Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ο Ερντογάν αναζητεί πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Μεσόγειο, αλλά δεν….

Και το όνομα αυτού… «Γιαβούζ» (σ.σ.: «σκληρός»), εκ του Οθωμανού σουλτάνου Σελίμ Α’ του Σκληρού, που κατέκτησε την Αίγυπτο, την Περσία και τη Συρία τον 16ο αιώνα, λαμβάνοντας μάλιστα και τον τίτλο του χαλίφη, του ανώτατου δηλαδή πολιτικού και θρησκευτικού ηγέτη του Ισλάμ. Το νέο, δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας αναβαπτίστηκε, λαμβάνοντας ένα όνομα που αν μη τι άλλο… φανερώνει διαθέσεις. Όπως έκανε γνωστό ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν το περασμένο Σάββατο από το βήμα ομιλίας του στη Ριζούντα, το πλοίο «Deep Sea Metro I», που αγόρασε η Τουρκία έναντι 262,5 εκατ. δολ., πλέον ονομάζεται «Γιαβούζ» («Yavuz») και προετοιμάζεται ώστε να βγει στην Ανατολική Μεσόγειο για γεωτρήσεις. «Συμπτωματικά», το ίδιο όνομα («Γιαβούζ Σουλτάν Σελίμ») έχει και η Τρίτη γέφυρα που εγκαινίασε ο Ερντογάν το 2016 στο Βόσπορο. «Αγοράσαμε το νέο μας πλοίο και του δώσαμε το όνομα “Γιαβούζ”.

Το ‘‘Γιαβούζ’’ θα ξεκινήσει και εκείνο γεωτρήσεις στη Μεσόγειο… Ως Τουρκία είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα δικαιώματά μας πάνω στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Τα πλοία μας, το “Φατίχ” και το “Γιαβούζ”, αποτελούν σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση…

Πιστεύω ότι θα μας δώσουν, πρώτα ο Αλλάχ, σύντομα καλές ειδήσεις», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν, έχοντας τυλιγμένο στον λαιμό του ένα κασκόλ της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσαϊκούρ Ριζεσπόρ. Διόλου τυχαία οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, μόλις λίγα 24ωρα αφότου η αμερικανική ExxonMobil ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός κοιτάσματος 5 έως 8 τρισ. κυβικών ποδών φυσικού αερίου στη θέση «Γλαύκος» του οικοπέδου 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, έρχονται να μας υπενθυμίσουν τις πειρατικές διαθέσεις της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το τουρκικό καθεστώς μπορεί να μη διεκδικεί το οικόπεδο 10 όπου δραστηριοποιείται η Exxon, διεκδικεί όμως μερικώς ή ολικώς σχεδόν όλα τα υπόλοιπα (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 12 και 13), είτε ως τουρκικά (ως κομμάτι δηλαδή της τουρκικής υφαλοκρηπίδας που υποτίθεται ότι ενώνεται με εκείνη της Αιγύπτου), είτε ως τουρκοκυπριακά (αδειοδοτημένα παρανόμως από το ψευδοκράτος για έρευνες από την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου TPAO).

Είναι σε αυτές τις υπό διεκδίκηση περιοχές όπου ο Ερντογάν απειλεί τώρα να στείλει για γεωτρήσεις τα δύο πλωτά γεωτρύπανα της Τουρκίας που φέρουν πια και τα δύο ονόματα σουλτάνων: το «Φατίχ» ή «Πορθητή» (εκ του Μωάμεθ του Πορθητή που άλωσε την Κων/πολη) και το «Γιαβούζ» ή «Σκληρό» (εκ του Σελίμ Α’ του Σκληρού που πολλαπλασίασε τις οθωμανικές κτήσεις). Ο «Πορθητής» πραγματοποίησε γεωτρήσεις, ξεκινώντας από τον περασμένο Οκτώβριο στα ανοιχτά της Αττάλειας (σχετικά κοντά δηλαδή στις νότιες ακτές της Τουρκίας), τα αποτελέσματα των οποίων όμως έχουν κρατηθεί προς το παρόν κρυφά (ενδεχομένως επειδή ήταν απογοητευτικά).

Παράλληλα, το τουρκικό σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός» πλέει ήδη από το 2014 στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως εντός της κυπριακής ΑΟΖ, για να μας υπενθυμίζει τις γκρίζες τουρκικές διεκδικήσεις, ενώ το έτερο τουρκικό πλοίο ερευνών, το «Oruc Reis», κινείται πια κυρίως στη Μαύρη Θάλασσα. Όσο για το νεοαποκτηθέν «Γιαβούζ», εκείνο βρίσκεται εδώ και περίπου δύο εβδομάδες στη Γιάλοβα για τις απαραίτητες εργασίες ανακαίνισης, που δεν αναμένεται όμως να ολοκληρωθούν άμεσα.

Υπενθυμίζεται ότι και στην περίπτωση του «Πορθητή» οι αντίστοιχες εργασίες είχαν διαρκέσει αρκετούς μήνες, με την καθυστέρηση μάλιστα να μεγαλώνει καθώς το καθεστώς Ερντογάν δεν κατάφερνε να βρει (χάρη και στο παρασκηνιακό λόμπινγκ της Λευκωσίας) εξειδικευμένο πλήρωμα από το εξωτερικό, ικανό να οδηγήσει το πλοίο σε γεωτρήσεις. Η κεμαλική αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ερντογάν ότι μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να βρει «ούτε έναν κουβά» πετρέλαιο ή φυσικό αέριο στη Μεσόγειο, με τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο όμως να αντεπιτίθεται υποστηρίζοντας ότι όλα αυτά τα λένε «εχθροί» της Τουρκίας, όπως είναι «οι γκιουλενιστές και οι Ελληνοκύπριοι».

ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ

hellasjournal, εθνος

Shares