Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

«Ο Ερντογάν δεν μπορεί να είναι υποψήφιος» δηλώνει πρώην πρόεδρος του YSK

Ο πρώην πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK) της Τουρκίας, Τουφάν Αλγκάν, δήλωσε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για τρίτη φορά σε εκλογική διαδικασία, σχολιάζοντας τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στη γειτονική χώρα.

Σαν «βόβμα» έπεσαν στην Τουρκία οι δηλώσεις του Αλγκάν για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, καθώς ο δημοσιογράφος της τουρκικής εφημερίδας «Yeniçağ», Ορχάν Ουγουρλούογλου, επικοινώνησε μαζί του για να πάρει ένα σχόλιο σχετικά με αυτές.

Ωστόσο, ο Τουφάν Αλγκάν έκρυβε… εκπλήξεις και προκάλεσε αίσθηση με την απάντησή του ότι ο νυν Τούρκος πρόεδρος δεν μπορεί να είναι υποψήφιος στις εκλογές της 14ης Μαΐου, αφού ήδη έχει εκλεγεί πρόεδρος δύο φορές το 2014 και το 2018.

«Ο ηγέτης του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ανέφερε επίσης ότι ο Ερντογάν δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για τρίτη φορά. Με βάση την εμπειρία μου και σχετικά με αυτό που ρωτήσατε, νομίζω ότι δεν θα είναι υποψήφιος για τρίτη φορά», δήλωσε ο Τουφάν Αλγκάν και διευκρίνισε: «Ωστόσο, εάν η Εθνοσυνέλευση προκηρύξει πρόωρες εκλογές, θα μπορεί να είναι υποψήφιος.

Πάντως, όπως αναφέρει και η αγγλική έκδοση της εφημερίδας Duvar, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας είχε επικυρώσει ομόφωνα το αίτημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να είναι υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές της 14ης Μαΐου.

 

Και το 2002 είχε τεθεί ζήτημα με τον Ερντογάν
Μάλιστα, ο Τουφάν Αλγκάν δεν έμεινε μόνο στις φετινές εκλογές αλλά υπενθύμισε και το συμβάν του 2002, όταν είχε τεθεί το ζήτημα για τον Ερντογάν, αν θα μπορούσε να είναι βουλευτής στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι ο Αλγκάν διετέλεσε επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου μεταξύ 1996 και 2004.

Σύμφωνα με το άρθρο 11 για την εκλογή στο Κοινοβούλιο, όσοι έχουν καταδικαστεί με το άρθρο 312 του Ποινικού Κώδικα της Τουρκίας δεν μπορούν να εκλεγούν βουλευτές. Αλλά, τότε ο Ερντογάν είχε αυτο-οριστεί ως πρώτος υποψήφιος στην πρώτη εκλογική περιφέρεια της Κωνσταντινούπολης και πρώτος στον εκλογικό κατάλογο.

Γι’ αυτό και κατάφερε να μπει στην προσωρινή λίστα για το Κοινοβούλιο, όμως το ζήτημα αν μπορεί να είναι υποψήφιος βουλευτής ή όχι υπήρχε ακόμα. Μάλιστα, στο τότε 7μελές Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, οι ψήφοι ήταν τρεις υπέρ και τρεις κατά.

Αν και τότε ο Αλγκάν ψήφισε πως δεν μπορεί να είναι υποψήφιος ο Ερντογάν ούτε η κυβέρνηση ούτε η αντιπολίτευση έθεσαν κάποια ένσταση για τους εκλογικούς καταλόγους και έτσι δεν συνέβη κάτι.

 

newsIT.gr

Shares