Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

O Ερντογάν διώκει τον Ιμάμογλου επειδή λέει «όχι» στη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης

Έρευνα σε βάρος του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης ξεκίνησε το υπουργείο Εσωτερικών στην Τουρκία λόγω της αντίθεσης του Εκρέμ Ιμάμογλου στο σχέδιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη διάνοιξη της Διώρυγας της Κωνσταντινόπολης…

Η διοικητική έρευνα διατάχθηκε εις βάρος του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, γνωστού πολέμιου του σχεδίου αυτού του Ερντογάν, λόγω των αφισών που αναρτήθηκαν στην Πόλη με τα συνθήματα “Ή το κανάλι, ή η Ισταμπούλ» και «Ποιος έχει ανάγκη το Κανάλι Ισταμπούλ” », όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος, του Ιμάμογλου, Μουράτ Ονγκούν. Ο Ιμάμογλου κατηγορείται ότι «χρησιμοποίησε δημόσιους πόρους» για να αμφισβητήσει «την αρχή της διοικητικής και πολιτικής ακεραιότητας του Κράτους» μέσω της αντίθεσής του στο σχέδιο.

Το όνειρο του Ερντογάν για το άνοιγμα ενός τεράστιου Καναλιού στην Κωνσταντινούπολη συναντά την σφοδρή αντίθεση του δημάρχου που προέρχεται από το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης, το CHP και ο οποίος θεωρείται ένας από τους βασικούς πολιτικούς αντιπάλους του Ερντογάν και βάλλει συχνά κατά πολιτικών της κυβέρνησής του, όπως στο θέμα της διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο Ιμάμογλου, που εξελέγη το 2019, υποστηρίζει ότι το σχέδιο, κόστους 11 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα είναι μία τεράστια σπατάλη πόρων, καταστροφή για το περιβάλλον και ότι θα ενισχύσει τους σεισμικούς κινδύνους.

Η διώρυγα της Κωνσταντινούπολης «είναι ένα εγκληματικό σχέδιο», κατήγγειλε ο δήμαρχος τον Δεκέμβριο 2019 ξεκινώντας εκστρατεία με το σύνθημα «Ή το κανάλι, ή η Ισταμπούλ» και ανακοινώνοντας την αποχώρηση του δήμου από το κατασκευαστικό πρωτόκολλο το οποίο είχε υπογράψει ο προκάτοχός του.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας αυτής, οι αφίσες που επικρίνουν το σχέδιο αναρτήθηκαν σε ολόκληρη την πόλη, ενώ στα δημοτικά λεωφορεία προβάλλονται βίντεο που εξηγούν τους κινδύνους από την υλοποίηση της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης.

Δεν αποκλείεται δε να ακολουθήσει και μια δικαστική έρευνα την διοικητική που ξεκίνησε σήμερα. Η κυβέρνηση Ερντογάν υποστηρίζει ότι η Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης θα αποτελέσει νέο πόλο έλξης για την Πόλη και θα ανακουφίσει την κυκλοφορία στον Βόσπορο, ένα από τα πλέον πολυσύχναστα στενά ναυσιπλοΐας στον κόσμο.

Πηγή: iefimerida.gr

Shares