωνία δεν είναι πλέον λειτουργική”, αναφέρεται σε ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Η επικοινωνία των δύο διεξάγεται ενώ η κατάσταση στον Έβρο και τη Λέσβο είναι ιδιαιτέρως τεταμένη και η ελληνική κυβέρνηση καταγγέλλει συνεχιζόμενη τουρκική προπαγάνδα.

Προβληματισμό εγείρει το γεγονός ότι στις Καστανιές Έβρου οι περισσότεροι συγκεντρωμένοι μετανάστες προέχρονται από Αφγανιστάν και Πακιστάν και όχι από Συρία.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μέρκελ τη Δευτέρα στο Βερολίνο – Θα συζητηθεί ο τουρκικός εκβιασμός

Διμερή συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ θα έχει τη Δευτέρα στο Βερολίνο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η συνάντηση ήταν ήδη προγραμματισμένη. Ωστόσο ο κ. Ζάιμπερτ σημείωσε ότι μπορεί κανείς να προβλέψει ότι σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η τρέχουσα κατάσταση κατά μήκος των ελληνικών χερσαίων και θαλασσίων συνόρων. «Η καγκελάριος εκφράστηκε πολύ ξεκάθαρα σε ό,τι αφορά την πρακτική του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν και του άσκησε κριτική ότι έστειλε τους λαθρομετανάστες σε ένα αδιέξοδο, το οποίο για αυτούς σημαίνει μια πολύ δύσκολη κατάσταση στα σύνορα που είναι για εκείνους κλειστά. Επισήμανε όμως επίσης και ότι η Τουρκία, λόγω της κατάστασης στον μαινόμενο συριακό πόλεμο και λόγω του γεγονότος ότι ήδη φιλοξενεί 3-4 εκατομμύρια λαθρομετανάστες, έχει να σηκώσει ένα μεγάλο βάρος, μια δύσκολη κατάσταση και για αυτό έχει δικαιολογημένες προσδοκίες από την Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας ερωτήθηκε για την τοποθέτηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που θεωρήθηκε πιο αυστηρή έναντι αυτής της Γερμανίας. Όπως ανέφερε, τόσο η καγκελάριος όσο και άλλα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης «δήλωσαν πολύ καθαρά πώς αξιολογούν την κατάσταση στην οποία οδηγήθηκαν οι πρόσφυγες από τουρκικές ενέργειες». «Ταυτόχρονα, η καγκελάριος είπε ότι “εξακολουθούμε να έχουμε κάθε συμφέρον να επιμείνουμε στην συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και ότι από ευρωπαϊκή πλευρά το κάνουμε και περιμένουμε αυτό να γίνει και από τουρκικής πλευράς”», συνέχισε ο κ. Ζάιμπερτ, για να καταλήξει επαναλαμβάνοντας ότι «το συμφέρον και των δύο πλευρών είναι στη συνέχιση αυτής της συνεργασίας στην μεταναστευτική πολιτική, όπως την ορίζει η συμφωνία».

 

πρωτο θεμα

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares