Πέμπτη , 13 Ιουνίου 2024
Τελευταία Νέα

Ο Ερντογάν δέχτηκε να στείλει την υποψηφιότητα της Σουηδίας στην τουρκική βουλή

Στόλτενμπεργκ: Ο Ερντογάν δέχτηκε να στείλει την υποψηφιότητα της Σουηδίας στην τουρκική βουλή

“Ναι” στην ιστορική ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ φέρεται να είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με δημοσιεύματα σε Reuters και Bloomberg.

Όπως αναφέρεται ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως ο Τούρκος πρόεδρος δέχτηκε να καταθέσει προς ψήφιση στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, την υποψηφιότητα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Μάλιστα ο Στόλτενμπεργκ αποκάλεσε την κίνηση Ερντογάν ως “ιστορικό βήμα”.

Παρ’ όλα αυτά είπε ότι δεν γνωρίζει, ούτε μπορεί να μπει σε συζητήσεις σχετικά με το πότε θα επικυρωθεί η υποψηφιότητα.

Όμως συμπλήρωσε ότι η απόφαση του Τούρκου προέδρου αποτελεί ξεκάθαρη δέσμευση η οποία, σύμφωνα με τον Ερντογάν, θα γίνει το δυνατόν συντομότερα.

Την ίδια ώρα ο Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε και στον Βίκτορ Όρμπαν που ακολουθεί πιστά την τακτική του Ερντογάν, για τον οποίο είπε πως είχε ξεκαθαρίσει ότι η Ουγγαρία δεν θα είναι η τελευταία χώρα που θα επικύρωνε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Απαιτήσεις Ερντογαν

Νωρίτερα ο Ερντογάν ανέφερε τη Δευτέρα ότι θα ενημερώσει τους συμμάχους της χώρας του στο NATO ότι η Άγκυρα θα πρέπει να βρει ανοικτές θύρες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου και η ίδια να ανοίξει την πόρτα του NATO για τη Σουηδία. Σχετικά με την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στη Συμμαχία, ο Ερντογάν σημείωσε ότι τον τελευταίο λόγο τον έχει το κοινοβούλιο της Τουρκίας, ενώ αρνήθηκε ότι το ζήτημα της αναβάθμισης των τουρκικών F-16 από τις ΗΠΑ συνδέεται με το ζήτημα της Σουηδίας. Μάλιστα, σημείωσε ότι θα έχει περαιτέρω συνομιλίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την αγορά από την Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Η ένταξη θα κριθεί από το κατά πόσο η Στοκχόλμη θα εφαρμόσει τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού στη Μαδρίτη και κανείς δεν πρέπει να αναμένει συμβιβασμούς από την Τουρκία, ξεκαθάρισε ο κ. Ερντογάν.

Απάντηση Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Τουρκία δεν θα έπρεπε να συνδέει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με τη δική της φιλοδοξία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτίμησε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

“Οι ΗΠΑ στηρίζουν εδώ και πολλά χρόνια τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας και θα συνεχίσουμε να τις στηρίζουμε. Ωστόσο, δεν πιστεύουμε ότι αυτό θα έπρεπε να αποτελεί εμπόδιο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ” ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ.

Οι ΗΠΑ δεν αποφασίζουν ποιες χώρες θα γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε εξάλλου ο Μίλερ, τονίζοντας ότι αυτό το ζήτημα “θα πρέπει εν τέλει να λυθεί μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας”.

Πηγή: capital.gr

Shares