Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Ο Ερντογάν εκβιάζει τον Τραμπ με την τεχνολογία των F-35: Σενάριο κλεισίματος του Βοσπόρου…

Ο Ερντογάν έχει στριμώξει στην γωνία τον Τραμπ με τα F-35 και τον Βόσπορο…

Στον κατήφορο της νεο-οθωμανικής πορείας, ο Ερντογάν φέρεται να εκβιάζει την κυβέρνηση Τραμπ και τις ΗΠΑ γενικότερα με την μυστική παράδοση στην Μόσχα “δεδομένων” των F-35 τα οποία κατασκεύαζε η τουρκική βιομηχανία.

Ο λόγος αφορά τον κίνδυνο επιβολής των εκκρεμών κυρώσεων του αμερικανικού νόμου CAATSA, δηλαδή του νόμου Αντιμετώπισης Αντιπάλων της Αμερικής, τον οποίο δεν μπορεί να αποφύγει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η Άγκυρα συνεχίζοντας να τροφοδοτεί την ένταση στην Α. Μεσόγειο, έχει ενεργοποίηση το σενάριο επιβολής των ευρισκόμενων σε εκκρεμότητα κυρώσεων (CAATSA) για την προμήθεια ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400.

Με τι ακριβώς όμως εκβιάζει ο Ερντογάν τους Αμερικανούς προκαλώντας οργή στο Πεντάγωνο

Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένα απάρτια των αμερικανικής κατασκευής μαχητικών που παράγονταν από την τουρκική αμυντική βιομηχανία και αφορούν τα μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35, εμπεριέχουν απόρρητη τεχνολογία “stealth”, μιας και αφορούν ειδικά σημεία των πτερύγων των συγκεκριμένων αεροσκαφών.

Μετά τις πιέσεις της Ουάσινγκτον προς την Τουρκία, η Άγκυρα φέρεται να ανακοίνωσε μυστικά στην αμερικανική πλευρά, ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης της κατάστασης θα παρέδιδε τα μυστικά αυτά στη Ρωσία.

Με δεδομένο ότι η Ρωσία θα ήταν σε θέση να δημιουργήσει ραντάρ ικανά ώστε να ανιχνεύουν τα μαχητικά F-35 και F-22 σε μέγιστες αποστάσεις μέσα σε λίγα χρόνια, ο κίνδυνος είναι τεράστιος για τις ΗΠΑ.

Σήμερα, η Τουρκία φέρεται να διαθέτει πολλούς μοχλούς πίεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, και αυτός είναι ο κύριος παράγοντας που εμποδίζει την Ουάσιγκτον να επιβάλει κυρώσεις κατά της Άγκυρας για την αγορά ρωσικών συστημάτων S-400, ενώ ο τουρκικός στρατός συζητά την αγορά μιας δεύτερης παρτίδας αυτών των όπλων.

«Σε περίπτωση έντονων πιέσεων από τις ΗΠΑ, η Τουρκία όχι μόνο θα κλείσει τις στρατιωτικές βάσεις της για τον αμερικανικό στρατό, αλλά και θα απαγορεύσει και στα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη να εισέλθουν στον εναέριο χώρο της.

Επιπλέον, η Τουρκία μπορεί να κλείσει το Βόσπορο ενώ για “κερασάκι στην τούρτα”, μπορεί να μεταφέρει απόρρητα δεδομένα των αμερικανικών F-35 στη Ρωσία»

Άλλωστε όποιος έχει το “μέλι στα χέρια του μπορεί να το δοκιμάσει”, σημειώνουν άλλοι ξένοι αναλυτές.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που η Τουρκία αποκλειστεί από το αμερικανικό πρόγραμμα των F-35, η Άγκυρα σκοπεύει να αποκτήσει ρωσικής κατασκευής μαχητικά πέμπτης γενιάς, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και το σχέδιο ανάπτυξης ενός ρωσικό-τουρκικού μαχητικού πέμπτης γενιάς”, καταλήγει το δημοσίευμα.

Ο Ερντογάν σύμφωνα με πληροφορίες έχει μεγάλο θυμό με τις πιθανές κυρώσεις κατά της Άγκυρας για ένα ακόμη λόγο που αφορά πιθανόν το Ισραήλ.

Η κόντρα Ισραήλ-ΗΑΕ για την μη απόκτηση από τους δεύτερους αεροσκαφών F-35, του υπενθύμισε ότι μόνο η ισραηλινή πολεμική αεροπορία κατέχει στην περιοχή αυτού του είδους το αεροσκάφος, πιέζοντας για την αποκλειστικότητα τις ΗΠΑ.

Αυτό για τον ίδιο αποτελεί “κόκκινο πανί” και για αυτό ευρίσκεται σε μυστικές διαβουλεύσεις με τους Ρώσους για την αγορά αρχικά και στην συνέχεια την συμπαραγωγή ρωσικού μαχητικού 5ης γενιάς.

Στην ουσία ο Τούρκος πρόεδρος τα βάζει με όλους και με όλα θέλοντας να αποκτήσει στρατιωτική υπεροχή στην ΝΑ Μεσόγειο διότι έτσι δεν θα μπορεί να τον σταματήσει κανένας.

Επίσης οι φήμες φτάνουν και στην απόκτηση πυρηνικών βομβών περιορισμένης ισχύος, μετά την συμφωνία με την Μόσχα για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου.

pentapostagma.gr

Shares