Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Ο Ερντογάν συγκρούεται με το Ιράν – H σκακιέρα είναι στην Κασπία

Την ώρα που ο υπόλοιπος κόσμος έχει επικεντρώσει την προσοχή του στην είδηση ​​των Ταλιμπάν που σέρνουν το Αφγανιστάν πίσω στον Μεσαίωνα, μια άλλη σύγκρουση ξεκινάει αλλού στον μουσουλμανικό κόσμο, αυτή τη φορά αντιπαραθέτοντας τα όνειρα του Οθωμανικού Χαλιφάτου της Τουρκίας ενάντια στο αντίπαλο Ιράν.

Μια πιθανή αναζωπύρωση μπορεί να συμβεί καθώς η Τουρκία ενισχύει τους δεσμούς της με το Αζερμπαϊτζάν σε αυτό που ονομάζεται “Συμβούλιο των Τούρκων”, μια ομάδα που περιλαμβάνει το Αζερμπαϊτζάν, το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Κιργιζιστάν, που εκτείνεται ανατολικά προς την περιοχή όπου η Κίνα συναντά τις ισλαμικές δημοκρατίες στα δυτικά της.

tourkia iran

Και τώρα με τους Ταλιμπάν να ελέγχουν το Αφγανιστάν και την απόλυτη υποτέλεια του Πακιστάν σε κάθε τι τουρκικό, οι Ιρανοί βρίσκονται απομονωμένοι και υπό την απειλή ότι θα διακοπεί ο εμπορικός δεσμός τους με την Ευρώπη.

Το περίγραμμα της σύγκρουσης σχεδιάστηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν το 2020, όταν μισθοφόροι από την Τουρκία, το Πακιστάν και υπολείμματα του ISIS αναπτύχθηκαν μαζί με τις αζερικές δυνάμεις για να ανακτήσουν τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ από την Αρμενία.

Ένα τολμηρό Αζερμπαϊτζάν έκανε προσπάθειες να αποκόψει όλους τους χερσαίους εμπορικούς δρόμους από το Ιράν προς την Ευρώπη, επιβάλλοντας δασμούς στα σύνορα και συλλαμβάνοντας ιρανικά φορτηγά και τους οδηγούς τους.

Στις 24 Σεπτεμβρίου, οι σφοδρές εντάσεις έγιναν γνωστές όταν ο Ιρανός βουλευτής Fada Hossein Maleki, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής του ιρανικού κοινοβουλίου, προειδοποίησε το Αζερμπαϊτζάν ότι θα εμποδίσει τη διαμετακόμιση εμπορευμάτων μεταξύ Ιράν και Αρμενίας και αντιτάχθηκε σε κοινή στρατιωτική άσκηση στο στα ιρανικά σύνορα από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, της Τουρκίας και του Πακιστάν.

Ο στρατός του Πακιστάν που έχει εμπλακεί στην ανάκαμψη των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, παρέχει στρατιωτικό ανθρώπινο δυναμικό για να ενισχύσει τη δύναμη του Αζερμπαϊτζάν, πιθανότατα ως μισθοφόρους προς ενοικίαση από την Τουρκία.

Ο Ιρανός βουλευτής προειδοποίησε ότι το Ιράν παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις πέρα ​​από τα βόρεια σύνορά του και είναι σε εγρήγορση για ύποπτες κινήσεις κοντά στα σύνορά του. Πρόσθεσε ότι το Ιράν δεν περίμενε μια τέτοια στρατιωτική άσκηση ανεξάρτητα από το γιατί πραγματοποιήθηκε και ότι το Ιράν αναμένει επίσης από την Τουρκία και το Πακιστάν να αναζητήσουν τις απόψεις της Τεχεράνης πριν κανονίσουν τέτοιες κοινές ασκήσεις.

Ο Μαλέκι είπε: “Ανεξάρτητα από την ετικέτα της κοινής στρατιωτικής άσκησης, οι κύκλοι ασφαλείας σε όλο τον κόσμο θα το αντιληφθούν διαφορετικά”. Εν τω μεταξύ, προειδοποίησε το Μπακού να είναι επιφυλακτικό καθώς εμπόλεμες χώρες όπως το Ισραήλ σχεδιάζουν να διαταράξουν την ισορροπία ασφαλείας της περιοχής. Είπε στο Μπακού: “να μην παίζει με τους περιφερειακούς ταραχοποιούς, καθώς τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα θα στοχεύσουν το Μπακού”.

Υπήρξαν αρκετές αναφορές τις τελευταίες ημέρες ότι οι αζέρικες δυνάμεις, οι οποίες εισήλθαν στην αρμενική επικράτεια βόρεια των ιρανικών συνόρων μετά τον περσινό πόλεμο με την Αρμενία, σταματούν και εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία ιρανικών οχημάτων. Ο Ιρανός πρέσβης στο Μπακού έχει καταγγείλει αξιωματούχους του Αζερμπαϊτζάν. Ο Μαλέκι που έθεσε το ζήτημα είπε, “η Αρμενία είναι ανεξάρτητη χώρα και το Ιράν επιθυμεί να έχει εμπορικές σχέσεις με το Ερεβάν”.

Σε αυτήν την εξίσωση Τουρκίας εναντίον Ιράν και Αζερμπαϊτζάν εναντίον Αρμενίας, το Ισραήλ παίζει επίσης ένα ανήθικο παιχνίδι οπλίζοντας τους Αζέρους σε μια ακήρυχτη παράξενη συμμαχία με το Πακιστάν, γράφει η αμερικανική εφημερίδα Τορόντο Σαν.

israel israil irak

Η ισραηλινή πλευρά

Μέσα στο Ισραήλ, δεν υπάρχει και πολλή ομοφωνία για τη συμμετοχή του Ισραήλ στη σύγκρουση. Μια στήλη στην Jerusalem Post έθεσε ένα βαθιά ηθικό ερώτημα. Ο Χαρούτ Σασουνιάν έγραψε ότι το Εβραϊκό Κράτος πρέπει να σταματήσει τον οπλισμό του Αζερμπαϊτζάν. Σε μια αμφιλεγόμενη παρατήρηση, έγραψε: “Είναι ντροπιαστικό το γεγονός ότι οι απόγονοι του Ολοκαυτώματος εξοπλίζουν το Αζερμπαϊτζάν που σκοτώνει επιζώντες της γενοκτονίας των Αρμενίων για μια χούφτα δολάρια!”

Το Ισραήλ απλά δεν μπορεί να στρέψει την προσοχή του πέρα ​​από το Ιράν. Αυτό μπορεί να μετατραπεί σε εμμονή που θα τυφλώσει εντελώς την Ιερουσαλήμ από το να δει την πραγματική απειλή – τα πυρηνικά του Πακιστάν στοχεύουν ισραηλινές πόλεις. Ενώ το Ιράν μπορεί να πιέζεται να μην εμπλουτίσει ουράνιο, οι πυρηνικοί πύραυλοι του Πακιστάν μπορεί να στοχεύουν φαινομενικά στην αντίπαλη Ινδία, αλλά η αλήθεια είναι ότι στοχεύουν το Τελ Αβίβ και όχι το Νέο Δελχί.

Όταν λοιπόν η Ευρώπη και η Ασία συγκρούονται κοντά στην Κασπία Θάλασσα, η καταστροφή μπορεί να μην έρθει από την πλευρά των Ιρανών, αλλά του πολυαγαπημένου συμμάχου της Αμερικής, των Πακιστανών – που σήμερα προσλαμβάνονται ως μισθοφόροι για λογαριασμό της Τουρκίας.

Πέτρος Κράνιας

Shares