Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Ο Ερντογάν θα πληρώσει το τίμημα των S-400! Έρχονται κυρώσεις από τις ΗΠΑ…..

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών ψήφισε την Τρίτη νομοθεσία για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την αγορά ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400!

Οι κοινοβουλευτικοί νομοθέτες υιοθέτησαν ομόφωνα τη διμερή τροποποίηση, η οποία εισήχθη από τον Ρεπουμπλικανικό εκπρόσωπο Adam Kinzinger και τον εκπρόσωπο των Δημοκρατών Abigail Spanberger, στο πλαίσιο του ετήσιου νομοσχεδίου για την άμυνα. Το νομοσχέδιο, που εισήχθη στις 17 Ιουλίου, με τίτλο «Αντιμετώπιση των όπλων της Ρωσίας», αφορά αυστηρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον συγκρούστηκαν μετά την απόφαση της πρώτης να αγοράσει το ρωσικό σύστημα S-400 που, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, δεν είναι συμβατό με τα ΝΑΤΟϊκά συστήματα και συνιστά απειλή για τα αμερικανικά μαχητικά F-35 της εταιρείας Lockheed Martin. Εξοργίζοντας πολλά μέλη του Κογκρέσου, η Τουρκία αδιαφόρησε για την απειλή επιβολής κυρώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ και άρχισε να παραλαμβάνει τους S-400 τον Ιούλιο. Σε αντίποινα, η Ουάσινγκτον απομάκρυνε την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35.

Η κυβέρνηση του Τραμπ δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, μολονότι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος επικύρωσε το 2017 τον νόμο CAATSA που τις καθιστά υποχρεωτικές για τις χώρες που συνεργάζονται με τις ρωσικές στρατιωτικές υπηρεσίες. Η οργή πολλών γερουσιαστών και βουλευτών απέναντι στην Τουρκία εντάθηκε μετά και την εισβολή της τελευταίας στη βόρεια Συρία, σε μια επιχείρηση εναντίον των Κούρδων που βοήθησαν τις αμερικανικές δυνάμεις στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

 

onalert.gr

Shares