Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Το παγκόσμιο ίδρυμα “Black Lives Matter” απέσπασε πάνω από 10 εκ. δολάρια και κατηγορείται με αγωγές

“Χρησιμοποίησε το Black Lives Matter ως τον προσωπικό του κουμπαρά”, αναφέρει μεταξύ άλλων η αγωγή που έγινε δεκτή από τις δικαστικές αρχές.

Ο επικεφαλής του Global Network Foundation Black Lives Matter κατηγορήθηκε ότι απέσπασε περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια από δωρητές, σε μήνυση που κατατέθηκε την Πέμπτη στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λος Άντζελες.

Η μήνυση λέει ότι ο Shalomyah Bowers, γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου του Black Lives Matter Global Network Foundation, του μη κερδοσκοπικού οργανισμού που λειτουργεί ως διοικητικός βραχίονας του κινήματος, χρησιμοποίησε το Black Lives Matter ή BLM, ως τον «προσωπικό του κουμπαρά» και του « προδίδοντας την εμπιστοσύνη του κοινού αυτοεξυπηρετούμενος και παραβιάζοντας τα καταπιστευματικά του καθήκοντα».

Για σχεδόν μια δεκαετία, το Black Lives Matter ήταν ένα από τα πιο επιδραστικά και αποτελεσματικά πολιτικά και κοινωνικά κινήματα. Έχει ξεπεράσει τα όρια του τι είναι αποδεκτό για μεγάλα τμήματα αριστερών ψηφοφόρων, προτρέποντας τις πόλεις και τα κράτη να «αποχρηματοδοτήσουν την αστυνομία» και να «τερματίσουν τη λευκή υπεροχή». Αυτό που ξεκίνησε ως hashtag, εμπνευσμένο από την αθώωση του George Zimmerman για τον φονικό πυροβολισμό του Trayvon Martin, άνθισε σε διεθνή αναγνώριση μετά την αναταραχή για τη δολοφονία του George Floyd από τα χέρια ενός αστυνομικού της Μινεάπολης. Καθώς πόλεις σε όλη τη χώρα ξέσπασαν σε βίαιες διαμαρτυρίες, δωρεές ξεχύθηκαν στον οργανισμό Black Lives Matter. Η ομάδα δεν ήταν έτοιμη για τέτοια απροσδόκητα κέρδη. Αφού αποκαλύφθηκε ότι η ομάδα πήρε περισσότερα από 90 εκατομμύρια δολάρια το 2020, τοπικά παραρτήματα της BLM, καθώς και οικογένειες θυμάτων αστυνομικών πυροβολισμών, ήθελαν να μάθουν πού πήγαιναν όλα τα χρήματα.

Η εκτελεστική της διευθύντρια, Patrisse Cullors, η οποία συνίδρυσε την οργάνωση, έγινε αντικείμενο έντονου ελέγχου αφού αποκαλύφθηκε ότι είχε μια σειρά από σπίτια, συνολικής αξίας άνω των 3 εκατομμυρίων δολαρίων. Η BLM αργότερα αποκάλυψε ότι είχε πληρώσει σχεδόν 6 εκατομμύρια δολάρια για ένα σπίτι στο Λος Άντζελες. Για την καλύτερη διαχείριση των οικονομικών του και για να παρέχει στο κοινό μεγαλύτερη διαφάνεια, η Cullors βοήθησε στη δημιουργία του Global Network Foundation. Ο Μπόουερς, σύμβουλος, προσλήφθηκε για να διευθύνει το νέο ίδρυμα. Σύμφωνα με τη μήνυση, ο Κάλλορς εξήγησε σε όλους «ότι ο Μπάουερς απλώς θα υπηρετούσε με διοικητική ιδιότητα και θα βοηθούσε την κ. Κάλλορς» και ότι «δεν είχε τη φιλοδοξία να «αναλάβει και να διευθύνει» την BLM». Μετά την ολοκλήρωση της μετάβασης, ο Cullors παραιτήθηκε. «Μέσα σε μήνες», υποστηρίζει η αγωγή, «Ο Μπάουερς είχε διώξει από τον οργανισμό [δύο] αξιοσέβαστους υποστηρικτές.

Μέσω μιας σειράς παραποιήσεων και μη εξουσιοδοτημένων παρασκηνιακών συναλλαγών, ο κ. Μπάουερς κατάφερε να κλέψει τον έλεγχο της GNF ως το μοναδικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και αξιωματικός.” «Δεν υπήρχε πραγματικά κανένα σύστημα ελέγχων και ισορροπιών που θα μπορούσε να τον κάνει να λογοδοτήσει», είπε ο Αμπντουλάχ, ο οποίος είπε ότι ο Μπάουερς «παρακινείται από τα χρήματα και όχι από το κίνημα». Τον Μάρτιο, σύμφωνα με τη μήνυση, ο Bowers άλλαξε τους κωδικούς πρόσβασης στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης της BLM – συμπεριλαμβανομένων των Facebook, Instagram και Twitter, το καθένα με εκατομμύρια ακόλουθους – αποκλείοντας τον Abdullah και άλλους εξέχοντες διοργανωτές. Και οι δύο πλευρές λένε ότι ζήτησαν ιδιωτική διαμεσολάβηση για να διευθετήσουν την πρόσβαση στους λογαριασμούς κοινωνικών μέσων BLM. Και οι δύο πλευρές λένε ότι η άλλη αρνήθηκε.

Ο Αμπντουλάχ είπε ότι για όλες τις κατηγορίες για οικονομική κακοδιαχείριση που διατυπώθηκαν στην BLM τα τελευταία χρόνια φταίει ο Μπάουερς: «Όλες αυτές ήταν αποφάσεις που ελήφθησαν από το ίδρυμα του παγκόσμιου δικτύου, όχι οι επί τόπου μπότες». Στη δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της BLM, σχεδόν οι ίδιες κατηγορίες απευθύνονται στον Abdullah, επικαλούμενος μια επιστολή που ελήφθη τον Ιανουάριο του 2022, αναφέροντας την «οικονομική παραβίαση, τη λήψη αποφάσεων χωρίς αρχές και ένα στυλ ηγεσίας που έχει τις ρίζες του στην τιμωρία και τον εκφοβισμό».

 

πηγή: courthousenews

Shares