Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Ο Ερντογάν «τα χώνει » στην Ευρώπη για τις κυρώσεις στη Ρωσία: Θερίζετε ό,τι σπείρατε

 

Στο… πλευρό του φίλου του, Βλαντιμίρ Πούτιν για ακόμη μια φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγόρησε την Ευρώπη για την ενεργειακή κρίση. Υιοθετώντας πλήρως τα επιχειρήματα του Κρεμλίνου, ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε ότι για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη φταίνε οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

 

«Η Ευρώπη θερίζει αυτά που έσπειρε. Η στάση της Ευρώπης έναντι του κ. Πούτιν και οι κυρώσεις τον οδήγησαν, είτε το θέλουμε είτε όχι, να πει: “Αν κάνετε έτσι, θα κάνω αυτό”» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συντασσόμενος απόλυτα με τη θέση της Ρωσίας. Και αυτό μια μέρα μετά τον ωμό εκβιασμό της Μόσχας ότι θα «κόψει» το φυσικό αέριο στην Ευρώπη αν δεν αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος της, που επιβλήθηκαν γιατί εισέβαλε στην Ουκρανία!

«Ο Πούτιν χρησιμοποιεί όλα τα μέσα και τα όπλα που έχει στην κατοχή του, κατά πρώτο λόγο αυτά του φυσικού αερίου. Δεν το επιθυμούμε, όμως πιστεύω πως η Ευρώπη θα έχει σοβαρά προβλήματα αυτό το χειμώνα», πρόσθεσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πριν από την περιοδεία του στα Βαλκάνια, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία, από την πλευρά της, δεν θα έχει «τέτοια προβλήματα».

Η Τουρκία διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο. Μολονότι προμήθευσε στο Κίεβο μη επανδρωμένα στρατιωτικά αεροσκάφη, αρνήθηκε να συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την έναρξη της επίθεσής της στην Ουκρανία.

Ο Ερντογάν είχε ανακοινώσει στις αρχές Αυγούστου μια συμφωνία για εν μέρει πληρωμή σε ρούβλια για τις παραδόσεις ρωσικού αερίου στην Τουρκία.

Σύμφωνα με αναλυτές, η συμφωνία θα επιτρέψει στη Ρωσία να συνεχίσει τις παραδόσεις στην Τουρκία μέσω του αγωγού αερίου TurkStream που διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα.

Το 2021 η Ρωσία εξασφάλισε περίπου το ένα τέταρτο των εισαγωγών πετρελαίου της Τουρκίας και 45% των αγορών της φυσικού αερίου.

Shares