Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ο Ερντογάν “κλείνει το μάτι” σε εκλογές στις 14 Μαΐου

Τουρκία: Ο Ερντογάν "κλείνει το μάτι" σε εκλογές στις 14 Μαΐου

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε και πάλι να εννοηθεί ότι οι εκλογές θα γίνουν νωρίτερα από την αρχικά προγραμματισμένη ημερομηνία του Ιουνίου, αφήνοντας στην αντιπολίτευση της χώρας λιγότερο από πέντε μήνες για να ορίσει έναν υποψήφιο.

“Το 2023 θα πετύχουμε τον δρόμο που άνοιξε ο αείμνηστος Μεντερές στις 14 Μαΐου 1950, λέγοντας “αρκετά, ο λαός έχει τον λόγο””, είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Αντνάν Μεντερές, ο οποίος ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα το 1960 πριν εκτελεστεί, αναφέρεται συχνά από τον Ερντογάν ως πηγή έμπνευσης. Τα σχόλια του προέδρου ερμηνεύτηκαν ως υπαινιγμοί για τη νέα ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν, ο οποίος κυριαρχεί στην τουρκική πολιτική για σχεδόν δύο δεκαετίες και αντιμετωπίζει μια εκλογική μάχη εν μέσω αυξανόμενου κόστους ζωής, ανέφερε επίσης το ενδεχόμενο να διεξαχθούν εκλογές πριν από τον Ιούνιο. “Έχουμε πέντε μήνες, κανένα διάλλειμα για πέντε μήνες”, είπε.

Μια παρόμοια ημερομηνία έθεσε η αντιπολίτευση μετά τις δηλώσεις του Ερντογάν το Σάββατο. “Φαίνεται ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου”, δήλωσε ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης. Η συμμαχία της αντιπολίτευσης της Τουρκίας δεν έχει ακόμη ανακοινώσει κοινό υποψήφιο, ωστόσο ο Κιλιτσντάρογλου έχει αφήσει πολλές φορές να εννοηθεί ότι είναι πρόθυμος να κατέβει στις εκλογές.

Ο Ερντογάν δεν έχει δηλώσει δημοσίως γιατί μπορεί να επιθυμεί την πρόωρη διεξαγωγή των εκλογών. Μόλις πριν από έναν χρόνο, η πολιτική του τύχη φαινόταν να μειώνεται, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κρατική βοήθεια για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις και η αποσύνθεση της αντιπολίτευσης έχουν ενισχύσει τις πιθανότητες να παραμείνει στην εξουσία.

Ο πρόεδρος πρέπει να κερδίσει πάνω από το 50% των ψήφων για μια νίκη στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ώστε να αποφευχθεί ο δεύτερος δύο εβδομάδες αργότερα.

Η ημερομηνία της 14ης Μαΐου θα απέφευγε το διάλειμμα του Ιντ αλ-φιτρ και τις σχολικές διακοπές, γεγονός που καθιστά πιο πιθανή την υψηλή συμμετοχή.

Πηγή: capital.gr

Shares